Måste prinsessan Estelle fördöma islam?

Under dagen har det cirkulerat länkar och kommentarer om den Augsburgska trosbekännelsen. Enligt Sveriges grundlag är sedan 1809 kungafamiljen tvingade att bekänna sig till trosbekännelsen. Så också den nyfödda Estelle Bernadotte.
I trosbekännelsen finns ett stycke som handlar om hur man ska förhålla sig till andra religioner. Där ska man, enligt trosbekännelsen, fördöma ”andra kätterier”. Bland dessa räknas till exempel muhammedanerna, muslimer, upp.
Wikipedia skriver:

”I teorin betyder detta att det svenska statsöverhuvudet enligt lag måste ställa sig mot islam och fördöma denna religion”

Vilka konsekvenser får det för vår framtida drottning? Flera ifrågasätter om det ens kommer att finnas en monarki i Sverige när Estelle tillträder. Men framförallt är det betydelselöst.
Ajours statsvetare och skribent Ulf Bjereld kommenterar trosbekännelsens fördömande av islam såhär:

”Formellt är det så, och media brukar uppmärksamma det med jämna mellanrum utifrån ett smålustigt perspektiv. Grundlagar är svåra att ändra, och en mindre ändring leder ofta till följdändringar. Det är inte ovanligt att grundlagar innehåller tankeelement som blivit obsoleta och föråldrade. Överhuvudtaget spelar grundlagen en liten roll i svensk politik (vi har t ex ingen författningsdomstol) och därför blir det sällan någon reell debatt i dessa frågor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Fredrik Norburg says:

  Ang. Ulf Bjerelds kommentar kan noteras att det har tagits steg de senaste åren som allmänt stärker grundlagarnas ställning. http://www.dagensjuridik.se/2011/08/varje-tingsratt-en-forfattningsdomstol
  /Fredrik Norburg

 2. Carina Svendsen says:

  Man skulle ju också kunna ha gjort nyheten med rubriken ”Måste prinsessan Estelle bekänna sig till kristendomen?”
  Ska man lösa problem så ska man väl inte ställa 2 problem mot varandra…”..there is no spoon..”

 3. Max says:

  Varför väljer du att vinkla det just mot islam, Emmanuel? Finns väl ingen som helst anledning att göra det före judendom, buddhism eller för den delen asatroende?

  • Emanuel Karlsten says:

   Min uppfattning är att islam är den religion som har störst fäste i Sverige efter kristendom, så det är väl naturligt att vinkla på den?

 4. pia söderberg says:

  Varför fördöma andra religioner? Var i trosbekännelsen står det?