Arkiv för
polisen

5 juni

KRÖNIKA: Polisens okunskap blir tydlig i kampanjen mot hedersvåld

screenshot 2013-06-05 kl. 14.55.03Polisen intensifierar fajten mot hedersvåld. Det är bra. Mindre bra är det att svenska myndigheter blottar sin totala okunskap inom området – igen. Slarvigt genomförda kampanjer kring hedersvåld kan få väldigt allvarliga konsekvenser.
Det är främst två initiativ jag syftar på. Dels är det den informationsvideo som polisen i samband med Länsstyrelsen i Östergötland tagit fram, dels är den affisch som i dagarna kan ses runtom i landet, alltifrån Stockholms tunnelbana till högstadieskolor. Tanken är att videon skulle bidra till ökad kunskap inom hedersvåldsproblematiken. För oss som faktiskt är insatta i hedersproblematiken kan dock materialet inte uppfattas som annat än ett präktigt magplask. Intentionen är god, man vill så gärna, men det blir återigen helt fel. Läs vidare →

25 april

12 mars

REVA-protest ledde till våld från ordningsvakter

Tumult uppstod i T-Centralen i Stockholm vid en protestaktion mot det kritiserade REVA-samarbetet i lördags. Ordningsvakter och polis försökte avvisa demonstranter från platsen, men till slut kunde inte ordningsvakterna håll sig och använde batong mot aktivister. Ajour sammanställer här filmer på tumultet.
Spåren från ordningsmaktens övervåld 9/3 lever kvar på aktivisternas kroppar, skriver Aktion mot Deportation på sin Facebook-sida.
blåmärkeUnder lördagseftermiddagen hade flera demonstranter öppnat upp spärrar i T-Centralen som en aktion mot REVA-samarbetet. När några av dem senare stod och delade ut flygblad om REVA och de utökade ID-kontrollerna i tunnelbanan kom ordningsvakter till platsen.
Läs vidare →

28 december

7 augusti

Twittrande poliser – om maktrelationen mellan medborgare och myndigheter

På senare tid har polisens agerande i sociala medier satts under debatt. Södermalmspolisen har på twitter efterlyst väskryckare med ”romskt utseende”. Polisen i Växjö/Alvesta hånade i lördags på Facebook en berusad 16-åring som skrikit ”Fuck the police”. Den digitala revolutionen formulerar nya frågor om maktrelationen mellan medborgare och myndigheter i en allt mer individualiserad tid. Läs vidare →

22 maj

29 februari

Björks Buss täckte över registreringsskyltar vid utvisning av flyktingar

Förra veckan skrev Ajour om hur Västtrafik stängde en busshållplats vid Sagaåsens förvar vid en utvisning av flyktingar till Irak den 21 februari. Enligt polis på plats var det ca 15 irakiska flyktingar, bland dem fanns två hotade minoritetsgrupper i Irak, kristna och homosexuella. Utvisningen har omgärdats av kritik från flertalet människorättsorganisationer, då dessa asylsökande utsätts för livsfara i Irak. Bland annat kräver Amnesty ett stopp för utvisningar till områden i Irak där säkerhetsläget är särskilt allvarligt, något även FN:s flyktingorgan UNHCR avråder från.
EU:s gränskontrollmyndighet Frontex har tidigare krävt att Sverige ska öka öppenheten och insynen i tvångsutvisningar av asylsökande. Även Europeiska kommissionen kräver observatörer på flygplanen vid de utvisningar som Sverige utför. Det är inte första gången en utvisning sker med stor sekretess, färskt i minnet finns utvisningen av Pastor Jean och andra kongoleser till Kongo-Kinshasa som gjordes utan att advokat meddelades.
Läs vidare →

24 februari

Utvisningen av Pastor Jean gjordes under stort hemlighetsmakeri

Igår skrev Ajour om Pastor Jean Kabuidibuidi som skulle utvisas från Sverige. Uppgifterna om vad som har hänt honom går isär, men enligt Kabuidibuidis advokat, Claes Strömvall, har han redan utvisats och är framme i Kongo Kinshasa. Han hade ingen kännedom att hans utvisning skulle ske nu och på vilket sätt, och är förvånad över polisens tystnad.
– Polisen ville inte ge mig några uppgifter igår och hänvisade till säkerhetsskäl. Vi har velat få information om när Jean Kabuidibuidis plan ska landa i Kongo Kinshasa för att vänner ska kunna möta upp på flygplatsen, säger advokat Claes Strömvall.
Regimkritikern Kabuidibuidi från Kongo Kinshasa utvisades under stort hemlighetsmakeri igår kväll från Skavsta flygplats, trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsaktivister. Mannen, som heter Jean Kabuidibuidi, är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet ha kritiserat regimen i sitt hemland. Gränspolisen utförde utvisningen trots att Kabuidibuidis ombud inte fått detta bekräftat förrän imorse, ett förfarande som hans advokat uppfattar som märkligt.
Den kongolesiske pastorn har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 130 dagar och gränspolisen har försökt verkställa utvisningsbeslutet vid tre tidigare tillfällen. Pastor Jean Kabuidibuidi har vittnat om polisbrutalitet, trakasserier och mycket omild behandling i samband med dessa tidigare utvisningsförsök.
Läs vidare →

22 februari

Västtrafik stänger busshållplats vid blockad

Under tisdagkvällen anordnades en blockad utanför Sagaåsens förvar i Kållered mot utvisningen av flyktingar till Irak. Enligt polisen var ett 40-tal aktivister på plats. Aktivisterna pekar på att dessa utvisningar kritiseras av FN, EU och människorättsorganisationer som Amnesty. I oktober 2011 mördades Khaled Komena i Irak efter att ha utvisats från Sverige.
Västtrafik stängde av busshållplatsen Stretered, den hållplats som är närmast Sagaåsens förvar där blockaden ägde rum. Till P4 Göteborg berättade Kristian Lans på Västtrafiks informationsavdelning att beslutet att stänga hållplatsen skedde på uppmaning av polisen: Läs vidare →

17 februari

Den riktige twitterpolisen

Twitterpolis är ett populärt begrepp på folk som tillrättavisar, hugger på stavfel, rubrik och ordval. Dagens media har två år i rad gjort en rolig lista på Sveriges egna twitterpoliser. Men i dag presenterade den riktige twitterpolisen sig. Han heter Pär Lindroos och är redaktör för sociala medier på Rikspolisstyrelsen. I en idag uppmärksammad tillsägelse till ett konto som misstänks utge sig för att vara polis, skriver han:

Pär Lindroos uppger att han flera gånger framgångsrikt stängt ner konton som utgett sig för att vara poliser. Ett brott enligt svensk lag. Sveriges egna twitterpolis har bland annat fått ett twitterkonto att byta namn.
Att Pär Lindroos framgångsrikt kunnat stänga ner twitterkonton menar han beror på att han gett Twitter ett ”bra underlag” för abuse.
– Jag försöker inte kontrollera internet, bara rapportera till Twitter om reglerna inte följs, säger Twitters egna polis i en tweet.