Arkiv för
Pastor Jean

30 mars

Krönika: Tobias Billström måste ta ansvar för migrationsverkets felaktiga bedömningar

I helgen lyfter ett chartrat plan mot diktaturen Iran, fullastat med politiska flyktingar som alla av olika anledningar tvingats fly landet för sina liv. Dom har sökt sig till Sverige med stor möda i hopp om att leva resterande dagar av livet under samma förutsättningar som du och jag – i fred och frihet. Dom är alla skyddsbehövande och att återvända till landet innebär för merparten av dom ett liv i förföljelse, tortyr och i vissa fall även att straffas med döden. Ingen av dessa har haft något val.
Trots det har migrationsverket och domstolarna beslutat att personerna ska tvångsutvisas. Som boskap kommer dom att lastas för att transporteras och överlämnas till den blodtörstiga diktaturens lakejer. Gränspolisen har i uppdrag att verkställa utvisningsdomarna och kommer, som så många gånger förr, att utföra det med bravur. Vad som sedan händer med dom skyddsbehövande flyktingarna efter överlämnandet tar Sverige inget ansvar för. Och det som hänt under varje enskild asylprocess tar man heller ingen hänsyn till vid en sådan här massdeportation. Sveriges migrationsminister Tobias Billström säger allt som oftast något i stil med att ”Jag kan inte uttala mig i enskilda ärenden, men har full tillit till Migrationsverkets arbete och bedömningar”. Och det vore ju fint, om vi alla kunde förlita oss på just verkets och domstolarnas beslut som om dom vore rättssäkra.
Men så är inte fallet.
Läs vidare →

24 februari

Utvisningen av Pastor Jean gjordes under stort hemlighetsmakeri

Igår skrev Ajour om Pastor Jean Kabuidibuidi som skulle utvisas från Sverige. Uppgifterna om vad som har hänt honom går isär, men enligt Kabuidibuidis advokat, Claes Strömvall, har han redan utvisats och är framme i Kongo Kinshasa. Han hade ingen kännedom att hans utvisning skulle ske nu och på vilket sätt, och är förvånad över polisens tystnad.
– Polisen ville inte ge mig några uppgifter igår och hänvisade till säkerhetsskäl. Vi har velat få information om när Jean Kabuidibuidis plan ska landa i Kongo Kinshasa för att vänner ska kunna möta upp på flygplatsen, säger advokat Claes Strömvall.
Regimkritikern Kabuidibuidi från Kongo Kinshasa utvisades under stort hemlighetsmakeri igår kväll från Skavsta flygplats, trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsaktivister. Mannen, som heter Jean Kabuidibuidi, är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet ha kritiserat regimen i sitt hemland. Gränspolisen utförde utvisningen trots att Kabuidibuidis ombud inte fått detta bekräftat förrän imorse, ett förfarande som hans advokat uppfattar som märkligt.
Den kongolesiske pastorn har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 130 dagar och gränspolisen har försökt verkställa utvisningsbeslutet vid tre tidigare tillfällen. Pastor Jean Kabuidibuidi har vittnat om polisbrutalitet, trakasserier och mycket omild behandling i samband med dessa tidigare utvisningsförsök.
Läs vidare →

23 februari