Svensk crowdfundingsajt samlade in 150 000 på några timmar – med Aftonbladets hjälp

screenshot 2013-03-27 kl. 16.04.30
Efter att Aftonbladet skrev om att Englas mamma är skyldig staten över hundra tusen kronor efter en rättegång fick man flera frågor om hur de kunde hjälpa. Aftonbladet valde då att haka på en insamling som gjorts på den svenska crowdfundingsajten Funded by me. I en krönika skriver chefredaktör Jan Helin om greppet och hänvisar till Funded by me. Varje gång Aftonbladet skriver om insamlingen markerar man att sajten är ”erkänt seriös”, vilket såklart är reklamguld för Funded by me.
Insamlingen har startats av Funded by me:s grundare. Till Aftonbladet säger han:

– Jag läste på Aftonbladet.se i fredags och kände väldigt mycket med Carina Höglund.

Kampanjen gick långsamt till en början, men på bara några timmar samlades det in 150 000 kronor, enligt Funded by me. Insamlingen är nu uppe i över 180 000 kronor och ökar snabbt.
Den amerikanska motsvarigheten till Funded by me heter Kickstarter. Kickstarter är ett nav för internationell, kollektiv finansiering. Förra året blev en Kickstarter-finansierad film oscarsnominerad och en bok hamnade på topplistan.
Greppet är smart för alla parter. Funded by me som behöver ökad kännedom i Sverige och Aftonbladet som kan skapa engagemang och samtidigt låta någon annan ta hand om det administrativa. Och allra mest för Englas mamma, såklart. Som annars hade suttit med rättegångskostnade på hundratusentals kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Journalist says:

    Ajour är verkligen dött..