Arkiv för
upphovsrätt

17 april

Svenska Bibelsällskapet skickar hotbrev till Fribibel

BibelnSvenska Bibelsällskapet är den organisation som å statens vägnar förvaltar upphovsrätten till Bibel 2000, vilken är den senaste, mest gedigna svenska översättningen av bibeln. De har som målsättning att göra bibeln känd och använd, men har fått kritik för krånglig och kostsam upphovsrätt även för den som vill använda texten icke-kommersiellt.
Under hösten 2011 hade en grupp teologer från olika håll tröttnat på Svenska Bibelsällskapets regler för användning av Bibel 2000 varpå de startade projektet Fribibel. Projektet är tänkt att skapa en översättning som är helt fri att använda för vem som helst och som också är fullständigt transparent och inbjudande i sitt skapande. Översättningen sker med hjälp av Mediawiki, vilket är samma verktyg som Wikipedia använder. Läs vidare →

6 februari

Spotify: "Under 2013 betalar vi 3 miljarder till upphovsrättshavare"

screenshot 2013-02-06 kl. 10.45.59

Foto: Leweb (cc-by)


Spotifys vd Daniel Ek talade igår på Innovation forum i Los angeles. Där berättade han nya siffror för den svenska musiktjänsten. Från starten 2008 tills nu har Spotify hittills betalat ut 3 miljarder. Men 2013 kommer beräknas slå allt. Då kommer upphovsrättshavare ta emot drygt 3 miljarder kronor (500 miljoner dollar) – på bara ett år.
-Vi går igenom en strukturskifte till mobilen. Den goda nyheterna är att det inte finns något vildvuxen illegal nedladdning på mobila plattformar som det finns på desktop, vilket möjliggör innehållsleverantörer att börja om från noll på digital distributionsmodeller. Det är som att vi alla får börja om från noll igen.
Läs mer hos Billboard.

25 januari

Finland crowdsourcar sin nya copyright-lag

En finländsk aktivistgrupp är fast besluten att ändra landets copyright-lag – och de kan faktiskt lyckas, rapporterar sajten The Daily Dot. Common Sense in Copyright, som gruppen kallar sig, tar nämligen hjälp av en lag från 2012 som gör det möjligt för alla finska medborgare att lämna in lagförslag via ett så kallat ”Open Ministry”-system. Om ett förslag lyckas samla in minst 50 000 namnunderskrifter under en sexmånadsperiod så måste den finska riksdagen rösta om det. Och just nu ser det väldigt ljust ut för aktivisterna – på endast två dagar så har lagförslaget samlat ihop 9 000 underskrifter, enligt deras kampanjsida.
Lagförslaget innebär bland annat mildare straff för upphovsrättsbrott och en bredare definition av ”Fair use”. Common Sense är dock noga med att påpeka att deras förslag inte ska ses som en ”pro-piracy-lag”, utan bara att den nuvarande lagen är alldeles för hård och att unga människor som laddar ner upphovsrättsskyddat material för eget bruk i dagsläget blir för hårt straffade.

15 januari

Hyllningen till internetgeniet: Hundratals forskare släpper sina uppsatser fria

Aaron Swartz. CC-BY-SA Selfagency http://flic.kr/p/bf32kB


När nätaktivisten och internet-underbarnet Aaron Swartz tog sitt liv i fredags, hotades han av 35 års fängelse och en miljon dollar i böter, för att ha laddat ner akademiska avhandlingar. Nu släpper hundratals forskare världen över sina avhandlingar fria på nätet, som en hyllning till Swartz. Läs vidare →

22 december

13 december

PSY tjänar pengar på upphovsrättsintrång

Förutom att PSY satte Sydkorea på medvetandekartan när han slog igenom globalt med sin Gangnam Style, är han även ett exempel på de förändrade inkomstvägarna i musikbranschen, skriver AP. Tillsammans med intäkter från reklammedverkan och försäljning av låten via iTunes, beräknas PSY ha tjänat 8,1 miljoner dollar 2012. Det är en extra bra affär för honom, till och med, när folk bryter mot upphovsrätten, genom exempelvis parodier och remixer av hans låt. Läs vidare →

15 juli

"Genusfotografen" samlade ihop skadeståndssumman – på ett dygn


Ajour skrev tidigare i veckan om Tomas Gunnarsson, ”Genusfotografen”, som tvingats böta 15 000 för att han fotat av och kritiserat en bild. En läsare av bloggen, Ulf Andersson, startade en stödinsamlingpå sin egen blogg. Målet var att få ihop 15 000 vilket nåddes efter bara ett dygn. Totalt samlades det in 19 000 kronor som nu har nått en förvånad Tomas Gunnarsson. Läs vidare →

2 mars

15 februari

11 februari

DN skickar advokater på bloggare – på grund av skärmdump

Sven-Erland Västros är en fiktiv person som satirbloggar från ”partikansliet på Sveavägen” och driver med allt och alla, inklusive Dagens Nyheter. I ett inlägg använde han sig av en bild på en grafik som fanns i en artikel i tidningen. Då blev han kontaktad per telefon av en person som uppgav sig ringa på uppdrag av DNs chefredaktör.
– De menade att jag brutit mot upphovsrätten. Jag fann det osannolikt att DN:s chefredaktör skulle ägna sin tid åt att jaga en satirisk bloggare, varför jag utgick från att samtalet var ett skämt – riktat mot en satiriker. Som skämt betraktat hade det faktiskt varit riktigt begåvat, säger ”Sven-Erland”.
Han kontaktade för säkerhets skull DN. Läs vidare →