Hyllningen till internetgeniet: Hundratals forskare släpper sina uppsatser fria

Aaron Swartz. CC-BY-SA Selfagency http://flic.kr/p/bf32kB


När nätaktivisten och internet-underbarnet Aaron Swartz tog sitt liv i fredags, hotades han av 35 års fängelse och en miljon dollar i böter, för att ha laddat ner akademiska avhandlingar. Nu släpper hundratals forskare världen över sina avhandlingar fria på nätet, som en hyllning till Swartz.
Många svenska dödsrunor fokuserade i helgen på att Aaron Swartz som 14-åring var med om att ta fram RSS-protokollet och att han senare var en av medskaparna till Reddit. Men det han framför allt ägnade sin kraft åt var kampen för digitala allmänningar, som när han var med och skapade Creative Commons-licensen för fritt tillgänglig kunskap; Kampen för fritt tillgänglig kunskap, med Open Library, och som välkänd  wikipedian; Och i lobbyarbetet mot de kontroversiella amerikanska lagförslagen House Internet censorship bill, Stop Online Piracy Act (SOPA) och the PROTECT IP Act (PIPA), genom aktivistnätverket Demand Progress.
Nu stod han åtalad för datastöld, för att ha laddat ner ett stort antal akademiska uppsatser (främst inom humaniora) till sin dator. Uppsatserna var fritt tillgängliga vid Swartz universitet, MIT, och tänkta att kunna laddas ner av studenter, men åklagaren menade att just den här nerladdningen var oskälig, eftersom Aaron Swartz hade laddat ner alla (miljontals) dokument på en gång, och dessutom kunde misstänkas vilja sprida dem. Bland Swartz försvarare har åtalet liknats vid att hotas till 35 år i fängelse för att ha läst för många böcker på ett bibliotek.
Ingen vet förstås vilken roll åtalet och den förestående rättegången hade för Aaron Swartz beslut att begå självmord, men även personer som uttryckt att det var fel av honom att ladda ner alla uppsatser från MIT:s arkiv, har upprörts över bristen på proportioner i åtalet. Men medan några ägnat sig åt att spy galla över det amerikanska rättsväsendet har andra försökt göra något konstruktivt till Swartz minne:
I lördags skapade Micah Allen, Eva Vivalt och Jessica Richma kampanjen PDF Tribute, där akademiker i olika sociala medier sprider sina egna avhandlingar som pdf-filer. Sajten pdftribute.net samlar alla filer som har länkats upp på twitter under hashtaggen #pdftribute, och där finns nu över 1 000 avhandlingar (och en del spam). Sajtens upphovsman, Patrick Socha, har lovat att bygga vidare på den. Kanske blir det en tjänst av det liknande den Aaron Swartz eventuellt, enligt vad åtalet mot honom spekulerade om, skulle ha byggt av de nerladdade avhandligarna.
TEXT:
Leo Wallentin

frilansjournalist och konsult

Leo Wallentin (foto: Åsa Eriksson)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] rapporterar Ajour.se att flera akademiker släpper sina verk fria under twitter-taggen #PDFTribute och på pdftribute.net, som en […]

  2. […] rapporterar Ajour.se att flera akademiker släpper sina verk fria under twitter-taggen #PDFTribute och på pdftribute.net, som en […]