Nej, det finns inga bevis på att Instagram har förlorat användare


TT har idag skickat ut telegram till Sveriges alla tidningar om att Instagram har tappat var fjärde användare. Därmed har Sveriges alla tidningar möjlighet att med bild och rubrik kabla ut TT:s text. Problemet är bara att siffrorna är lögn. Och riktigt, riktigt dålig research av den nyhetsbyrå som ska vara vår främsta nyhetskälla.
Bakgrunden är att Instagram har släppt ett nytt användaravtal som blivit kraftigt kritiserat. Ajour har skrivit om det och också skrivit om hur flera har lämnat tjänsten. Några officiella siffror på hur många det handlar om finns inte.
New york post gjorde häromdagen ett större reportage om ilskan bland Instagramanvändarna och fick siffror från AppData. AppData är ett företag som inofficiellt publicerar siffror över användandet av Facebook-appar. Ni vet, Farmville-spelen och de appar man har i till exempel mobilen som är kopplade till Facebook. Som Instagram är för många. I AppDatas statistik syntes en dipp på dagligt användande. Däremot inte på själva dagen då alla var arga, utan dagarna efter Instagram gått ut och bett om ursäkt och lovat ändra användaravtalet. Innan dess gick till och med det dagliga användandet upp. Det är inte orimligt att tänka att det har att göra med julledighet för flera (det stora tappet som uppmättes gjordes på julafton), eller bara ett glapp när ett externt företag försöker mäta Facebooks app-användande. Precis som socialbakers ibland visar glapp under kort perioder som rätar ut sig över tid. Om detta står väldigt lite i media. Och precis som nu har media tidigare valt att använda ”glapp” för att göra rubriker om Facebooks fall.
Men viktigast: Ingenting visar på att Instagram tappar ”var fjärde användare”. Fortsätter vi använda AppData som källa kan vi titta på det veckovisa aktiva användandet. Där ser vi en ökning med ungefär tre miljoner. Och mäter vi det månatliga användandet ser vi samma sak – en ökning med tre miljoner. Trots julhelg där många kopplar ner.
Faktum är alltså att Instagram inte har förlorat några 25 procent av sina användare. Snarare ökat. Men den delen utelämnas i rapporteringen.
Har då inte Instagram tappat några användare? Jo, absolut. Och att Instagram vände och drog tillbaka användaravtalet är säkert ett tecken på hur allvarligt man uppfattade den situationen. Men vi har ännu inga siffror på det. De inofficiella siffror vi har pekar på att förlusten knappast var så stor att det påverkade den totala tillväxten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

15 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Skrämmande att man inte kollar sina källor och sin data. Allt för vanligt. Alldeles för slappt. Bra post!

 2. Skeptisk says:

  Det blir ju lite problem med objektiviteten och trovärdigheten när Emanuel känner att han måste gå in och försvara Instagram, eftersom det (tillsammans med twitter och facebook) är hela hans karriär.
  Det finns ju inget som bevisar att Instagram överhuvudtaget har det antal användare som påstås, ni har ju själv skrivit om hur lätt det är att köpa/skapa falska användarkonton, så det blir lite underligt när man ställer högre beviskrav på att/när användarna försvinner, än att dom faktiskt finns där till att börja med..

  • Jag jobbar med SEO. Det är min karriär.
   Om någon publicerar felaktigheter om SEO så kommer jag att rätta det. Jag hoppas att du, Skeptisk, gör samma sak om det publiceras felaktiga siffror för det yrke du är verksam inom.

   • Skeptisk says:

    Det här hade väl ingenting med SEO att göra?
    Sen gör du ju misstaget att utgå ifrån att dom här siffrorna är felaktiga, när det ju egentligen är så att du inte har en aning om om det du jämför med är en sanningsenlig utgångspunkt, det finns inga verifierbara data någonstans.

  • Emanuel Karlsten says:

   Den här texten handlar om att göra sin research innan man skriver en artikel som går ut till Sveriges alla medier. Det hade inte TT. Om vi ska prata om min personliga förhoppning så hade det varit att Instagram verkligen hade upplevt ett tapp. Det hade varit ett fantastiskt bevis för användarmakt. Så kan det fortfarande vara, men AppDatas siffror var inget bevis för det.
   Oavsett det hade det inte lett till att internet försvunnit, bara att någon annan tagit över Instagrams funktion.

   • Skeptisk says:

    Men det där är ju en trovärdighet såväl du som TT tappat för länge sedan, det är det gamla uttrycket ”kolla aldrig en bra story..” och exempel på när du Emanuel agerat precis på samma sätt är t.ex. ”flugfilmen” som var fejk, eller Biltemas…ja…vad det nu var…så du gör ju inte heller research när det kan stå i vägen för det som ger dig mest betalt att skriva om…
    Det här är ju journalistikens kris på individnivå så att säga..se dig själv i spegeln så ser du den..

    • Emanuel Karlsten says:

     Du får gärna hänvisa till bevis för vad vi har missat – jag backar gärna!

    • Johnny says:

     Skeptisk är verkligen skeptisk till allt, så skeptisk till att han hittar på saker som hen troligen inte kan backa upp. Tyckte den där flughistorian var lite löjlig, men exakt vem skulle egentligen betala honom för att skriva den storyn?
     Eller andra kritiska artiklar för den delen, företagets konkurenter som betalar eller? Skulle gärna se hur tankarna går, eller vad som ens tyder på att det brukar gå till så. Förväntar mig något som kan backa upp det eller att research har gjorts.
     Sedan har han väl även tidigare kritiserat saker som rör Facebook, Twitter och andra sociala medier, som är hans ”yrke”?
     Sociala medier och nätet är så pass stort att ens yrke inte går under för att man kritiserar någon av tjänsterna, jag ser massor av folk som ständigt kritiserar till exempel Google, som samtidigt är deras största ”arbetsgivare”. Ibland är deras största kritiker de som mest arbetar med tjänsterna, då de i regel också är mest insatta när det gäller alla tveksamheter.
     Så det säger ju absolut ingenting att man har det som yrke.
     Och nej, jag får inte betalat för att skriva detta och jag har inget med Ajour att göra, men den som vill får gärna skicka en slant.

 3. Skeptisk says:

  Ni har inte missat något, ni ljög om den där ”flugfilmen” (bland annat) eftersom det passade med det ni fick betalt för att skriva.

 4. Mats Olsson says:

  Jag är också förvånad över bristande faktakoll. Och hur svårt det är att sprida en dementi. När nyheten är utskickad – då är TT:s ansvar över.
  ”Vi hanterar så mycket information”
  http://tystatankar.com/2012/12/28/det-gar-inte-att-vinna-mot-tt-och-traditionella-medier/