Debatten om TT:s twitterförbud fortsätter

Debatten om det ska vara ok att twittra nyheter fortsätter idag. Igår skrev vi om hur reportrar reagerat efter att en ny sociala medier-policy från nyhetsbyrån TT:s redaktionsledning släpptes.
Flera bra diskussioner pågick under både kvällen igår och i dag.
Bland annat har DN publicerat sin sociala medier-policy öppet.
Och en länk till hur en TT-medarbetare resonerade om Twitter, bara en dryg vecka innan sociala medier-policyn blev officiell, har spridits. Det är Carl Fridh Klerberg som berättar hur han arbetar, en metod som han behöver ändra efter den nya policyn har trätt i kraft. Lyssna tio minuter in här.
Flera har också reagerat på att det är självklart. Naturligtvis ska man inte twittra scoop innan man har skickat dem till kunderna som betalar.
Och det är svårt att tycka något annat.
Men vad händer om man är mitt i nyhetsflödet, en händelseutveckling? Enligt de nya riktlinjerna förbjuds man twittra även då. Precis som AP gav sina reportrar en reprimand för att de twittrade att de blev fängslade innan de skrev nyheten i AP:s egen lina.
Jag och PR-konsulten Paul Ronge diskuterade saken vidare på Twitter igår. Vi har olika uppfattningar, men det blev ett bra samtal som jag har försökt sammanfatta här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. David Stark says:

  Varje gång jag ser ordet Twitterförbud måste jag bara in och kommentera. Det märks att du har jobbat på kvällstidning, Emanuel, även om det var en ganska kort period. Det existerar inget Twitterförbud på TT. Det är ett jävligt dåligt ordval, helt enkelt.
  Citat ur policyn: ”TT uppmuntrar användning av sociala medier. Sociala medier ger möjligheter i nyhetsarbetet och är bra verktyg för kommunikation med nyhetskällor och allmänhet. ”
  http://tt.se/om-tt/tts-sociala-mediepolicy

  • Debatten handlar om att TT förbjuder sin personal att twittra om nyheter. Ett twitterförbud. Debatten handlar inte om att TT uppmuntrar sina reportrar att använda Twitter till andra saker – det måste ändå anses vara en utgångspunkt.
   Därför är rubriken ”twitterförbud”. För även om det inte är kärnan i policyn, är det kärnan i diskussionen.

 2. […] Läs också 7 skäl varför TT ska flasha på Twitter. Och TT:s svar på det. Uppdaterat: Debatten har fortsatt, sammanfattade den här. […]