Vita kränkta män – när humor skriver sig själv

Facebooksidan ”Vita kränkta män” är en samlingssida om tidningsartiklar där vita män blir kränkta. En ganska rolig idé och länksamling för att med humor lyfta upp hur I-landsfånigt det blir när vita män, en av samhällets mest premierade grupper, känner sig kränkta.
Som när vita kränkta män klagar över att de inte får servera sprit på strippklubbe i Åre.
Som killen som i en samlivs-krönika skriver att ens tjejs ”nej” bara är ett ”nej” när han säger så.
Eller krönikören som ”kränks” över att man inte ens får supa på julafton längre.
Hursomhelst. I mellandagarna utlyste Facebooksidan en tävling över vem som var 2011:s mest kränkta vita man. Det stod mellan Marcus Birro, Kungen, Jimmie Åkesson och Pär Ström. Vann gjorde Pär Ström, mannen som förutspår en värld där män kommer motverkas av kvinnor som tagit över makten.
Och det var väl lustigt. Men roligt blev det först i dag, efter att Pär Ström skrev följande status på Facebooksidan – jag säger det igen –  ”Vita kränkta män”:

Skärmdump: "Vita kränkta män"


Ibland skriver humor sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Malin says:

  Åh, humor när det är som bäst. Människor utan självdistans gör i alla fall mitt liv lite roligare.

 2. Nä nu jävlar.
  Som vit man känner jag mig oerhört kränkt av denna, så kallade, nyhet.
  Nu ska jag dricka sprit, kolla på nakna kvinnor och diskutera det svåra i att vara just vit man tillsammans med Pär Ström.

 3. Sejour says:

  Första uppdateringen på tre dagar, namnet ”Ajour” är självironi när den är som bäst.

  • Emanuel Karlsten says:

   Jag tror du missat vår högerspalt på ettan? Där uppdaterar vi jämt. Här skriver vi när vi tror att vi kan tillföra något.
   Men förstår att man lätt missar högerspalten. Vi pratar om hur vi kan underlätta det. Gissar att vi får något de närmaste veckorna.

   • Sejour says:

    Tror jag talar för en väldigt stor del av besökarna nör jag säger att twitteringg inte är samma sak som uppdateringar här på sajten. Twitterinlägg är uppdateringar på en annan, extern, sajt (som heter Twitter.com) och inläggen som görs där är hela deras affärsidé. Även om ni skribenter återger vad ni gör på twitter så uppdaterar det inte Ajour, det uppdaterar… Twitter.
    Hade ni haft en rss-feed i högerkanten med inlägg från andra bloggar hade man inte heller tyckt att det uppdaterat Ajour även om det återgetts här. Har dock full förståelse för att det är svårt att avsätta tid för att uppdatera en sajt som drivs vid sidan om, det kan man knappast klandra er för. Ni skulle bara valt ett annat namn och haft ett lågre utgångsläge än ambitionen att ”revolutionera journalistiken”. Det gör man inte med uppdateringar var tredje dag och genom att återge skribenternas twitterinlägg. Och följer man redan er på twitter dyker ni ändå upp i ens feed. Då blir besöken här allt mer överflödiga…

    • Hej igen,
     Jag vill verkligen inte ta tolkningsföreträde för dig eller någon annans upplevelser.
     Just twitterrutan är en temporär lösning för att vara just en ständig uppdatering. Jag är mycket medveten om att det knappast är någon revolutionerande lösning, men det var ett enkelt, temporärt sätt att plocka upp nyheter och länkar från ett forum där vi redan spred dem. När vi sätter ett #a på våra tweets kommer de automatiskt dit och blir på så sätt slags ständigt och pågående redaktörskap över det bästa vi hittar.
     I förlängningen kommer de att bli egna poster, ah, du får se helt enkelt.
     Rent generellt handlar vår idé inte om att vara ett Dagens nyheter, utan att plocka upp de grejer som inte skrivs någon annanstans, eller där vi tror att vi kan ge ytterligare ett perspektiv. Den stora sjukan som medier står för är att rewrita och tro att varje sida behöver hålla sina läsare ajour om allt, med egna nyhetstexter. Det är inte vårt mål, det borde inte vara något nyhetsmedies mål. Vi länkar det vi tycker är intressant, skriver när vi tror vi har något ytterligare att tillföra.

 4. Olof Andersson says:

  Hej. Bra syfte med artikeln, men jag undrar om du ens läst Dennis Danielsson krönika, och speciellt hans förtydligande till dem som missförstått kärnan i den?
  Det handlar ju om att som kille ha förståelse och respekt för tjejens beteende, och att man INTE bör bli kränkt av att en tjej säger ”jag kommer inte ha sex med dig”, utan istället förstå att både tjejer och killar agerar för att passa in under samhällets förväntningar.
  Danielsson kritiserar ju snarare de bortkomna män som reagerar med att tycka att tjejen ju minsann är skyldig att ligga, nu när hon hånglat och tagit emot drinkar.
  Att förstå att en person ibland säger en sak och menar en annan är inte samma sak som att inte acceptera ett ”nej”.

  • Olof Andersson says:

   Måste tillägga att jag håller med i övrigt, och tycker att Per Ström är en smått konspiratorisk och löjlig figur.

  • Emanuel Karlsten says:

   Ja, han var mest bara ett exempel som sidan tar upp på ”kränkta vita män”.

 5. […] ajour tycker de e roligt http://ajour.se/nar-humor-skriver-sig-sjalv/ Share this:DelaStumbleUponRedditTwitterFacebookDiggLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 6. Libertarianen says:

  ”En av samhällets mest premierade grupper”. Kollektivister (i alla färger i det brun-röda spektrat) i i svensk gammelmedia sitter fortfarande kvar i samma gamla unkna träsk där enskilda människors individuella meriter inte räknas, bara grupptillhörighet.
  Tydligen är du om du är man eller ”etnisk” svensk per definition privilegierad. Att det finns människor med makt, och människor på samhällets botten av med alla hudfärger, sexuella läggningar, kön etc är totalt irrelevant. Har månne den vita medelåldersmannen i Sverige mer makt än kvinnliga toppolitiker eller mer inflytande och resurser än kvinnor i toppositioner i näringslivet?
  Enligt detta unkna synsätt ska inte personer med makt granskas, utan grupper av människor som har samma genitalier eller pigment som majoriteten av makthavarna råkar ha. Råkar du vara född med dessa egenskaper är det ditt egna fel. Detta är den sekulära motsvarigheten till arvssynden. Ditt liv har inget värde, dina åsikter spelar ingen roll, du ska stå ut med att beskyllas, hånas och bestraffas kollektivt för dessa ”brott” du aldrig begick. Vad för resultat detta har på dessa människor är inte svårt att räkna ut, alienering, självförakt, hat och våld kan troligen vara effekter av detta. Att populism och utanförskap sprids i kölvattnet av ett sådant samhällsklimat är inte konstigt.
  Om vi vill leva i ett fredligt och tolerant samhälle går det inte att hålla fast vid kollektivismens hatprojicering och skuldbeläggande av NÅGON grupp. Att vi inte lärt oss att avfärda rasistiska och sexistiska idéer ännu är ofattbart. Att istället kompensera genom att flytta över hatet på en annan grupp är fegt, löjligt och totalt kontraproduktivt.
  Ett synesätt där var människa är ansvarig för sina egna handlingar och inte beskylls för oförrätter begångna av andra är den enda moraliska människosynen.

 7. Jennie Ardin says:

  Så det är helt okej då, menar du, att någon använder Pär Ströms bild utan lov? Till och skitkul när han tar illa upp för det?
  Betyder det att jag kan använda din bild på en sida som jag kallar ”Folkhögskolejournalister som saknar bildning” eller ”Twitterfjollorna” t ex? Skulle du bli glad då?

 8. Johan says:

  ”Tydligen är du om du är man eller ”etnisk” svensk per definition privilegierad. ”
  …det är faktiskt exakt, precis, huvudet på spiken, det är.
  J.

 9. Daniel says:

  Stackars lilla Pär Ström! Såg precis minidebatten mellan honom och Kawa. Karln är ju inte klok nånstans.

 10. […] skrev Emanuel Karlsten, som är krönikör i Dagens Nyheter (och uppenbarligen med i gruppen), på sin blogg: ”Ibland skriver humor sig […]

 11. Anna says:

  Vad är den här Emanuel Kartsten för idiot?

 12. Ser att Emanuel bekräftar näthatet bland journalister.

 13. sven-åke nilsson says:

  Vad är det för roligt med att vara med och mobba ut en person som vill föra en seriös diskussion?

 14. Jan says:

  Lite förbigående har jag tänkt att det inte går att kränka en vit man för att han just är vit man. Vad ska man säga? Vitskalle?
  Det här inlägget bevisar motsatsen. Det här var fruktansvärt äckligt att läsa. Det enda tack du ska ha är att ha visat mig att det faktiskt går att kränka en vit man för att han just är vit man – rasism fungerar även mot ”den mest privilegierade gruppen”. Annat än det tycker jag du borde ta dig en ordentlig självrannsakan Emanuel Karlsten, och den där facebook-gruppen också om den finns kvar.
  Ska sist säga att utifrån premissen för skämtet tyckte jag faktiskt att det var roligt, humorn skrev sig själv, javisst. Men oj vad det kostade mycket att göra skämtet möjligt. Nej tack till den här typen av skämt/humor som jag finner skrämmande likt min erfarenhet av mobbning och rasistiska skämt i högstadiet.