Nordkorea dyker upp på Instagram

newsjean
Fram tills nyligen har det varit strängt förbjudet för turister att ta med sig mobiltelefoner in i Nordkorea. Regeln har nu släppts samtidigt som ett 3G-nät, exklusivt för turister, gjorts tillgängligt i landet. Nordkoreanerna själva står däremot fortfarande utan möjligheter att koppla upp sig mot internet.

Det var i början på januari i år som turister för första gången tilläts att ta med sig mobiltelefoner in i landet, då med möjligheten till röstsamtal med ett Nordkoreanskt SIM-kort från Koryolink. Idag måste fortfarande Koryolinks kort användas, men det går att använda ett ocensurerat internet via ett 3G-nätet. Det här har resulterat i ett stort flöde av bilder från Pyongyang i sociala medier. På Instagram kan man till exempel under hashtagen #pyongyang se många av bilderna inifrån landet.

newsjean-1

Foto: Jean Lee


Jean Lee, byråchef i Korea för nyhetsbyrån AP, är en av dom som aktivt laddat upp bilder till fototjänsten. I en mailintervju berättar hon för Ajour att hon fritt kan ta bilder och inte har fått några restriktioner på vad hon inte får fota. Däremot kan Jean Lee inte röra sig helt fritt i landet då hon oftast har en guide eller tolk med sig.
Hon berättar också att det är en väldigt liten grupp Nordkoreaner som har tillgång till det internet som resten av världen är vana vid, och hon ser inga indikationer på att den situationen kommer förändras den närmaste tiden.
I Pyongyang finns ett internetcafé där invånarna kan få tillgång till ett nätverk som liknar internet, kallat Kwangmyong. Nätverket är dock kraftigt begränsat. Intranätet har ingen koppling mot internet, och all information kontrolleras av myndigheterna innan det läggs upp. Kwngmyong går bara att nå inifrån Nordkorea via uppringd modemuppkoppling.
newsjean-2

Foto: Jean Lee


newsjean-3

Foto: Jean Lee


newsjean-4

Foto: Jean Lee


 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *