Sveriges största Youtubestjärnor (del1): William Spetz

# 2012 är på väg att bli det stora genombrottet för svenska youtubestjärnor.
# Videobloggaren Gina Dirawi ledde Melodifestivalen, bara två år efter att hon spelat in sketcher i sitt flickrum i Sundsvall.
# Bakom henne växer nu nya stjärnor fram i rask takt – allt fler svensktalande youtubekanaler vinner allt större mark.

# I dag börjar en serie artiklar där Ajour kartlägger Sveriges största svensktalande youtubestjärnor.

Först ut: William Spetz.

William Spetz är 16 år. Bor hemma i Umeå, får barnbidrag och har ännu inte börjat gymnasiet. Men på kvällarna förvandlas hans ostädade pojkrum till studio och när William Spetz talar in i videokameran talar han inför hundratusentals tittare.
Mest är det sketcher. Om vardag och skola. Nationella prov, mvg-barn och hur svårt det är för killar att sjukskrivas från gympan. Det är snabba klipp, effektivt användande av musik, karaktärer och minspel. Och roligt. Väldigt roligt. Det indikerar åtminstone de 100 000+ visningar nästan varje nyuppladdat videoklipp får. En siffra få svenska tv-program kan mäta sig med på nätet.
Men allt började med en blogg. Bara en blogg. Det är också från den youtubekanalen fått sitt namn: ”Lilla bloggen”.
– Det började när jag var runt 12 år och ville ha en blogg, jag hade först en på Blogspot men eftersom lilla William inte blev tillfredsställd av tre stycken läsare per dag – mamma, pappa, mormor – så frågade jag om Västerbottens-Kurirens bloggportal kunde öppna en ungdomsblogg åt mig, och där fick jag min första bas med läsare, säger William Spetz.
I maj 2010 började han videoblogga. Till en början knappt med några visningar alls. I hans första klipp har han ännu inte kommit målbrottet och pratar vilset in i kameran om dagen som gått.
Snart kändes skrivbloggandet kravfyllt.
– Det blev tråkigt, helt enkelt. Det blev som ett tvång istället för något roligt och då kände jag direkt att ”hejdå WordPress du kan ta dig i baken”. Jag fick ändå mest respons på mina videos så jag tänkte ”varför inte satsa helhjärtat på detta?”.
Att kunna följa någons videoblogg från så tidig ålder är ganska ovanligt i Sverige. Från målbrott till självsäker tonåring. Hur ser du själv på utvecklingen?
– Jag ser positivt på min utveckling. Jag menar, jag satt 13 år gammal i min smutsiga säng och pratade om bikarbonat med 40 visningar i flera år, och nu när jag hittat min grej så har det verkligen blivit uppskattat. All respons har fått mig att tro på mig själv så otroligt. Till exempel lade min kära vän Tora ut en bild på mig i tajta leopardstrumpbyxor häromdagen och trots att jag skrek ”nej men fyyy!” i början så kände jag strax efter det tryggheten att ”nej, jag ska stå för mig själv, skitsamma”. Och så borde alla känna, osäkerhet gör oss så otroligt osäkra bara, onödigt. Alla är bäst.
När märkte du en skillnad i tittarantal? När skulle du själv säga att du slog igenom hos en bredare publik?
– När jag lagt ut min video ”Nationella prov makes u mad?!” i februari började jag se att statistiken gick uppåt och den senaste månaden har det blivit ännu mer, kanske på grund av Kissies blogginlägg om mina videos som blev en riktig tittarboost för mig.
Har du fans nu? Blir du igenkänd på stan?
– Det har börjat bli så, tro det eller ej! En mamma kom fram på Mcdonalds häromveckan och bad om en bild och några tonåringar kom fram igår och bad mig signera deras spanskaböcker på stan. Jag själv stod mest och var förvånad över att det hände, jag är ju bara en patetisk liten pojke som sitter i mitt rum och tokar till det framför min kamera, men tydligen har folk inga liv idag. Skämt åt sido, jag är så otroligt glad för vad som har börjat hända, det är något som är helt nytt och samtidigt så väldigt spännande!
Jag har aldrig sett några reklamvisningar hos dig. Det är ganska ovanligt hos svensktalande youtubekanaler överhuvudtaget med reklam. Hur ser du på att tjäna pengar på dina videoklipp?
– Jag vill inte bli en sådan där person som har 30 sekunders-reklamer innan varje video, och tjäna pengar bara för att tjäna pengar, utan det ska mer vara en bonusgrej. Jag har nyligen aktiverat intäktsgeneraren på Youtube – som tydligen alla kan göra bara sådär hur som helst – och förhoppningsvis blir det en extra slant till barnbidraget. Men det får aldrig bli att det handlar om pengar, nej, då har jag hållit på för länge.
Du har hållit på i tre år, fått hundratusentals visningar på dina senaste klipp – vad är målet? Eller drömmen? 
– Min dröm när jag var 7 var att bli toalettdykare, och idag är den att bli skådespelare, och det har börjat hända saker tack vare Youtube som kanske gör att jag får börja hålla på med det, en gnutta i alla fall, hint hint. Skådespeleriet då, inte toalettdykandet. Mer får jag inte säga just nu, säger William Spetz.
SNABBFAKTA
Namn: William M. Spetz
Bor: Umeå
Ålder: 16
Vloggkanal: Lillabloggen (5,5 miljoner klippvisningar)
Facebooksida: facebook.com/WilliamSpetzOfficial (15 000 gillar)
Twitter: WilliamSpetz (8200 följare)
Person jag inspireras av: AnaGina, Shane Dawson
Tjänar på min vlogg: Så jag har råd med några extra påsar potatisbullar. Varken mer eller mindre.
Mest spelade klipp: Lisa har ju faktiskt lingonveckan!! 300 000 visningar – se klippet nedan:

Fler delar i serien:
Del2: De vet du
Del3: Stamsite