Arkiv för
youtubestjärnor

13 juni

Svenska youtubestjärnorna "I just want to be cool" plockas upp av SVT

screenshot 2013-06-13 kl. 11.03.09
SVT fortsätter att hämta stjärnor från Youtube. Efter succévärvningen av Gina Dirawi och William Spetz har de nu gett utrymme för trion ”I just want to be cool”. Gruppen består av ett gäng kompisar som regelbundet gör sketcher och publicerar på Youtube. Gruppen har inte riktigt nått samma publiksiffror som sina föregångare på Youtube, men snittar ändå på runt 150 000 visningar per avsnitt.
I just want to be cool börjar sändas på SVT play under hösten 2013.
Läs vår artikelserie om svenska youtubestjärnor här.

18 maj

Sveriges största youtubestjärnor (del4): Dunderhumor

2012 är på väg att bli det stora genombrottet för svenska youtubestjärnor.
Videobloggaren Gina Dirawi ledde Melodifestivalen bara två år efter att hon spelat in sketcher från sitt flickrum i Sundsvall och lagt ut på Youtube.

Bakom henne växer nu nya stjärnor fram i rask takt – allt fler svensktalande youtubekanaler vinner allt större mark.
Ajour har i en serie artiklar kartlagt Sveriges största svensktalande youtubestjärnor.
Idag har turen kommit till Dunderhumor.

För ganska exakt tre år sedan släppte sex Västeråskillar en trailer på Youtube. Kompisgänget, alla i åldrarna 16-20, hade en idé om att skapa en humorsajt som skulle blanda roliga bilder, sketcher och videos och underhålla Sverige. Släppet kom, sajten drogs igång, men ganska snart märkte de att deras youtubeklipp fick mycket mer uppmärksamhet än det övriga materialet.
Idag, tre år senare, är de en av Sveriges största Youtubekanaler med 10 miljoner visningar på knappt 60 klipp.
Nu är nästa satsning att göra en internationell kanal. Läs vidare →

9 maj

Stamsite spelar Minecraft för en miljonpublik

SVERIGES STÖRSTA YOUTUBESTJÄRNOR – DEL 3: År 2012 är på väg att bli det stora genombrottet för svenskar som är betydande på Youtube. Ajour har hunnit prata med både William Spetz och De vet du. Turen har nu kommit till Marcus Nyman, nittonåringen som snart kanske kan leva på att spela Minecraft för sin nätpublik.
Stamsites grundare.
Sveriges största videokanal med ”let’s play-guider” till datorspel drivs av Marcus Nyman, en nittonåring som efter att han upptäckte spelet Minecraft började lägga upp videoklipp på Youtube där han systematiskt beskriver hur man utforskar det svenska sandlådespelet.
– Jag blev helt galen i spelet direkt, förklarar han och berättar samtidigt att det inte tog lång tid från upptäckten till att han hade skapat sitt första videoklipp.
– Någon vecka efter att jag laddat ner Minecraft kollade jag och min kusin på en let’s player som spelade igenom spelet. Då sa min kusin att jag också borde göra en let’s play av Minecraft. Där någonstans började det.
Läs vidare →

2 maj

Sveriges största Youtubestjärnor (del2): De vet du

# 2012 är på väg att bli det stora genombrottet för svenska youtubestjärnor.
# Videobloggaren Gina Dirawi ledde Melodifestivalen, bara två år efter att hon spelat in sketcher i sitt flickrum i Sundsvall.
# Bakom henne växer nu nya stjärnor fram i rask takt – allt fler svensktalande youtubekanaler vinner allt större mark.

# I en serie artiklar kartlägger Ajour Sveriges största svensktalande youtubestjärnor.

# I söndags läste du om William Spetz.
# Idag är strålkastarljuset riktat på Sveriges motsvarighet till Lonely island: ”De vet du”


Att en artist får en viral musikvideo händer då och då. Det kan handla om att artisten är känd, videon är läcker, eller bara att låten är väldigt bra. Men att ett osignat, svensksjungande band utan budget levererar videoklipp med över 400 000 visningar – det är unikt. Ändå är det just vad gruppen ”De vet du” upplever gång på gång just nu.
Gruppen består av de fyra vännerna Christopher Martland, Johan Gunterberg, Tor Wallin (”en polare som får vara med”) och DJ-HUNK. All musik och videos skapas själva och blir på kort tid större än artister som A camp eller Anna Ternheim. Läs vidare →

29 april

Sveriges största Youtubestjärnor (del1): William Spetz

# 2012 är på väg att bli det stora genombrottet för svenska youtubestjärnor.
# Videobloggaren Gina Dirawi ledde Melodifestivalen, bara två år efter att hon spelat in sketcher i sitt flickrum i Sundsvall.
# Bakom henne växer nu nya stjärnor fram i rask takt – allt fler svensktalande youtubekanaler vinner allt större mark.

# I dag börjar en serie artiklar där Ajour kartlägger Sveriges största svensktalande youtubestjärnor.

Först ut: William Spetz. Läs vidare →