Arkiv för
juridik

22 januari

12 juli

Fotoagentur tvingade ner bildkritik från blogg – "Vi var tvungna att agera"


För en månad sedan postade bloggaren och fotografen Tomas Gunnarsson en mycket uppmärksammad bloggpost om foton i Arlandas tidning Xpress. De hade enligt honom, som granskar hur fotografer porträtterar kvinnligt i sina foton, ett uppenbart vridet genusperspektiv. Många höll med honom, delade den på sociala medier och snart plockade traditionella medier upp den. Tidningen gick ut och bad om ursäkt för bilderna och även fotografen och agenturen som tagit bilderna höll med om att det inte var ”de bästa bilderna”. Läs vidare →

8 april

Så här ser det ut när Facebook lämnar över uppgifter till polisen

The Boston Phoenix Phlog har publicerat handlingar som Facebook skickat till polisen. Allmänheten har i stort ingen vetskap om vilken typ av information som Facebook lämnar över till polismyndigheter. Detta är första gången som sådana finns tillgängliga och bloggen hoppas med publiceringen att sakkunniga kollar igenom och analyserar vad den här sortens utväxling innebär. Det är från undersökningen av den s.k. ”Craigslistmördaren” som utdraget är hämtat, vilka polisen offentliggjort, men det är Phoenix Phlog själva som lagt svart över t.ex. listor på vänner.

(För icke-flash, gå hit och scrolla ner.)

24 februari

Måste prinsessan Estelle fördöma islam?

Under dagen har det cirkulerat länkar och kommentarer om den Augsburgska trosbekännelsen. Enligt Sveriges grundlag är sedan 1809 kungafamiljen tvingade att bekänna sig till trosbekännelsen. Så också den nyfödda Estelle Bernadotte.
I trosbekännelsen finns ett stycke som handlar om hur man ska förhålla sig till andra religioner. Där ska man, enligt trosbekännelsen, fördöma ”andra kätterier”. Bland dessa räknas till exempel muhammedanerna, muslimer, upp.
Wikipedia skriver:

”I teorin betyder detta att det svenska statsöverhuvudet enligt lag måste ställa sig mot islam och fördöma denna religion”

Vilka konsekvenser får det för vår framtida drottning? Flera ifrågasätter om det ens kommer att finnas en monarki i Sverige när Estelle tillträder. Men framförallt är det betydelselöst.
Ajours statsvetare och skribent Ulf Bjereld kommenterar trosbekännelsens fördömande av islam såhär:

”Formellt är det så, och media brukar uppmärksamma det med jämna mellanrum utifrån ett smålustigt perspektiv. Grundlagar är svåra att ändra, och en mindre ändring leder ofta till följdändringar. Det är inte ovanligt att grundlagar innehåller tankeelement som blivit obsoleta och föråldrade. Överhuvudtaget spelar grundlagen en liten roll i svensk politik (vi har t ex ingen författningsdomstol) och därför blir det sällan någon reell debatt i dessa frågor.”