På senare tid har polisens agerande i sociala medier satts under debatt. Södermalmspolisen har på twitter efterlyst väskryckare med ”romskt utseende”. Polisen i Växjö/Alvesta hånade i lördags på Facebook en berusad 16-åring som skrikit ”Fuck the police”. Den digitala revolutionen formulerar nya frågor om maktrelationen mellan medborgare och myndigheter i en allt mer individualiserad tid. Samhällets individualisering och nedrivandet av traditionella, samhälleliga auktoriteter förstärks av den digitala revolutionen. Sociala medier – präglade av öppenhet, snabbhet och direkthet – skapar nya mötesformer mellan medborgare och myndighetsföreträdare. Vad bör vi som medborgare förvänta oss av myndighetsföreträdares agerande på Facebook och twitter? Frågan blir särskilt relevant när vi talar om statsmaktens våldsapparat, det vill säga polisen och militären.
Aftonbladet berättade i måndags om en 40-årig polisman som på polismyndigheten i Växjö/Alvestas Facebooksida i hånfulla ordalag återgav en incident med en 16-årig berusad pojke: Ett litet tips till ungdomar. Om du är 16 år gammal, berusad och håller i en petflaska full med sprit är det inte särskilt smart att skrika ”F&#K THE POLIS” när vi går förbi. Om du tänker göra det ändå se då till att du åtminstone kan springa hyfsat fort!! Jag vet inte vad som var mest pinsamt för killen som gjorde det inatt – att han blev fångad av en 40år gammal polis i full utrustning eller att hans mamma kom till polishuset för att hämta honom kl. 03.00.
Inlägget fick på ett dygn 50 000 likes och 2 500 kommentarer. Därefter stängdes sidan.
Jag kan förstå att många tyckte att detta var en sedelärande historia och det var roligt att en uppnosig tonårspojke fick sig en läxa. Men vi vet ju ingenting om bakgrunden till det inträffade. Handlade det om en bortskämd spoling med kotlettkamning och med stabila sociala förhållanden kan jag kanske också skratta. Handlade det om en pojke med missbruksproblem och trasiga sociala förhållanden är det definitivt inget att skratta åt. Statistiskt är sannolikheten stor att sanningen snarare ligger åt det senare hållet.
Det är bra att polisen – och andra myndigheter – tar plats i sociala medier. Men myndigheten är en del av statsmakten och skall tjäna folket – inte vara en del av folket. Statens våldsapparat kan aldrig bli en del av civilsamhället. Därför måste all populistisk ”Hö hö-mentalitet” bannlysas från myndigheternas agerande i sociala medier. Tilltalet kan självklart vara personligt. Men aldrig inställsamt.