Arkiv för
noterat

28 maj

Donald Trumps Twitter-attack mot Vattenfall

Den excentriske miljardären Donald Trump har under en längre tid haft ett ont öga till svenska energijätten Vattenfall. Det statliga elbolaget är huvudpart i byggandet av en havsbaserad vindkraftspark utanför skotska kusten, vilken Trump hävdar kommer förstöra utsikten från den lyxiga golfanläggning han planerar att uppföra i området.
Redan hösten 2011 skrev Trump brev till den skotska försteministern Alex Salmond för att försöka stoppa Vattenfalls bygge. I mars i år hotade han att stämma företaget.
Idag konfronterade han även Vattenfall på Twitter.

 

 

 
Det återstår förstås att se om det blir någon respons på Twitter från Vattenfalls sida. I ett pressmeddelande så ger dock företaget en helt annan bild än den Donald Trump försöker måla upp, och menar att de enbart söker nya partners i projektet.
Transparens: Jag arbetade på Vattenfall mellan 2010 och 2012.

15 mars

Nordkorea dyker upp på Instagram

newsjean
Fram tills nyligen har det varit strängt förbjudet för turister att ta med sig mobiltelefoner in i Nordkorea. Regeln har nu släppts samtidigt som ett 3G-nät, exklusivt för turister, gjorts tillgängligt i landet. Nordkoreanerna själva står däremot fortfarande utan möjligheter att koppla upp sig mot internet.
Läs vidare →

3 januari

Fotbollsklubb bekräftar övergång – ifrågasätts på Twitter


Walesiska Newport County spelar i den engelska fotbollens femtedivision, den högsta serien under proffsligorna Premier League, The Championship, League One och League Two. Igår twittrade Newport ut att man lånar ut sin mittfältare Jake Thomson till Lincoln City, en klubb som håller till lite längre ner i tabellen i samma division.
Lincoln City verkade dock lite förvånade över att Newport var så snabba med att bekräfta övergången, och uppmanade Newport via en tweet tillbaka att i så fall omedelbart skicka över det påskrivna kontraktet.
En anledning till att Lincoln City hade lite extra bråttom kan ha varit att de ville hinna få Thomson, som har gjort två landskamper för Trinidad & Tobago, spelklar till lördagens möte med Ebbsfleet United. Brittiska Daily Mail frågar sig om händelsen kan kallas ”the first Twitter transfer”, då de menar att Lincoln City använde Twitter till att skynda på övergången. Senare under dagen kunde också Lincoln City bekräfta övergången.
Så snart som den 12 januari möts Newport och Lincoln City i ligan. Thomson kommer emellertid inte att kunna medverka i just den matchen på grund av en klausul i lånekontraktet.

22 december

Ryktet om Icas nymoralism är betydligt överdrivet

Under lördagskvällen spreds ett rykte på Twitter att Ica infört 18-årsgräns för att köpa kondomer. Något som, om det hade varit sant, skulle ha varit upprörande utifrån att Ica väl inte har som uppgift att moralisera över unga människor och deras eventuella sexliv genom att hindra dem från att köpa kondomer.
Vi ringde upp Icas presschef Staffan Ekengren som sade att han fått många samtal om detta men inte alls förstod hur det uppkommit.
– Det stämmer absolut inte, säger han till Ajour. Möjligen kan det handla om någon enstaka butik, varje handlare har ju rätt att fatta beslut gällande den egna butiken, men det är inget som jag känner till. Det finns inget centralt beslut om någon åldersgräns för kondominköp.
– Det finns ingen som helst anledning för oss att införa något dylikt, det vore dåligt för alla.
Ajour har även sökt någon från Ica Maxi i Nacka för att kommentera uppgiften men ombads återkomma på måndag.
Uppdaterat 27/12:
Ulrika Fernlund, kommunikatör på Ica Maxi Nacka avfärdar också ryktet.
– Att vi skulle ha åldersgräns på kondomer stämmer inte. Vet inte var denna information kommer ifrån men jag vill informera om att detta inte är sant.

15 december

Undergången ökar efterfrågan på skyddsbunkrar

Vi börjar närma oss 21 december, det datum i år som enligt mayaindianerna innebär världens slut. Även om många av de som själva härstammar från mayaindianerna mer ser datumet som slutet på en epok och början på en ny, så finns det vissa här i väst som tar det hela lite mer bokstavligt.
I Italien har rädslan för vad världens slut innebär lett till en stor efterfrågan på skyddsbunkrar. En Leonardo Remorini berättar för den italienska tidningen Corriere Del Veneto att hans byggfirma har konstruerat ett tiotal bunkrar i norra Italien.
– Den vi byggde i Padova är 60 kvadratmeter och ska kunna stå emot både jordbävningar och explosioner. Ett av rummen har en elektrisk generator som även fungerar både med diesel och solpaneler, säger Remorini till tidningen enligt Huffington Posts översättning.

17 oktober

Sanningen om sanitetsbindor

”Varför har ni ljugit för mig i alla år”, frågade Richard Neill Bodyform som säljer sanitetsprodukter. Det fantastiska liv som kvinnor verkade ha, under perioden med blått vatten och vingar verkade avundsvärd under hans uppväxt, skriver Richard, som till sin förskräckelse erfor något helt annat när han som vuxen gifte sig med en kvinna. Frågan, som ställdes på Bodyforms facebooksida, gillades och blev något av ett internetfenomen som folk kopierade och spred vidare. (mer …)

24 september

De vet du släpper film med Björn Borg: "Första gången vi testar"


Ajour har tidigare berättat om De vet du, Sveriges svar på Lonely Island, som gör humoristiska musikvideos om samtidsfenomen. I dagarna bryter gruppen, som snittar en halv miljon visningar på varje klipp, ny mark. Tillsammans med Björn Borg släppte de en blandning av humorfilm och reklam på den egna kanalen. I klippet visar gruppen upp briefs och boxers från kalsongmärket. Detta trots att gruppen tidigare sagt att de vill hålla kanalen ren från reklam. Ajour tog kontakt med gruppen för att kolla vad som hänt sedan sist. Läs vidare →

5 september

Dawit Isaak har suttit i fängelse 4 000 dagar – vad har du gjort?

I dag är det 4 000 dagar sedan den svenske journalisten Dawit Isaak sattes i fängelse av den Eritreanska regimen. Så mycket har sagts, så mycket har försökts göra. Men vi kan inte sluta.
Ett gäng publicistiska organ har i dagarna gått samman för att höja rösten för Dawit Isaak igen. Att Facebooka, blogga, twittra och använda sina egna publicistiska plattformar för att berätta vad man gjort för Dawit Isaak under denna tid. Om vad man vill göra. Gå med i Facebookgruppen, twittra under #fyratusen, eller gör något annat. Något bra för en svensk som sitter i fängelse utan rättegång, utan åtal.

20 augusti

6 augusti