"Jag begår hellre självmord än återvänder till Iran"

Maryam Sheikhi är 30 år gammal, journalist, född och uppvuxen i Iran som hon lämnade 2010.
Då hade först tidningen hon jobbade på stängts ner av regimen, därefter vägrades Maryam den vård och de mediciner hon behöver för sin MS. Hon fortsatte verka för demokrati och förändring genom att skriva i andra tidningar, framförallt om de problem som drabbar särskilt kvinnor och flickor till följd av det islamiska styret i Iran. Maryam själv är kristen. När Maryam Sheikhi flydde från Iran såg hon ingen annan utväg, eftersom hon hotades av fängelse och även fått hot om våldtäkt.

Hon kom till Sverige, och har sedan dess väntat på beslut från migrationsverket som först avslog hennes ansökan om asyl. Hon överklagade beslutet och häromdagen kom migrationsdomstolens slutgiltiga besked – Maryam och hennes man Amir Khomamizad får inte stanna i Sverige, utan ska skickas tillbaks till Iran. Detta trots att de alltså är kristna, och Maryam är uttalat kritisk mot regimen och tidigare straffats för det på olika sätt.
Här ett inslag från SVT som sändes efter beskedet:

I inslaget ovan säger Maryam Sheikhi att hon hellre begår självmord än återvänder till Iran, eftersom det är skonsammare än att först våldtas och sedan avrättas i hemlandet.
Här är en artikel som skrevs i Sundsvalls Tidning efter det första avslaget från migrationsverket, för över ett år sedan.
Jag är ingen expert på området, men om inte Maryam Sheikhi har skäl att få stanna i Sverige, vem har det då?
Uppdatering: Här är en länk till Maryams blogg, som är skriven på persiska.
Här finns Utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter i Iran, från 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Roger S says:

    Kristna lider inte under en den Iranska teokratin. Det verkar bara muslimer göra. Därför skickas kristna tillbaks.

    • Och så var det där med regimkritiker också.

    • karl says:

      Vad jag förstår efter att googlat lite så är det skillnad på kristen och kristen i Iran. Det verkar vara mer okej att tillhöra en traditionell kristen folkgrupp (armenier eller assyrier), medan det är hårdare för de som varit muslimer och valt att konvertera till kristendomen. Och i det här fallet handlar det ju om en kvinna som varit muslim och konverterat till kristendomen, och då till en gren av kristendomen som inte finns av tradition i Iran utan hon är medlem i en västerländsk frikyrka (Baptistkyrka sägs det i inslaget).
      Lägg därtill att hon är journalist och regimkritiker…

  2. Christian says:

    Håller hennes historia verkligen? Jag googlade lite men hittade bara hennes egna uttalanden. Har du tagit del av migrationsverkets dom innan du skrev artikeln? Finns det någon annan källa än hennes egen utsago som bekräftar hennes historia?

    • Jag har inte sett den nya domen med egna ögon, nej. Och visst är det så att jag utgår från hennes egen berättelse, ja.
      På grund av tidsbrist har jag inte hunnit mer, men kände ändå att jag ville uppmärksamma detta. Jag tar tacksamt emot alla vidare tips och fakta i fallet.
      (i artikeln jag länkar till finns referat från det första avvisningsbeslutet som delvis kan förklara även det nya beslutet)

      • Christian says:

        I dagsläget är det nog tyvärr så att alla såna här historier där bakgrundsfakta inte blir ordentligt belyst hamnar hos siterna med nationalistisk agenda. Jag tycker ni journalister har ett ansvar för att kolla så att historierna stämmer någorlunda hela vägen innan ni publicerar dem. Åtminstone någon form av bevis utöver den egna historien bör man väl kunna kolla upp i alla fall. Något intyg eller någon webbsida eller något youtubeklipp som stärker den drabbades historia. Även om man har tidsbrist.

      • Carina Svendsen says:

        Du tar gärna emot tips och fakta? Är det inte det du ska göra innan du skriver?
        Låt mig gissa att du inte är så intresserad av tips och fakta som motsäger den känsla du har, att det här är fel?

  3. Susanne says:

    Kan inte Journalistförbundet göra en insats?

  4. Pi Enell says:

    Källkritik.. gäsp, nej det skippar vi!