Facebook lanserar ny sökmotor

Foto: Facebook


Under tisdagen presenterade Facebooks grundare Mark Zuckerberg en helt ny funktion som kallas för ”innehållssökning”. Sökningen på Facebook har tidigare varit starkt kritiserad och har egentligen mest kunnat användas för att söka fram personer, evenemang eller grupper. Nu kommer betydligt mer.

Det var ikväll som Facebook presenterade sitt nya sök. Innehållssökning ger användarna möjlighet att göra filtrerande sökningar som bygger på informationen som användare gett i sina profiler, bilder eller händelser. Exempel på sökningar kan vara:

  • Musik som mina vänner gillar
  • Restauranger i London som mina vänner varit på
  • Personer som gillar att cykla och som bor i New York
  • Foton på mina vänner före 1990

Sökningarna kan också användas för företag som vill rekrytera personal, till exempel med sökningen “Vänner till medarbetare som har varit programmerare”.
Mark Zuckerberg säger att dom tar användares sekretess på största allvar och poängterar att endast innehåll som andra delar med dig kommer synas i sökresultaten.
För stunden kommer sökfunktionen vara begränsad till fyra huvudområden: människor, foton, platser och intressen.
Innehållssökning fungerar inte heller i den mobila versionen av Facebook, och Instagram tas inte heller med i sökningarna, men det är funktioner som möjligen kommer att implementeras efter hand.
Idag är tjänsten i betaversion och fungerar endast för en begränsad skara testpersoner i USA, men vill du veta när funktionen finns tillgänglig för dig kan du anmäla dig på Facebooks sida om Innehållssökning.
Bloggen WSJ skriver mer om ämnet, och Gizmodo har testat funktionen.
TEXT: Lukasz Lindell, producent av social video på FKDV som intresserat sig för och verkat på internet sedan mitten på nittiotalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] 15 januari presenterade Facebook sin nya funktion ”Graph search”, eller ”Innehållssökning” som det heter på svenska. Fortfarande är sökfunktionen […]