Arkiv för
TT

29 december

Nej, det finns inga bevis på att Instagram har förlorat användare


TT har idag skickat ut telegram till Sveriges alla tidningar om att Instagram har tappat var fjärde användare. Därmed har Sveriges alla tidningar möjlighet att med bild och rubrik kabla ut TT:s text. Problemet är bara att siffrorna är lögn. Och riktigt, riktigt dålig research av den nyhetsbyrå som ska vara vår främsta nyhetskälla.
Bakgrunden är att Instagram har släppt ett nytt användaravtal som blivit kraftigt kritiserat. Ajour har skrivit om det och också skrivit om hur flera har lämnat tjänsten. Några officiella siffror på hur många det handlar om finns inte.
New york post gjorde häromdagen ett större reportage om ilskan bland Instagramanvändarna och fick siffror från AppData. AppData är ett företag som inofficiellt publicerar siffror över användandet av Facebook-appar. Ni vet, Farmville-spelen och de appar man har i till exempel mobilen som är kopplade till Facebook. Som Instagram är för många. I AppDatas statistik syntes en dipp på dagligt användande. Däremot inte på själva dagen då alla var arga, utan dagarna efter Instagram gått ut och bett om ursäkt och lovat ändra användaravtalet. Innan dess gick till och med det dagliga användandet upp. Det är inte orimligt att tänka att det har att göra med julledighet för flera (det stora tappet som uppmättes gjordes på julafton), eller bara ett glapp när ett externt företag försöker mäta Facebooks app-användande. Precis som socialbakers ibland visar glapp under kort perioder som rätar ut sig över tid. Om detta står väldigt lite i media. Och precis som nu har media tidigare valt att använda ”glapp” för att göra rubriker om Facebooks fall.
Men viktigast: Ingenting visar på att Instagram tappar ”var fjärde användare”. Fortsätter vi använda AppData som källa kan vi titta på det veckovisa aktiva användandet. Där ser vi en ökning med ungefär tre miljoner. Och mäter vi det månatliga användandet ser vi samma sak – en ökning med tre miljoner. Trots julhelg där många kopplar ner.
Faktum är alltså att Instagram inte har förlorat några 25 procent av sina användare. Snarare ökat. Men den delen utelämnas i rapporteringen.
Har då inte Instagram tappat några användare? Jo, absolut. Och att Instagram vände och drog tillbaka användaravtalet är säkert ett tecken på hur allvarligt man uppfattade den situationen. Men vi har ännu inga siffror på det. De inofficiella siffror vi har pekar på att förlusten knappast var så stor att det påverkade den totala tillväxten.

7 september

26 mars

Därför kan en tweet inte inledas med moderatförkortning

Jaha, ni har inget att göra? Då kan vi prata om en udda twitterfunktion jag stötte på under eftermiddagen. Den politiske tt-reportern Owe Nilsson ville twittra om Moderaternas nya handlingsprogram och började sin tweet med att förkorta moderaterna med ”M”. Tweeten postades, men syntes aldrig. Av märkliga skäl syntes den varken för Owe Nilsson eller någon annan.
Anledningen är enkel och letades snabbt fram av @infoerik. Twitter har ett antal kortkommandon för att användare ska kunna posta via sms. Börjar en tweet med M eller D kategoriseras de helt enkelt som ”direktmeddelanden” och syns inte utåt – oavsett om tweeten har en mottagare eller inte. Andra ord som inte går att starta en tweet med är till exempel ”LEAVE” och ”UNFOLLOW”.
Saken är såklart odramatisk, men blir lite märklig i Sverige där vi ofta kan inleda en tweet med just Moderaternas kortbeteckning. Och ännu märkligare när man inte får något felmeddelande om saken.
Hur många gånger har vi trott att vi twittrat något om moderaterna som i själva verket aldrig synts?

20 mars

2 december

1 december