Håller nyårslöftet – med hjälp av Instagram

Henrik Svensson
Vi vet alla hur svårt det kan vara att hålla nyårslöften. Allt verkar lovande på förhand, men väl ute i den hårda verkligheten så överlever de tyvärr ungefär lika länge som sjömän med skörbjugg utan tillgång till apelsinjuice. Men Henrik Svensson har ett hemligt knep: Instagram.
– Det är smidigt. Man har ju alltid med sig telefonen, säger han.

Det är en värld av intensitet jag kliver in i genom trappen ner i källaren på Wasa Club på Kungstensgatan i Stockholm. Ljudet av studsande bollar, racketar och snabba steg flyger runt mellan vägarna tätare än Twitterflödet under Melodifestivalen. Squash är inget för soffpotatisar och anses tack vare sitt höga tempo att vara en av de allra mest hälsosamma sporter man kan utöva.
SquashträningPå en av banorna lyssnar Henrik Svensson och hans kompis Adam Kihlman noggrant på instruktionerna från sin tillfälliga tränare, svenska mästaren Romain Tenant. Strax efter det är spelet igång igen.
– Båda har stor potential eftersom de är långa, berättar Romain efter träningspassets slut. Men han antyder samtidigt att de också har en del kvar att lära.
Squashen är Henriks elfte veckotema. Hans nyårslöfte var nämligen att bli expert på ett specifikt område varje vecka under 2013. Hittills har han bland annat lärt sig om köksknivar, ost och den svenska kungaätten. Allting dokumenteras kontinuerligt genom att bilder och viktiga fakta laddas upp på hans Instagramkonto.
Henrik tar uppgiften mycket seriöst, och Squashveckan innebär därför inte enbart spelande, utan även teori.
– Jag har till exempel lärt mig att det fanns en Squashbana i första klass på Titanic, berättar han medan han snurrar på sitt racket.
Men hur kom det sig att han gav sig i kast med ett sådant stort uppdrag? Henrik tar en klunk ur vattenflaskan och funderar lite.
– Det är nog för att jag gillar att gå in för nyårslöften. Och så har jag alltid tyckt om att lära mig saker, att läsa böcker och kolla på dokumentärer.

Henriks Instagram - klicka för större bild.

Henriks Instagram – klicka för större bild.


Många av Henriks vänner och bekanta följer utvecklingen via Instagram och Facebook, och är också duktiga på att heja på honom.
– Men egentligen så postar jag bara där för min egen skull, som en slags anteckningar. Att jag använder just Instagram är mest för att det är enkelt och att jag alltid har telefonen med mig, säger han.
Just enkelheten är det som Henrik lyfter fram som den största framgångsfaktorn. Att använda verktyg som man är van vid samt att vara lite praktisk.
– De flesta teman har kretsat kring sådant som jag är intresserad av, till exempel mat, historia och idrott. När jag är ute och reser så kör jag resmålet som tema, som när jag var i Paris tidigare i vintras, berättar han.
Enda plumpen hittills är ett tre veckor långt uppehåll som ett resultat av att Henrik fick en ny position som Head Bartender på sitt jobb – Lilla Hotellbaren på Scandic Malmen.
– Nyårslöftet är ju inget heltidsjobb, och just då hann jag inte med. Men jag funderar faktiskt på att ”tenta upp” de veckorna i efterhand. Det vore kul att komma upp i 52 veckor, avslutar han.
Ta en titt på eller följ Henriks jakt på 52 veckoteman via hans Instagramkonto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Journalist says:

    Seriöst? Har Ajour börjat sälja utrymme för vem som helst som vill försöka skapa sig ett namn? Och vet dom som försöker att inte har några läsare?