En hyllning till hovjournalistiken – våra bästa fynd

Klockan är inte ens 17, men redan börjar vinklarna på journalistiken kring kungahusets nya prinsessa dö ut. Och värre var det innan prinsessan föddes. I natt gjorde båda kvällstidningarna stora nummer av nästan obefintlig information: Kronprinsessan har åkt till sjukhus.
Och även om det är förståeligt att man skriver om sådant som många pratar om, kan det bli lite komiskt. Här är det vi har snubblat över under dagen som vi tycker är…kul! Tipsa gärna i kommentarsfälten om du har fler tips!
# SVT ger upp på hovjournalistiken
– Efter att ha hållt fanan högt hela dagen gav rapportredaktionen till sist upp. En redaktör satte sig vid photoshop och…well:
[bild borttagen efter påtryckningar från SVT om upphovsrätt – bilden går att hitta här]
SVT:s Hanna Larsson kommenterade saken med att även SVT måste få skoja lite då och då. Och att det inte är menat som ett hån.
# Aftonbladet gör en Nordkorea

När dagens fråga utformades ville man fråga något om känslorna hos Sverige. Eller nej, egentligen ville man bara ha lite jubel. En Nordkorea, som @zackrisson formulerade det.

 
# Chattaren ger upp
Sedan tidig natt satt Aftonbladet och chattade med sina läsare. Om: Allt. Eller ja, nästan allt:

(tipstack @robincalmegard )
 
# Ryggdunkarjournalistiken kulminerar
Så. Victoria åkte till sjukhus. Aftonbladet var först med nyheten. Och intervjuar sig själva om hur det känns att vara först. Det är väl egentligen inget konstigt i det, men jag älskar den här intervjun som såhär i efterhand, lite med distans, blir så fantastiskt metaryggdunkande. Man pratar om att ha sett Victoria gå in i ett sjukhus. Om att vara först med en nyhet i några minuter. Och pulveriseras i eufori.

# Expressen ger getinggåva
Dagens största byline får Expressens reporter Johan T Lindwall som poserar över ett helt uppslag med Expressens present – en bebisdräkt med reklamtryck.

# SN.se annonsmiss

(via Janne Andersson)
Victoria födde med tiara?
Det går snabbt på natten, men den här artikeln, med bild på Victoria och Daniel festklädda, ligger fortfarande kvar hos Expressen:

 
# Aftonbladet kartlägger vägen till BB
Den här typen av detalj-journalistik måste man älska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Mats Elmeskog says:

  På den översta bilden kan man skönja en viss likhet med … Eddie Izzard?

 2. Kulturchefen says:

  … och SvD har möjligen hittat det enda som egentligen förändras för gemene man;
  http://www.svd.se/kultur/sa-forandrar-fodseln-tv-tablaerna_6875417.svd?tw_p=twt

 3. Haha, hysteriskt kul faktiskt. Bra sammanfattat.

 4. Dani says:

  Helt fantastiskt! Tack för sammanställningen. 🙂

 5. calandrella says:

  Kul samling! Särskilt Aftonbladet-intervjun: ”ni kan fortfarande se hjulspåren här…”. 😀

 6. simpen says:

  Kul! Noterar även på Aftonbladets bild att kronprinsessan på väg från Haga till BB alltså åkt ned i E4:ans Eugeniatunnel och genom en förmodad hemlig lönngång (?) via cykelvägar (!) tagit sig till neurokirurgens personalparkering, dit förlossningsavdelningen för dagen verkar vara förlagd. Det kallar jag detaljjournalistik!

 7. Lysande sammanfattning. Blir ytterligare styrkt i min ståndpunkt att undvika kvällstidningarna tills den värsta hysterin lagt sig.
  Men SVT:s bildmanipullation var ju ändå värsta lågvattenmärket. ”Inte menat som ett hån” Inte?