PSY tjänar pengar på upphovsrättsintrång

Förutom att PSY satte Sydkorea på medvetandekartan när han slog igenom globalt med sin Gangnam Style, är han även ett exempel på de förändrade inkomstvägarna i musikbranschen, skriver AP. Tillsammans med intäkter från reklammedverkan och försäljning av låten via iTunes, beräknas PSY ha tjänat 8,1 miljoner dollar 2012. Det är en extra bra affär för honom, till och med, när folk bryter mot upphovsrätten, genom exempelvis parodier och remixer av hans låt.
TubeMogul är en tjänst som köper annonsering vid videos, och de beräknar att PSY och hans agent YG Entertainment har tjänat cirka 870 000 dollar från annonsering som syns vid själva videon. Det är hälften av inkomsterna av annonsplaceringen, då Google Inc behåller ungefär hälften själva. PSYs avspända förhållande till upphovsrättsintrången av hans låt har gjort att han och YG Entertainment dessutom tjänar pengar på parodier och remixer av hans verk.
Youtube har nämligen en automatfunktion som känner igen upphovsrättsskyddade verk. Artister kan välja att få upplagt innehåll borttaget, eller dela annonsintäkterna från visningarna med Google. PSY har valt att låta allt vara kvar online och den sista veckan i september, när Gangnam Style hade haft runt 300 miljoner besök, identifierades mer än 33 000 andra videoversioner ha lagts upp. Annonsintäkterna från dessa, tillfaller PSY.
Musik handlar allt mindre om att vara en produkt som man säljer. Det fungerar istället som marknadsföring, vilket leder till andra typer av inkomster. Många artister tar till olika kreativa lösningar för att hitta nya vägar till inkomster idag. Trent Reznor i Nine Inch Nails har profilerat sig genom att exempelvis dela ut sin musik gratis, mot att han fick en email-adress.
Allt fler svenskar får idag sin huvudsakliga inkomst genom ett Youtube-konto och allt fler inte minst, skapar sig en plattform på videosidan som språngbräda för sina karriärer.
Edit 22 december: Jag har tagit bort bisatsen ”, varav den den största delen pengar kommer från Youtubevisningar” i inledande stycket, då det inte står med i ursprungsartikeln jag citerar ur. Ber om ursäkt för detta. Tack Blisk för påpekandet. //emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Calandrella says:

    Väldigt intressant! Och välskrivet som vanligt, emma. 🙂

  2. anders says:

    Enligt förra veckans Kobra i SVT så är det så det funkar i Sydkorea. Alla gör videosvar till populära låtar, allt kretsar kring Youtube, allt remixas av publiken.

    • Jag tror iofs att det är en ganska växande kultur i fler länder, som är uppkopplade, men visste inte att det var så välutvecklat där. Tack för tips, ska försöka kolla in!

    • Alex says:

      Det är bara USA som är lite efter. I resten av världen är det en självklarhet att låta sina fans skapa parodier och videosvar..
      Jag har aldrig sett ”country restriction” på koreanska/japanska MV, men för USA är det en självklarhet 🙂
      Men utvecklingen kommer att tvinga alla att anpassa sig efter den nya tiden vi lever i, det blir svårt i längden att försvara sin lilla bubbla.

      • Skeptisk says:

        Det är klart det är lättare att dela med sig när man inte har bolån och dom kostnader det handlar om i USA.
        Det här börjar likna lite när Stefan Persson försvarade utnyttjandet av fabriksarbetare i Asien för 15 år sedan.
        Du säger att det blir svårare att skydda sin bubbla, och menar att det är positivt (tolkar jag det som) innebär det att du själv är villig att jobba gratis, och att du är positiv till SOPA och ACTA, som ju är lagar som hotar DIN bubbla.

  3. Att leva på Youtube kommer mer och mer, men drog riktigt igång när Minecraft började bli stort eftersom fler och fler började dela med sig av det de byggde eller hade upptäckt, mycket tack vare open source program som ger alla tillgång till väldigt proffsig mjukvara.
    Den andra ändringen var partner programmet på Youtube och deras primärkanaler som tex YOMYOMF eller Geek & Sundry. Som gör Youtube till mer som en vanligt TV-kanal för tittarna.

    • Ja, Minecraft har varit väldigt duktiga på att använda sig av det. Likaså WoW, har jag fått för mig, uppmuntrar till fan-material? Geek & Sundry tittar jag på alldeles för sällan, bra kanal, tack för påminnelsen!

  4. Niels says:

    Bra artikel, hoppas den får någon att tänka till. Mina barn har nog gjort sitt till hans inkomster och nu ska jag klicka på länken i artikeln så han tjänar lite mer.

  5. Lennart says:

    Om rättighetsinnehavaren väljer att låta sitt verk spridas fritt på Youtube, föreligger naturligtvis inget upphovsrättsintrång. I det här fallet väljer man att få betalt på ett annat sätt, helt enkelt. Det har länge varit vanligt, även före internet.
    Själva grundtesen i artikeln är med andra ord felaktig och kraftigt vinklad. Men det är klart, det blir ju en rolig poäng om man inte är så nogräknad med hur verkligheten ser ut.

  6. Skeptisk says:

    Allt fler svenskar får sin huvudsakliga inkomst via YouTube? Har du något som styrker det? (att det stiger, eftersom det har gått från noll är ju självklart)
    Det är lite som att för 20 år sedan säga att allt fler svenskar får sin huvudsakliga inkomst från att sälja jultidningar.

  7. […] att fan och hans moster laddar ner film från PirateBay. Dom borde ta en titt på artisten PSY, läs på Ajour.se hur han lyckas tjäna stora pengar på upphovsrättsintrång. Dela med dig:TwitterFacebookPinterestGoogle +1E-postGillaGillaBe the first to like this. Written […]