Den oblyga hovjournalistiken – Täppas Fogelbergs hångel med Silvia

Vi har skrivit en del om rapporteringen kring Sveriges nya prinsessa, Estelle, och även en del om journalistiken kring henne. I försök att stilla nyfikenhet och informationstörst slog den många gånger knut på sig själv. Liksom den ibland kunde vara bugande.
I den kontexten är det, well, uppfriskande att ramla över Täppas Fogelbergs gamla krönika som publicerades i Sundsvalls tidning för ett tag sedan. Jag hittade den via Älskade dumburk och blev helt chockad.
I krönikan bryter Täppas alla möjliga tabun när han berättar om en intervju han gjorde med drottning Silvia för många år sedan. Inte bara berättar han hur han och Silvia fattade tycke för varandra, utan också träffades utanför Slottet där de till slut, ja, blev intima.

”Utan ett uns av tvekan lade jag min hand mot hennes ryggslut och smekte henne upp över ryggen, förde fingrarna genom hennes tjocka Brasilianska hår och fattade hennes nacke och vände hennes ansikte mot mitt. Det var då vi kysstes för första gången.”

Täppas Fogelberg fortsätter:

 Nästa morgon låg jag i sängen och smuttade på en Trocadero medan Drottningen satt naken vid sängänden med ryggen mot mig och borstade sitt hår.

Jag läste med andan i halsen. Det är en fantastisk, hisnande text som bryter så väldigt mycket av föreställningar, så väldigt många tabun kring bevakning och skriverier kring hovet. Och framförallt kittlar tanken: Är det sant?
Jag frågar så klart Täppas Fogelberg själv.
– Jag tycker mycket om den här glidningen mellan det som är sant, tänkbart och direkt skruvat och påhittat som det skrivna ordet möjliggör, säger Täppas Fogelberg.
Men är själva krönikan en saga?
– Ja sagolik är denna lilla berättelse. En saga och en dagdröm.
– Det har ju för övrigt skrivits en hel del om Kungens eskapader, sant eller falskt, men inte mycket om Drottningen.
Krönikan publicerades för ett bra tag sedan, men har – vad jag sett? – inte väckt någon tidigare debatt eller frågetecken. Sara Ödmark, som läste krönikan i Sundsvalls tidning, menar också att den publicerades helt utan någon vidare förklaring.
Jag vet inte, men i tider av märklig hovjournalistik är det åtminstone något som bryter av.
Här kan du läsa hela krönikan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. Hmm says:

    Jag är ingen offentlig person. Jag skulle trotts det bli heligt förbannad om någon skrev så om mig. Fråga din flickvän hur hon skulle känna inför att någon publicerar fantasier om henne. Täppas kan ju också fråga sina närmsta kvinnliga bekanta hur det skulle känna.