Arkiv för
hovet

20 december

Kungahuset släpper egen granskning om kopplingar till nazismen


Ajour har tidigare flera gånger skrivit om hur kungahuset allt mer frekvent och strategiskt använder nätet för att publicera egna nyheter. Oavsett om det handlar om första – och hela tiden nya – bilder på nyfödda prinsessan Estelle, egna artiklar om Madeleine eller förlovningsvideos. Alla skapade för att äga nyheten själva, kunna styra mediebilden lite enklare.
Idag vid lunchtid släppte Kungahuset ytterligare ett videoklipp. Läs vidare →

26 oktober

Så reagerade nätet på "tihi"

foto: tihi.se


Ajour skrev igår om Kungahusets smarta strategi när de valde att publicera både text- och videointervjuer med nyförlovade prinsessan Madeleine och Chris via egna kanaler.
Men bara för att man kontrollerar när och vad man publicerar, innebär inte att man har kontroll när det väl är ute. Det blev särskilt tydligt nu, ett dygn senare.
Videoklippets avslut, där prinsessan Madeleine säger ett krystat ”tihi”, har på bara ett dygn blivit ett begrepp likt Daniels ”känslorna är all over the place”.  Alla pratar om det. Alla skämtar om det. Och alla tycktes göra humorvarianter av det. Läs vidare →

25 oktober

Hovet gör rätt – igen

Kommer ni ihåg hur vi hånade hovet när de gjorde sitt första trevande försök ut på Youtube? Det var med förlovningen mellan Victoria  och Daniel och hela kungafamiljen tycktes gömma sig bakom ett väldigt högt bord på slottet. Det gick till och med rykten om att det var prins Carl-Philip som stod för filmandet. Så var det så klart inte. Men trots alla taffligheter var det ett första, smart steg ut på nätet. Och en insikt om att de själva kunde ha kontroll över hur de når ut till medborgarna. Att hovet inte alltid måste filtreras genom media. Läs vidare →

5 mars

Den oblyga hovjournalistiken – Täppas Fogelbergs hångel med Silvia

Vi har skrivit en del om rapporteringen kring Sveriges nya prinsessa, Estelle, och även en del om journalistiken kring henne. I försök att stilla nyfikenhet och informationstörst slog den många gånger knut på sig själv. Liksom den ibland kunde vara bugande.
I den kontexten är det, well, uppfriskande att ramla över Täppas Fogelbergs gamla krönika som publicerades i Sundsvalls tidning för ett tag sedan. Jag hittade den via Älskade dumburk och blev helt chockad. Läs vidare →

24 februari

Måste prinsessan Estelle fördöma islam?

Under dagen har det cirkulerat länkar och kommentarer om den Augsburgska trosbekännelsen. Enligt Sveriges grundlag är sedan 1809 kungafamiljen tvingade att bekänna sig till trosbekännelsen. Så också den nyfödda Estelle Bernadotte.
I trosbekännelsen finns ett stycke som handlar om hur man ska förhålla sig till andra religioner. Där ska man, enligt trosbekännelsen, fördöma ”andra kätterier”. Bland dessa räknas till exempel muhammedanerna, muslimer, upp.
Wikipedia skriver:

”I teorin betyder detta att det svenska statsöverhuvudet enligt lag måste ställa sig mot islam och fördöma denna religion”

Vilka konsekvenser får det för vår framtida drottning? Flera ifrågasätter om det ens kommer att finnas en monarki i Sverige när Estelle tillträder. Men framförallt är det betydelselöst.
Ajours statsvetare och skribent Ulf Bjereld kommenterar trosbekännelsens fördömande av islam såhär:

”Formellt är det så, och media brukar uppmärksamma det med jämna mellanrum utifrån ett smålustigt perspektiv. Grundlagar är svåra att ändra, och en mindre ändring leder ofta till följdändringar. Det är inte ovanligt att grundlagar innehåller tankeelement som blivit obsoleta och föråldrade. Överhuvudtaget spelar grundlagen en liten roll i svensk politik (vi har t ex ingen författningsdomstol) och därför blir det sällan någon reell debatt i dessa frågor.”

23 februari

En hyllning till hovjournalistiken – våra bästa fynd

Klockan är inte ens 17, men redan börjar vinklarna på journalistiken kring kungahusets nya prinsessa dö ut. Och värre var det innan prinsessan föddes. I natt gjorde båda kvällstidningarna stora nummer av nästan obefintlig information: Kronprinsessan har åkt till sjukhus.
Och även om det är förståeligt att man skriver om sådant som många pratar om, kan det bli lite komiskt. Här är det vi har snubblat över under dagen som vi tycker är…kul! Tipsa gärna i kommentarsfälten om du har fler tips! Läs vidare →

21 februari

Kungahuset publicerar video på kronprinsessan som vaggar fram med #kUnge

Jag är genuint osäker på den här texten och filmens nyhetsvärde, eller ens existensberättigande på Ajour, men på något sätt tycker jag det är lite fascinerande hur även Kungahuset, sakta men säkert, tar sig ut på nätet.
Idag gjorde kronprinsessan Victoria sitt sista offentliga uppdrag innan hon förväntas föda. Hon mötte med Finlands avgående president för en lunch.
Och innan scanpix eller någon av kvällstidningarna har hunnit lägga ut något rörligt lägger Kungahuset själv ut ett klipp på Victoria på, som vaggar sig genom slottets korridorer med en jordglobsmage. Klippet är inbäddat på hovets sida, men är tillgänglig för vem som helst att bädda in från Vimeo.
På hovets Facebooksida postar de klippet och får genast ett gäng ”gillar”.

Jag tycker det är en så smart grej av hovet. Efter deras mindre lyckade entré på Youtube har de lärt, gjort läxan och tar några små, stapplande steg mot att söka sig närmare…pöbeln.
För övrigt har det varit en del prat om vilken hashtag som ska användas för att prata om vår blivande statschef. Det kommer säker utkristalliseras efter hand, men mitt förslag är: #kUnge Visst är det fyndigt?