Följ stormens väg genom landet

skärmdump SMHI.se


Just nu är stormen Berit i Skåne, (Uppdaterat: Berit var stomen som härjade i Norge för ett par dagar sen. Oavsett så stormar det, och många kallar stormen för Berit) och det ska flyga takpannor och annat i luften. Enligt SR är det första gången sedan 2007 som det utfärdats klass 3-varning i Sverige.
Sydsvenskan har en minutförminutuppdatering på sin sajt.
För information från myndigheter om trafiksituation och rekommendationer i övrigt – kolla krisinformation.se.
SMHI har gjort en karta över hur deras varningar ser ut (se karta till höger). De röda områdena indikerar områdena som är klass3-varning.
En klass3-varning innebär enligt SMHI: ” Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.”
Läs mer om definitioner för klass 3-varningar.
Här kan du se vad som sägs om stormen på Twitter:

Uppdatering: Vår okunnighet om stormar är tydligen pinsamt stor. Har nu via Twitter fått veta att
1. I Sverige namnger vi inte stormar. Kan någon då förklara det här med Gudrun? Vem döpte henne, varför hade hon ett namn, kom det från något annat land?
2. Berit härjade i förrgår tydligen, i Norge. Dagens storm har alltså inget namn, inte i Norge heller? Hjälp oss att reda ut detta, tack!

Uppdatering3: På SMHI når vi informationschef Eva-Lena Jansson som menar att Sverige inte namnger sina stormar efter kvinnonamn. Det gör däremot Norge, som namngav stormen Berit, som härjade i Sverige igår. Det är alltså inte den stormen som nu föranleder till SMHI:s klass3-varningar.
I Sverige namnger man inte alla stormar, men i vissa fall råder undantag.
– I Sverige namnsätter vi stormarna när de inträder, utifrån datumet. I dag har jag sett att mina kollegor har namngett stormen ”Första-advent-stormen”, säger Eva-Lena Jansson.
Att Sverige ändå har haft stormar med kända namn, som Berit, Gudrun och Per, beror på att de ofta börjar i Norge. Då hänger namnet på även i Sverige.
Nerikes Allehanda har gjort en liten väderskola kring stormar och namn, för den som vill läsa mer (tipstack @martinedgelius)
Uppdatering2:P4 sänder massor av extrasändningar och såhär såg det ut när SVT rapporterade live från stormen alldeles nyss:

Uppdatering4: Krisinformation har sammanställt en lista av länkar till sidor med aktuell information om trafik- och driftstörningar hos operatörer och myndigheter.