Busschaufför somnade under resa – passagerare tvingade honom att stanna

Resan från Stockholm till Malmö blev en mardröm för Malmö aviations passagerare i söndags. Flyget ersattes med en buss och en busschaufför som inte kunde hålla sig vaken. Flera gånger var han på väg att köra av vägen och till sist tvingade passagerarna bussen att stanna – och flydde bussen.
– Vi har varit i kontakt med samtliga av våra passagerare och sagt att det här inte är acceptabelt, kommenterar Malmö aviations presschef Henrik Löfberg till Ajour.
I söndags tvingade stormen flera flygavgångar att ställa in på Bromma flygplats i Stockholm. Bland annat det Malmö aviation-plan som twittraren Mattias Erasmie och hans flickvän hade tänkt att åka med till Malmö. Efter mycket strul erbjöds de till slut en ersättningsbuss till Malmö. På bussen möter de en pratglad busschaufför.
– Han berättar till och med att han haft en långkörning och egentligen inte är körklar förrän om någon timme men nu vill alla hem. Jag och min flickvän hamnar näst längst fram på bussen. Framför oss och närmast föraren sitter ett ungt par som tydligen har en fyra månaders baby hemma. De är oroliga redan innan vi åker, säger Mattias Erasmie.
Den första tecknet på att något inte är som det ska uppstår efter några timmar.
– Lite trött försöker jag somna, märker plötsligt att det är iskallt på bussen och att det luktar rök, efter ett tag inser vi att det är chauffören som röker med öppen ruta, enligt paret framför är det för att hålla sig vaken.
Men det är bara början. Plötsligt börjar hela bussen drifta ut från körbanan. Busschauffören har somnat.
– Halva bussen skriker i panik.
Flera av passagerarna blir arga och börjar skälla på busschauffören. De vägrar att åka vidare och tvingar honom nu att svänga av vid närmsta rastplats. Turligt nog står en annan av Malmö aviations ersättningsbussar på samma rastplats. Mattias Erasmie och flera av de andra  passagerarna tar nu sitt bagage och går över till den nya bussen och åker tryggt hela vägen till Malmö.
På Malmö aviation är de medvetna om händelsen.
– Från passagerarna har vi fått en entydig bild om vad som har hänt. Bussen har inte framförts på ett trafiksäkert sätt och vi har fått anmälningar från flera resenärer som upplevt resan väldigt obehaglig, säger Henrik Löfberg, presschef på Malmö aviation.
Flygbolaget har nu försökt söka upp samtliga resenärer i bussen för att ursäkta och uttrycka att sättet resan utfördes på inte är acceptabelt. Samtidigt vill Malmö aviation inte släppa några fler detaljer om resan. För trots att det har gått sju dagar sedan resan avslutades har bussbolaget som Malmö aviation anlitat vägrat svara på vad som har hänt.
– Vi har inte fått kontakt, trots att vi både har ringt och mejlat. Vi har bara goda erfarenheter av företaget sedan tidigare, men just nu har vi många frågor som vi väntar svar på.
Bussbolaget i fråga heter Bussakuten och när jag når verksamhetsansvarige Magnus Nordin vill han inte svara på några frågor.
– Jag får hänvisa dig till Malmö aviation för de frågorna, säger Magnus Nordin.
Jag har precis pratat med dem och de hänvisar till dig.
– Då får du prata med dem igen.
Men jag pratade med presschefen där för 30 sekunder sedan och han menade att de har försökt att nå er via telefon och mejl i en vecka utan att få svar.
– Jag kan upprepa att du måste prata med Malmö aviation tio gånger till om du vill, säger Magnus Nordin.
Malmö aviation har valt att inte ta några beslut om ersättning innan de har kommit i kontakt med Bussakuten.
Uppdaterat:
Sydsvenskan har fått tag på Bussakuten som förtydligar att de bara förmedlat det bussbolag som gjort misstaget. Han vill inte lämna ut namnet på bussbolaget eftersom saken är under utredning.
– Jag kan i alla fall säga så här mycket, chauffören som körde bussen jobbar inte kvar, säer Magnus Nordin till Sydsvenskan.
Ytterligare ett ögonvittne uttalar sig i Expressen.
I en tidigare version av artikeln påstod vi att resan skedde på fredag, vilket var fel. Resan skedde på söndagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Roger says:

  Känns som chauffören har fått ordern KÖR! Men jag har ju inte vilat!? KÖR!

 2. Anders says:

  ”Bussbolaget i fråga heter Bussakuten” ???
  Såvitt jag vet är Bussakuten en förmedlingstjänst som skaffar fram bussar från olika bolag just när det behövs ersättningstrafik med kort varsel.

  • Men är man inte ett ”bussbolag” då? Malmö aviation kallar det just så. Och de är de som hur som helst hålls ansvariga av flygbolaget.

   • Anders says:

    Tja, det är väl en definitionsfråga, men oftast när man säger ”bussbolag” menar man väl ett bolag som äger bussar och anställer förare. Och så fungerar inte Bussakuten.
    Den trötta föraren lär ha varit anställd av ett helt annat bolag. Det kan vara på grund av det här systemet med underleverantörer till underleverantörer som det blir svårt att få klara besked från dem.

 3. […] vaskade fram den här nyheten om en tveksam bussresa i Skåne. Han bevakade också Spotifys presskonferens och presenterar nyheterna här. Emanuel har också […]