Privata bilder du lägger upp på Blocket inte längre dina

Trodde du att du själv bestämmer över hur dina bilder ska användas efter att du laddat upp dom till Blocket? Då har du fel, det har en man från Småland fått erfara. En domstol har nyligen gett Blocket rätt i ett fall där mannen såg sin privata bild användas i en kommersiell annons för en bank rapporterar Dagens Juridik.

Mannen hade laddat upp en bild på sin motorbåt i samband med en annons han lagt upp på Blocket. I annonsen fanns totalt tre foton, och ett av dessa hamnade i en bannerannons utan mannens vetskap. När mannen upptäckte detta, stämde han Blocket och yrkade på ett skadestånd på 6 500 kronor. Stämningen avsåg ersättning av användandet, men också för kränkning av den ideela rätten samt avtalsbrott. Stockholms Tingsrätt avslog dock mannens yrkande och ger Blocket rätt att använda bilder på vilket sätt de än önskar.

I Blockets annonsregler står det att genom att lägga upp användargenererat innehåll, såsom bilder och texter, ger annonsören Blocket rätt att fritt förfoga över materialet för all framtid. Materialet får användas av Blocket på vilket sätt som helst och får manipuleras hur som helst. Materialet får också ges vidare till allmänhet eller eventuella samarbetspartners.

Sist i stycket står det också:

Du efterger härmed alla krav på ersättning från Blocket för Blockets användning av det Användargenererade innehållet.

Tidigare har användaravtal varit ett hett ämne både för Instagram och Facebook, men då har aldrig något fall prövats av svensk domstol. Även om Blocket själva hävdar att de aldrig kommer sälja vidare sina användares bilder, väcker reglerna och domen stark kritik.

- De senaste åren har vi sett de svenska mediehusen jaga utländska aktörer med blåslampa om deras ”respektlösa användarvillkor”. Men själv är man sämst i klassen när det gäller att respektera andras upphovsrätt, integritet och allmänna rättigheter. Den här domen är bara kronan på verket. Man borde skämmas, säger Joakim Jardenberg, VD för Mindpark och sedan länge engagerad i frågor om upphovsrätt.

Den småländske mannen har dock beviljats prövningstillstånd av hovrätten och kommer överklaga tingsrättens dom.

Blocket har cirka 4 miljoner användare i veckan. 7 av 10 svenskar köper och säljer regelbundet varor på Blocket.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln kunde det utläsas att annonsörer ger bort ägandet av sina bilder till Blocket när de laddas upp, vilket inte stämmer. Blocket får full oinskänkt rätt att för alltid göra vad de vill med bilder och texter som laddas upp, men ägandet står kvar hos annonsören.

TEXT: Lukasz Lindell, producent av social video på FKDV som intresserat sig för och verkat på internet sedan mitten på nittiotalet.