Arkiv för
sopa

15 januari

Hyllningen till internetgeniet: Hundratals forskare släpper sina uppsatser fria

Aaron Swartz. CC-BY-SA Selfagency http://flic.kr/p/bf32kB


När nätaktivisten och internet-underbarnet Aaron Swartz tog sitt liv i fredags, hotades han av 35 års fängelse och en miljon dollar i böter, för att ha laddat ner akademiska avhandlingar. Nu släpper hundratals forskare världen över sina avhandlingar fria på nätet, som en hyllning till Swartz. Läs vidare →

7 april

26 februari

Krönika: Integritet är så tröttsamt ibland

Det händer mellan varven att jag kommer på mig själv att inte riktigt orka med att bevaka internetfrågor ur perspektivet personlig integritet och mänskliga rättigheter. Det är så många saker som måste hållas koll på. När ett lagförslag klarats av, eller rent av dragits igenom, så kommer nästa. Och det är inte som att de plötsligt dyker upp — de flesta har legat i den s.k. pipelinen i flera år.
Läs vidare →

18 januari

De sajterna stänger ner i dag – i protest mot SOPA


Som vi tidigare skrivit släcker flera internationella sajter ner i dag – som protest mot det amerikanska lagförslaget SOPA.
I Sverige är det fortfarande journalisten Kjell Häglund som har skrivit bäst om lagförslaget, läs det här.
Guardian har gjort en tvåminuters youtubefilm om saken, för att så många som möjligt ska förstå vad det handlar om – hur allvarligt lagförslaget är (via @andersmi).
Här är de internationella sajter som släcker ner i dag. Läs vidare →

16 januari

Den kontroversiella SOPA-lagen läggs på is – men flera sajter släcker ner på onsdag

Som vi berättat tidigare i dag har SOPA-lagen lagts på is. Vår Jack Werner, som gör sin första dag på Sveriges radios projekt Alltid nyheter, går igenom dess betydelse och vad som nu kommer att hända:

Trots det fortsätter planerna på en blackout från några av världens största sajter. Reddit har aviserat att de kommer släcka sin sajt på onsdag den 18 i protest, och Wikipedia ser med all sannolikhet ut att ansluta.
Wikimedias ordförande skrev så sent som för en timme sedan att han nu börjar göra intervjuer med media om den kommande blackouten.

 
Uppdaterat: De sajterna släcker ner den 18 januari.

15 januari

Veckans nätsnackisar

Händelserik vecka, minsann. Tråkigt för mig att jag inte hängt med på den så bra, utan istället jobbat med min monsterintervju med bloggaren och soon-to-be-författaren Fredrik Backman. Det jag missat är till exempel att satirikern Stephen Colbert siktar på att bli USA:s nästa president och att New York Times frågat sina läsare om de verkligen ”borde eftersöka sanningen” i sitt rapporterande. Det, och mycket mer, i veckans nätsnackisar. Som för övrigt kan tänkas bli min sista omgång snackisar för Ajour på ett tag, i och med att jag imorgon bitti börjar på Sveriges Radio. Jag tänker dock försöka uppehålla traditionen att lista snackisar, var det nu blir någonstans. På återseende, kära läsare och vänner!
Läs vidare →

26 december

Veckans nätsnackisar

God fortsättning, gott folk! De skarpögda bland er har noterat att Ajour till viss del gått i ide över jul, och vi är ledsna om någon känner sig övergiven. Detta till trots har vår jul varit fin, och under de kommande dagarna kan ni förvänta er båd’ en och två listor över höjdpunkterna från året som gått. Allt nog: här kommer julveckans största och mest dominerande nätsnackisar, för er som inte orkar sitta framför datorn hela dagarna men ändå vill kunna känna er sexigt nördiga!
Läs vidare →