Hashtaggen, den lilla fyrkanten som redan är etablerade på Twitter och Instagram har länge ansetts som en utomjordings språk på Facebook. Men nu är den tiden över. Från och med nu introducerar Facebook hashtaggar. Läs vidare →
Arkiv för
sociala medier
12 juni
3 juni
”MaddeLisk” är en av Sveriges mest framstående kvinnliga gamers
På mindre än ett år gick Madeleine Leander, eller ”MaddeLisk” som är namnet hon använder sig av i spelvärlden, från att knappt spela dataspel till att vinna tävlingar. Två och ett halvt år efter att hon började spela är hon idag en av de främsta StarCraft2-spelarna i Sverige. Spelet StarCraft2 som hon spelar är ett så kallat ”real-time-strategy”-spel som bäst kan liknas vid ett parti schack som utspelar sig i realtid. Spelarna måste hela tiden ta snabba beslut och sedan utföra dem. Under en match på mellan 10-20 minuter snittar de professionella spelarna flera hundra tangenttryckningar och musklick i minuten. E-sport har de senaste åren vuxit till att bli ett begrepp även utanför gaming-världen. Traditionella medier som Aftonbladet, SVT och TV4 sänder och rapporterar numera regelbundet från svenska och internationella tävlingar. Ajour har pratat med Madeleine för att få en inblick i hur det känns att vara en av de bästa kvinnorna i en sport som domineras av män.
Läs vidare →
21 maj
Spotify släpper sociala topplistor
Spotify förnya sina topplistor. Nu släpps en widget med de mest spelade låtarna – uppdelade per land. Och! Ytterligare en ”Topp 50” över de låtar som delats mest i sociala medier.
Den nya funktionen släpptes på Spotify.com idag. På sajten kan du hämta en widget som är specifik för ditt land. Här finns dels en topp 50-lista över de mest spelade låtarna med statistik över hur ofta de har streamats under den senaste kalenderveckan. Och dels en lista över låtarna som blivit mest spridda i sociala medier.
– These are the songs that have been most actively shared to other Spotify users, Facebook and Twitter, making them the most-buzzed-about songs of the week, skriver Spotify i ett pressmeddelande.
Syftet är gissningsvis att få fler svenska medier och aktörer att använda, bädda in och hänvisa till Spotify som källan för att få koll på de mest populära låtarna i Sverige. Det nya måttet ”social topplista” kan också ge en öppning till att hitta musik som är på väg att etablera sig.
Här ser du låtarna som är mest spridda i sociala medier av svenskar den senaste veckan:
30 april
KRÖNIKA: Unicef skapar felaktig bild av engagemang på sociala medier
Härom veckan drog hjälporganisationen Unicef igång en stor kampanj där man ifrågasätter den ”klickande aktivismen på sociala medier”. Annonser köptes på bästa plats i DN och kändisar som Henrik Schyffert och YOHIO försökte köpa kläder och annat för Facebook-likes i filmer som visas på YouTube. Budskapet lyder: likes räddar inte liv, men det gör pengar.
Syftet med detta är gott, att få människor att ta steget från att gilla organisationen på Facebook till att också skänka en gåva. Men med sin kampanj förmedlar Unicef också implicit att det finns ett motsatsförhållande mellan gilla-markeringar och gåvor till hjälporganisationer. Att människor trycker like istället för att skänka pengar. Uncief skriver i ett pressmeddelande att man ”ser en risk att den klickande aktivismen, den så kallade ”slacktivismen”, kan skapa passivitet”. Läs vidare →
25 april
Poliser på Twitter. Om myndighetsutövning via sociala medier
Svensk polis har under flera år strävat efter att utmejsla en skarp och funktionell plattform på sociala medier, inte minst på Facebook och Twitter. Försöken har inte varit okontroversiella. Nu har Rikspolisstyrelsen initierat en utvärdering av Polisens närvaro i sociala medier. Läs vidare →
14 mars
Kina präglar listan över världens största sociala medier
Kan du nämna världens största sociala medier i ordning? Facebook – rätt! Twitter – fel! Qzone och Tencent Weibo – rätt!
För ett tag sedan skrev jag på Ajour om hur kinesiska tjänster dominerar världens näthandel. Detsamma gäller sociala medier, då Kina redan i slutet av 2012 hade 567 miljoner internetanvändare, vilket är fler än hela EU:s samlade befolkning.
Ny statistik från Go Globe visar att 91 procent av de kinesiska användarna är registrerade vid något socialt nätverk, jämfört med bara 67 procent i USA. Den snabba tillväxten av Kinas sociala medier gör att det i dag inte verkar finnas någon träffsäker lista över världens största sociala nätverkstjänster. Läs vidare →
25 januari
Här är kommunerna som är bäst på Facebook
Kommunikationsbyrån Kreafon släppte idag en sammanställning av hur många kommuner som har Facebooksidor och vad som är mer intressant: Vilka kommuner som lyckats engagera sina medborgare mest. Daniel Erkstam har analyserat resultatet. Läs vidare →
Twitter lanserar Vine – "Instagram" för video
På senaste tiden har vi sett hur kampen om användarna i de sociala medierna har ökat. Sedan Facebooks köp av Instagram har relationen mellan bildtjänsten och Twitter hårdnat och samspelet mellan de två har blivit mindre smidigt. Igår torsdag presenterade Twitter sitt nya förvärv, videotjänsten Vine.
Läs vidare →
24 januari
"Därför måste Facebook ta hand om de barn de släppt in"
Nyheten om att Facebookägda Instagram har slängt ut en mängd unga användare under 13 år slog ned med bestörtning hemma hos oss. Tolvåringen, som instagrammat sedan i somras, lärt sig tagga bilder och stolt jobbat upp över 300 följare var utom sig när han insåg att hans konto var spärrat. Inte lyckades han starta ett nytt konto heller, lite smartare än så var tydligen barnfiltret.
Läs vidare →
30 november
SD-snack slår rekord på nätet – för att Sverige ryter ifrån
Mätföretaget Lissly, som Ajour ofta citerar, har tillsammans med Svd kartlagt hur historiskt kraftiga stormarna kring SD har varit i sociala medier den senaste tiden. Och nu handlar det inte bara om Twitter, som så ofta annars när mätföretag gör kartläggningar. Och mest intressant: SD som länge haft en tydlig gräsrotsnärvaro på nätet har fått mothugg – i alla kanaler. Analysen handlar om att det tysta massan har rest sig och sagt ifrån.
– Det är ett tecken på att fler använder sociala medier, men också på att folk engagerar sig på ett annat sätt. Det känns som om en stor grupp har vaknat upp och rutit tillbaka. Fortsätter den här trenden kommer det att bli väldigt intressant nästa val, säger Lisslys Simon Sundén till Svd.
Läs hela SvD och Lisslys kartläggning här – inklusive grafik.