Utvisningen av Pastor Jean gjordes under stort hemlighetsmakeri

Igår skrev Ajour om Pastor Jean Kabuidibuidi som skulle utvisas från Sverige. Uppgifterna om vad som har hänt honom går isär, men enligt Kabuidibuidis advokat, Claes Strömvall, har han redan utvisats och är framme i Kongo Kinshasa. Han hade ingen kännedom att hans utvisning skulle ske nu och på vilket sätt, och är förvånad över polisens tystnad.
– Polisen ville inte ge mig några uppgifter igår och hänvisade till säkerhetsskäl. Vi har velat få information om när Jean Kabuidibuidis plan ska landa i Kongo Kinshasa för att vänner ska kunna möta upp på flygplatsen, säger advokat Claes Strömvall.
Regimkritikern Kabuidibuidi från Kongo Kinshasa utvisades under stort hemlighetsmakeri igår kväll från Skavsta flygplats, trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsaktivister. Mannen, som heter Jean Kabuidibuidi, är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet ha kritiserat regimen i sitt hemland. Gränspolisen utförde utvisningen trots att Kabuidibuidis ombud inte fått detta bekräftat förrän imorse, ett förfarande som hans advokat uppfattar som märkligt.
Den kongolesiske pastorn har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 130 dagar och gränspolisen har försökt verkställa utvisningsbeslutet vid tre tidigare tillfällen. Pastor Jean Kabuidibuidi har vittnat om polisbrutalitet, trakasserier och mycket omild behandling i samband med dessa tidigare utvisningsförsök.

Under natten kom uppgifter om att han var tillbaka på förvaret i Flen, men att han hade gjort motstånd varpå polis tillkallades och andra förvarsintagna skickats in i matsalen. Därefter använde polisen våld för att ta ut honom från förvaret och för att verkställa utvisningen.
Under morgonen idag har vänner i Sverige försökt få bekräftat om och när Kabuidibuidi utvisats, men varken Migrationsverket eller gränspolisen har velat svara på deras frågor.
– Vid tio-tiden på förmiddagen fick vi ett sms från Jean. Han säger att han anlänt i Kongo men har ännu inte fått lämna flygplatsens säkerhetskontroll, där han suttit i två timmar och svarat på frågor, säger Stefan Swärd, pastor i Elimkyrkan som delar lokaler med den kongolesiska församling som Kabuidibuidi leder.
Just nu arbetar Jean Kabuidibuidis vänner i Sverige med att mobilisera kongolesiska kontakter på plats, för att försöka hjälpa honom med hans ingång i landet. Huruvida han klarar sig undan repressalier från regimen återstår att se.
– Jag fick vid 12-tiden sms från Jean där han berättade att svensk polis på plats i Kongo förhandlar med den kongolesiska gränspolisen om att sätta Jean i säkert förvar, genom att citat ”hålla fram dollarsedlar”, säger Stefan Swärd.
Fortlöpande information om utvisningen Kabuidibuidi finner du bland annat på aktivisten Jonas Bergströms blogg samt under taggarna #pastorJean på Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. […] Media that has written about the case: Dagen, TV4, Sändaren, Ajour. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. By Micael Grenholm […]

 2. Carina Svendsen says:

  Vilka tycker ni att man ska meddela vid utvisningar för att det inte ska ske ”i hemlighet”?
  Jag har dålig koll, men jag gissar att det görs ett antal utvisningar varje dag, varför är just den här spektakulär?
  Kan det vara så att han faktiskt inte har tillräckliga skäl att stanna?
  (missförstå mig rätt, jag är absolut neutral när det gäller invandring, men vi _måste_ ju kunna vara praktiska, dessutom tycker jag det vore ärligt av Ajour att bara erkänna att man har känslomässiga anknytningar till det här fallet, något som ändå är uppenbart för alla som läser, eftersom det som sagt är ett antal tusen människor (minst, gissar jag) som har blivit utvisade under den tiden Ajour funnits)
  Vill ni verkligen hitta kontroversiella saker så skulle jag rekommendera att ni tittar på vilka advokater ”alla” terroranklagade får, och varför.

  • Fröken Fräken says:

   Eller kan det vara så att han kanske har rätt att stanna?
   Kanske är det så att Svenska migrationsverket inte kan göra sitt jobb rätt. Och att det kanske är så att det är olagligt enligt FN att skicka folk till länder där det finns risk att de blir torterade eller mördade. Och kanske är det så att Svenskarna är så naiva som tror att Kongos regering först måste fråga Sverige om lov innan de torterar flyktingarna som deporteras det. Hmmm Läs det här och fundera ett varv till http://www.flyktingbloggen.org/2012/02/utkastad-ur-sverige-torterad-i-natt/

   • Realist says:

    Blåögda människor och fruktansvärt lättlurade människor finns mest inom den påhittade ovetenskapliga kyrkan! Rör Er bland vanligt folk ibland och sitt inte inne i era ”slutna” rum/sekter!

 3. […] och det har varit allt annat än munter läsning. Direkt efter att den svenska polisen enligt Jeans egna uppgifter betalat för att få in honom i landet så greps han på flygplatsen och fördes till ett privat […]