Svensk realtidskamera drog in 350 000 kr på fem timmar


Den nya svenska lifelogging-tjänsten drog in sitt begärda startkapital – på fem timmar. Nu ska den lilla kameran som fotar hela ditt liv börja produceras. Men hur intresserade är vi att bli konstant fotograferade? 
Memoto. Så heter den nya svenska startup – som ska fota allt vi gör i livet. Via en liten clip-apparat man fäster på skjortan eller tröjan fotas två bilder i minuten – hela dagen. Apparaten har batteri för ungefär två dagar och när man kopplar in den via usb i datorn både laddas ”memoton” och bilderna skickas upp i molnet. Där analyseras bilderna och du får 30 av de bilder med bäst ljus och skärpa från dagen som har gått.
Idén är att fånga de tillfällen i livet som man missar för att man inte har tid eller inte kommer ihåg att plocka fram kameran. Med Memoto ska inte något kunna missas – alls. Konceptet, som kallas lifelogging, har funnits en tid, men styrkan med Memotos ”clip” är att den är billigare och mindre än tidigare varianter.
Projektet har pågått en tid, men för att få snurr på saken la Memoto idag ut en fråga om sponsring på Kickstarter. Kickstarter är en plats där entreprenörer kan be allmänheten om hjälp att finansiera en idé. Man kan bidra med en dollar och man kan bidra med 5 000 dollar. Beroende på hur mycket man ger, får man olika mycket tillbaka: Allt från ett nyhetsbrev till produkten och flygas in till Stockholm för att delta i ett seminarie om hur de kan utvecklas ytterligare.
Och lanseringen gick bra. På bara fem timmar hade Memoto dragit in hela den begärda summan på 50 000 dollar. I skrivande stund är de uppe i 89 000 dollar. Bara under tiden jag skrivit denna text har de dragit in 5 000 dollar. Varför inte summan var högre satt? Tja, kanske är det bättre PR än något att de nådde målet så snabbt.
Oavsett det har just PR-planen fungerat väl redan första dagen. Memetos grundare, som tidigare stått bakom bland annat Twingly och Bilddagboken, har fått flera internationella medier att skriva om produkten i positiva ordalag.
Förvånande nog har knappt någon pratat om integritetsaspekten. Vad tycker min omgivning om att bli ständigt fotograferad? Och vad får det för konsekvenser?
Grundaren Martin Källström säger i ett kort meddelande till Ajour att frågan har en massa intressanta aspekter, utan givna svar.
– Vi bygger både hårdvara o mjukvara med det i åtanke. Och diskuterar gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Adrian says:

  Tänker direkt på boken ”The light of other days” där människor utvecklar en teknologi som gör att alla kan titta på alla när som helst.
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Light_of_Other_Days

 2. […] följa utvecklingen med stort intresse. Dock så är jag väldigt nyfiken på hur integriteten (läs mer hos ajour) kommer hanteras. Alla du pratar med eller går förbi på gatan kommer att fotas. Vad tycker du? […]

 3. Anton says:

  Och fatta coolt när den även börjar spela in ljud. DÅ! DÅ!

 4. Jonas says:

  Snygg bluff.
  För det första är det intressant hur ni ibland omfamnar övervakningssamhället, och ibland förfasas över det.
  Men att kameran filmar konstant i 2 dygn och sen ger mig 30 bilder? Jo tjena. Vad händer med resten?

  • Jonas says:

   Okej, my bad, jag läste dåligt. Det gäller att dom där 30 bilderna tas vid rätt tillfällen då.
   Men det är fortfarande en bluff att dom skulle ha dragit in 350.000 , självklart var finansieringen redan klar när man la upp det på Kickstarter.
   Vid det här laget borde det börja komma fram crowdfunding projekt som är genomförda och framgångsrika.

 5. C says:

  Var kan man se hur bildkvaliten ser ut? Det måste väl finnas några konkreta bilder?

  • C says:

   Ah, det fanns en prototypvideo på Kickstarter. Men den visar inga exempelbilder tyvärr. Utifrån videon verkar det bli rätt dålig kvalitet på stillbilderna.

 6. Viktor says:

  Folk hade nog reagerat annorlunda om själva manicken var formad som ett öga.