Arkiv för
insamling

27 mars

Svensk crowdfundingsajt samlade in 150 000 på några timmar – med Aftonbladets hjälp

screenshot 2013-03-27 kl. 16.04.30
Efter att Aftonbladet skrev om att Englas mamma är skyldig staten över hundra tusen kronor efter en rättegång fick man flera frågor om hur de kunde hjälpa. Aftonbladet valde då att haka på en insamling som gjorts på den svenska crowdfundingsajten Funded by me. I en krönika skriver chefredaktör Jan Helin om greppet och hänvisar till Funded by me. Varje gång Aftonbladet skriver om insamlingen markerar man att sajten är ”erkänt seriös”, vilket såklart är reklamguld för Funded by me. Läs vidare →

14 december

Peter Jöbacks insamling drog in 1.000 kr per minut


 
Idag kommer Peter Jöback att uppträda i P3’s Musikhjälpen och inför detta lade han på sin Facebooksida upp en bild där varje like av bilden skulle generera 1 kr till insamlingen. I enlighet med Internets glädje att sprida saker tog insamlingen under morgonen ordentlig fart (intressant nog i samband med att folk som arbetar på kontor började komma in till sina arbetsplatser). Precis innan bilden raderades likeades bilden 1 000 gånger per minut. Hade det fortsatt återstoden av dygnet i samma tempo hade han skänkt i runda slängar 750 000 kr. Trots att det från början inte nämndes något maxtak för insamlingen valde man att stoppa den vid 56 712 likes och lika många kronor.
Det ska bli intressant att se folks reaktioner under dagen men glädjande nog är det mestadels positiva kommentarer kring Jöbacks generositet. Som Lotta Kennergård skriver ”Men varför kommentera att det inte är tillräckligt, 56.712 kronor är mkt pengar, hur mkt skänker du själv???”
Vad tycker du? Är det fel att inte gå i mål med insamlingen när den fått sån fart att den hotar spräcka alla budgetar bara för att man inte satt maxnivå från början? För oavsett hur man ser på saken – det är en av de största enskilda gåvorna till Musikhjälpen än så länge under årets upplaga.
Foto: Emilia Geijer

23 oktober

15 juli

"Genusfotografen" samlade ihop skadeståndssumman – på ett dygn


Ajour skrev tidigare i veckan om Tomas Gunnarsson, ”Genusfotografen”, som tvingats böta 15 000 för att han fotat av och kritiserat en bild. En läsare av bloggen, Ulf Andersson, startade en stödinsamlingpå sin egen blogg. Målet var att få ihop 15 000 vilket nåddes efter bara ett dygn. Totalt samlades det in 19 000 kronor som nu har nått en förvånad Tomas Gunnarsson. Läs vidare →

6 november

Sharing is caring – om välgörenhet via nätet

För många år sedan hängde jag i ett forum på nätet, där det skapades en gemenskap, folk lärde känna varandra och delade med sig av högt och lågt och började träffas utanför skärmen. En tjej i forumet var ensamstående och studerande, och en dag uttryckte hon att hon så gärna skulle vilja köpa nya jeans, men inte hade råd. Någon kommenterade och sa att ”tänk om alla här lade en tia, då skulle du snart ha dina jeans”. Jag tyckte att det lät som en bra idé, och drog igång en insamling. Det visade sig att det ibland är tanken som räknas. Ingen hade sagt emot personen som först kom med idén. Tvärtom fick hon massor av medhåll, det var ganska många som uttryckte att det hade varit förträffligt om alla lade en tia.
När jag initierade insamlingen däremot var det många som blev väldigt upprörda.
Det fanns många olika orsaker till upprördheten, men den främsta som diskuterades hetsigt under några dagar var just att det är fult att tigga. Så gör man bara inte.
Många hänvisade också till socialtjänsten. Menade att vi har samhällsinstitutioner som ska hjälpa dem som ej har pengar, privat välgörenhet sågs som ett otyg.
Andra ifrågasatte om hon verkligen behövde nya jeans, sa att det alltid finns dom som har det värre, att nya jeans är lyx och oförskämt att be om.
Jag trodde naivt att alla skulle tycka det var en bra sak om jag ordnade så att alla kunde lägga sin tia, de flesta hade ju tyckt att det var en bra idé, så länge den var på idéstadiet.
Läs vidare →