Tågkraschen blev internationell nyhet – för att den är rolig


Igår inträffade det ännu en gång. En lokal nyhet utan egentligt internationellt nyhetsvärde spreds till en rad etablerade nyhetskällor världen runt. Denna gång från Sverige. Jag syftar givetvis på tågkraschen i Saltsjöbaden där en ”städerska snodde ett tåg och kraschade in i ett hus”. En spektakulär nyhet som är för bra för att vara sann men som samtidigt manar till besinning. En person är allvarligt skadad, en familj överlevde med blotta förskräckelsen och kanske döljer sig en tragedi bakom det inträffade. Denna nyhet går bland annat att läsa på CBSHuffington PostGawkerReutersThe SunABC News, och många fler sajter.
När nyheter som denna kablas ut så är det inte i första hand för att den har ett internationellt nyhetsvärde som är angeläget för läsare världen över. Nej, den sprids för att den är en viral nyhet. Det vill säga en nyhet som har alla drag för att bli ett klickmonster. En städerska som stjäl ett tåg och kraschar in i ett hus. Försök glömma den rubriken. Det går inte. Du måste bara dela den vidare.
Det som skiljer denna nyhet från andra virala klipp och länkar är att den har sitt ursprung på en nyhetsredaktion. Detta är inte bara en rolig länk, det är en seriös nyhet som har rapporterats av samtliga de stora medierna i Sverige. Genom att artikeln är en ”riktig nyhet” kan man med gott samvete rapportera vidare även om den saknar ett egentligt nyhetsvärde för en läsare i Australien. Författaren och journalisten Nick Davies skriver om detta i sin bok Flat Earth News där han menar att många redaktioner inte har resurser eller tid att skriva eget material i tillräckligt stor utsträckning utan tvingas istället gör så kallade rewrites på andra tidningars material vilket delvis skulle förklara varför artiklar som den om tågkraschen i Saltsjöbaden lyckats nå en sådan internationell spridning.
Samma dag inträffade en betydligt mer allvarlig och lika spektakulär incident där ett 100-tal fordon kraschade i vad som är en av Sveriges största seriekrockar genom tiderna. En död och 46 personer förda till sjukhus. Detta är egentligen en större nyhet men något säger mig att antalet Australiensare som kommer att få läsa om detta är mycket få.
text: Per-Mattias Nordkvist, @pmnordkvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Alexander says:

    Nyheten blir större om de även rapporterar om bilkrocken på slutet men då blir det två olika nyheten i en samtidigt, passar kanske bättre på talk shows. 🙂

  2. VP says:

    Tragisk händelse, indeed. Men ändå: http://i.imgur.com/TBcMM.jpg