2012 bästa aprilskämt

Dagen vi älskar och hatar är här – 1 april! Och alla medier har ett bidrag var till att lura och skoja med oss. Det kan tyckas att aprilskämtet passerat ett bästföredatum när alla hjälps åt att hitta och pekat ut, men kanske ökar det också charmen?
På Ajour hyllar vi den här dagen genom att dela våra favoriter.
Här kommer en topplista på de bästa vi har hittat:
1) Apple köper grekiska ön Ios

Dagens industri gör ett fantastiskt välavvägt aprilskämt. Som inte bara är kul för att iOs är både en grekisk ö och ett operativsystem, utan också för att Apple faktiskt både har råd och skulle kunna hjälpa Grekland upp på fötter. Ön kommer byta namn i takt med att uppdateringar till iOs5 lanseras. Vad stranden kommer heta? iBeach. Smart, elegant och kul!
2) Ikea återkallar produkt

Den här skrattade jag högt åt. Det är såklart inte bara tidningar som tar tillfället i akt att skämta. Allt oftare har privata företag gjort både annonser och pressmeddelanden om saken. Men denna från Ikea i Australien tyckte jag var fantastisk!
3 Kan du bugga kan du jobba

När Reinfeldt talar om att vi måste jobba till 75 rapporterar Arbetarbladet om att ”buggspioner” besöker penionärsbuggträffar för att kartlägga vilka som är pigga nog att fortsätta i arbetslivet. I tider av både övervakning och märklig pensionspolitik är det mer en blinkning mot samtiden än något som läsare går på. Bra!
I övrigt:
Uppdaterat: Apropå att göra aprilskämt av aktuell debatt är väl SR Västernorrlands skämt om att de är först in i framtiden genom att besluta att alla kommunala texter ska använda ”hen” istället för hon och han ganska kul? (tips via @lillemorSR). Och angående hen är också språktidningen roliga som hittar hens ursprung. Notera gärna att bondens namn är Pär Ström (tack för tips Karin Erlandsson)
Och mer om Grekland: Pirate bay gör intelligent humor om att köpa Greklands LOSS (tips via Annie i kommentarsfältet).
Internationellt är The sun rätt roliga när de släpper en parfym med doft av Arsenals arena. ”The £23 perfume includes a whiff of oils in the players’ massage area, the fresh-cut pitch and leather from boss Arsene Wenger’s dugout seat.”
Mashable och Conan gör gemensam sak och berättar att Mashable sålts till Conan. Kul sketch:

Google gör som ofta bra skämt. I år har de ett lite väl kampanjartat för Youtube om hur det skulle vara om hela sajten blev anlog och de skulle få posta alla responser och videoklipp.
Då är Google maps roligare. I ett videoklipp berättar de hur de släpper Google maps för gamla Nintendo 8-bitars.

Google maps har i dag ett ”äventyrs”-läge där man kan se hur det ser ut i NES:

Även Googles gmail har ett fantastiskt skämt där de introducerar morsekod med en FANTASTISK reklamfilm:

Roligt är också Chrome adblock som för dagen bytt ut alla annonser med bilder på katter. Så här ser det till exempel ut om man surfar in på Aftonbladet med Chrome adblock:

Apropå nätskämt så har såklart flera medier i Sverige hakat på det också. I takt med utvecklingen verkar man tycka att det är lättare att lura sina läsa med just nymedier.
I Borås har både tidning och kommun gått ut för att lura staden med att man nu officiellt byter namn till Boras.com.
Skånskan kopplar ihop sig med gårdagens Earth hour och ber sina läsare släcka ”lyset” på sidan efter de läst klart.

Köpsajten Kompletts skämt om det nya retro-dator-paketet är väl kul, men allra roligast för deras fantastisk sajt!

Men tråkigast måste ändå VLT:s försök till skämt vara med att ta betalt för Facebook.
Mer vågat är då VK (som 2010 stod för ett av den moderna tidens roligaste aprilskämt) som vågar skämta om att Björklöven blir farmarlag till Skellefteå AIK. Det måste vara det heligaste man kan skämta om i VK-land, vilket säkert också är anledningen till att de inte vågade mer än en ingress innan de berättade att det var ett skämt.
Flera har nämnt Uppsala universitets skämt om sammanslagning med Lund. Men jag vet inte. Är det så kul?
Annars tycker jag själv att Östrans skämt om nedfällbara vindkraftverk är fyndigt! För att inte störa turister och eftersom elen mest behövs på vintern ska vindkraftsverken helt enkelt fällas under somrarna.

Sedan förtjänar HD.se ett särskilt omnämnande. Inte för att det är särskilt roligt – det är ett klassiskt skämt om att nu ska aprilskämten förbjudas – utan för att det tar det praktiska till en ny nivå. HD skickar med ett urklippbar ja- och nejskylt som man ska klistra på sig själv och bära om man vill bli utsatt för skämt eller inte. Det är faktiskt ganska kul, inte sant?
 
Svenska kyrkan i Linköping gör ett lustigt skämt på sin Facebooksida: (tips via Royne Mercurio)

Sist men inte minst: Ett tips om hur du själv kan blåsa en kompis i dag

Har vi missat något? Tipsa oss gärna.