Arkiv för
instagram

2 april

Håller nyårslöftet – med hjälp av Instagram

Henrik Svensson
Vi vet alla hur svårt det kan vara att hålla nyårslöften. Allt verkar lovande på förhand, men väl ute i den hårda verkligheten så överlever de tyvärr ungefär lika länge som sjömän med skörbjugg utan tillgång till apelsinjuice. Men Henrik Svensson har ett hemligt knep: Instagram.
– Det är smidigt. Man har ju alltid med sig telefonen, säger han.
Läs vidare →

15 mars

Nordkorea dyker upp på Instagram

newsjean
Fram tills nyligen har det varit strängt förbjudet för turister att ta med sig mobiltelefoner in i Nordkorea. Regeln har nu släppts samtidigt som ett 3G-nät, exklusivt för turister, gjorts tillgängligt i landet. Nordkoreanerna själva står däremot fortfarande utan möjligheter att koppla upp sig mot internet.
Läs vidare →

25 januari

24 januari

"Därför måste Facebook ta hand om de barn de släppt in"

Foto: Ed Yourdon, CC-BY-SA


Nyheten om att Facebookägda Instagram har slängt ut en mängd unga användare under 13 år slog ned med bestörtning hemma hos oss. Tolvåringen, som instagrammat sedan i somras, lärt sig tagga bilder och stolt jobbat upp över 300 följare var utom sig när han insåg att hans konto var spärrat. Inte lyckades han starta ett nytt konto heller, lite smartare än så var tydligen barnfiltret.
Läs vidare →

22 januari

16 januari

Facebook lanserar ny sökmotor

Foto: Facebook


Under tisdagen presenterade Facebooks grundare Mark Zuckerberg en helt ny funktion som kallas för ”innehållssökning”. Sökningen på Facebook har tidigare varit starkt kritiserad och har egentligen mest kunnat användas för att söka fram personer, evenemang eller grupper. Nu kommer betydligt mer.
Läs vidare →

9 januari

Södertäljerånet: Medborgare riskerade sitt liv för exklusiva bilder – vilket ansvar har medier?

Rånaren från guldrånet i Södertälje har avlidit. Nyheten släpptes alldeles nyligen och det är såklart en tragedi för alla inblandade. Rånet är också en nyhet som har berört väldigt många. Inte för att nyheten i sig var spektakulär, utan för att den var så väldokumenterad. Rånet skedde mitt på dagen i Södertälje centrum, varför alla med en mobiltelefon lyckades fånga händelsen i rörlig- eller stillbild. Läs vidare →

29 december

Nej, det finns inga bevis på att Instagram har förlorat användare


TT har idag skickat ut telegram till Sveriges alla tidningar om att Instagram har tappat var fjärde användare. Därmed har Sveriges alla tidningar möjlighet att med bild och rubrik kabla ut TT:s text. Problemet är bara att siffrorna är lögn. Och riktigt, riktigt dålig research av den nyhetsbyrå som ska vara vår främsta nyhetskälla.
Bakgrunden är att Instagram har släppt ett nytt användaravtal som blivit kraftigt kritiserat. Ajour har skrivit om det och också skrivit om hur flera har lämnat tjänsten. Några officiella siffror på hur många det handlar om finns inte.
New york post gjorde häromdagen ett större reportage om ilskan bland Instagramanvändarna och fick siffror från AppData. AppData är ett företag som inofficiellt publicerar siffror över användandet av Facebook-appar. Ni vet, Farmville-spelen och de appar man har i till exempel mobilen som är kopplade till Facebook. Som Instagram är för många. I AppDatas statistik syntes en dipp på dagligt användande. Däremot inte på själva dagen då alla var arga, utan dagarna efter Instagram gått ut och bett om ursäkt och lovat ändra användaravtalet. Innan dess gick till och med det dagliga användandet upp. Det är inte orimligt att tänka att det har att göra med julledighet för flera (det stora tappet som uppmättes gjordes på julafton), eller bara ett glapp när ett externt företag försöker mäta Facebooks app-användande. Precis som socialbakers ibland visar glapp under kort perioder som rätar ut sig över tid. Om detta står väldigt lite i media. Och precis som nu har media tidigare valt att använda ”glapp” för att göra rubriker om Facebooks fall.
Men viktigast: Ingenting visar på att Instagram tappar ”var fjärde användare”. Fortsätter vi använda AppData som källa kan vi titta på det veckovisa aktiva användandet. Där ser vi en ökning med ungefär tre miljoner. Och mäter vi det månatliga användandet ser vi samma sak – en ökning med tre miljoner. Trots julhelg där många kopplar ner.
Faktum är alltså att Instagram inte har förlorat några 25 procent av sina användare. Snarare ökat. Men den delen utelämnas i rapporteringen.
Har då inte Instagram tappat några användare? Jo, absolut. Och att Instagram vände och drog tillbaka användaravtalet är säkert ett tecken på hur allvarligt man uppfattade den situationen. Men vi har ännu inga siffror på det. De inofficiella siffror vi har pekar på att förlusten knappast var så stor att det påverkade den totala tillväxten.

28 december

22 december