Här är 2013 bästa aprilskämt

Vilken sorg det är att 1 april i år råkar sammanfalla med annandag påsk. En tidningsfri dag innebär också att de flera redaktioner inte aprilskämtar alls. Vilket märks på årets initiala aprilskämtskörd. Inget slår favoriten från 2010, där en pappa dyker upp fyra gånger med olika kvinnor på VK:s familjesidor.
Uppdaterat: Men Sveriges radio är ganska nära att lyckas.
Vi kan väl börja med Sveriges radio P4:s skämt. För när den här texten först skrevs hade deras skämt ännu inte sänts. Men det är ett briljant skämt, väl värt att prisas. Istället för att planteras från redaktionen utvecklas skämtet i direktsändning.
Det är i programmet Bildoktorn som lyssnare får ringa in och ställa sina frågor till Bosse bildoktor. Det är när en läsare ringer in och frågar hur Bildoktorn ställer sig till den nya veteranbilslagen som det hettar till. Enligt en lag, som är klubbad och ska sjösättas i sommar, får veteranbilar bara åka 80 mil om året. Lyssnaren som ringer in har namnet på personen som utrett lagen och det talas inledningsvis förvirrat och skeptiskt om lagen. Sedan googlar programledaren upp utredarens namn i direktsändning och ringer upp honom i en musikpaus. Vad som sedan händer är fantastiskt skådespeleri. Detta måste ni lyssna på:
Lyssna: Aprilskämt i Fråga Bildoktorn
 (tipstack Bosse E i kommentarsfältet)
Också roligt från i år är den här bilden på Kärlekslåsen från Västerbron i Stockholm. Kommunen, eller någon som använt kommunens brevpapper, har twittrat ut ett fantastiskt skämt om låsen som hängt där i evinnerliga tider:

En trend för året är att många har använt Facebook för skojandet. En stor del av aprilskämtandet handlar såklart om att få spridning på lustigheter, vilket Facebook verkar särskilt lämpat för. McDonalds har använt Facebook för att skämta om att de skippar gurkan på hamburgarna och SAS gör likadant när de berättar att de bygger in en facebooklikeknapp bredvid läslamporna. Smart och enkelt sätt att få spridning.
Ikea Norge återanvänder förra årets skämt från engelska tidningar. Om att de återkallar Ikeanyckeln. Faktiskt ännu roligare när det kommer just från Norge.
539004_10151325305111104_1904053242_n
Nytt för i år är kanske att polismyndigheten är mer skojfriska än tidigare. Den ökända växjöpolisen
screenshot 2013-04-01 kl. 11.28.26
Scott skämtar om att polisen ska börja auktionera ut alkoholen de samlat in från ”alkoholbuskarna”. Och i Blekinge har de börjat träna hundar som ska IP-sniffa upp vilka personer som begått brott på nätet.
De internationella sajtjättarna har givetvis satsat hårt på skämt. Google har ett gäng skämt: google maps gör skattkartor av alla kartor (även streetview!), här är en introfilm. Och sökmotorn har ett ganska välgjort ”Google smell” där man får luta sig fram till skärmen och lukta på det man söker.
Youtube skojar om att de den 1 april (som ännu inte börjat i USA) stänger de ner Youtube för att i gå igenom alla uppladdade klipp och kora det bästa videoklippet någonsin. Om tio år ska vinnaren koras.
Men Twitters skämt är kanske fyndigast. De kommer nu göra vokaler till en betaltjänst. Twitter kommer byta namn till Twttr och vill man använda annat än konsonanter får man betala 5 dollar i månaden.
Annars är det en del politik, som kanske inte är så roligt, men väl träffande. Bäst är nog bredbandsleverantören Bahnhof som släpper en egen tv-tjänst och ska göra hela Sverige licenspliktigt. ”Anledningen är att kanalen, precis som Sveriges Televisions programutbud, kan nås av alla med en internetuppkoppling. Bahnhofs slogan för satsningen är ”Du har redan tackat ja!”. Årskostnaden är 2 076 kronor.”
HD gör ett ovanligt välfunnet skämt om hästlasagne. Fast omvänt. Det rapporteras nu att lasagne har hittats i hästfoder.

Lokaltidningar har skämtat om mördarsniglar på spårvagnsspår, att Lorensberg blir Loreensberg inför ESC och att hundbajs ska DNA-sökas.
Uppdaterat2: Men roligast är kanske den lokaltidning som har gått på skämten – två gånger. Gotlandstidningarnas gemensamma sajt Helagotland.se gick först på nyheten att Kamratposten skulle byta namn (till KompisHen) och pudlade. Strax senare gick de på nyheten om att PAF skulle bygga superarena i Visby. Och pudlade igen. Samma reporter. Pinsamt, min sagt. (tipstack @lowenhamn)
Har du sprungit på något som är särskilt bra? Tipsa oss gärna. Och läs alla skämt på insamlingssajten http://aprilskämt.se
(tipstack @anna_t, @cjlinde)