”MaddeLisk” är en av Sveriges mest framstående kvinnliga gamers

Foto: Helena Kristiansson / Esportphoto.com

Foto: Helena Kristiansson / Esportphoto.com


På mindre än ett år gick Madeleine Leander, eller ”MaddeLisk” som är namnet hon använder sig av i spelvärlden, från att knappt spela dataspel till att vinna tävlingar. Två och ett halvt år efter att hon började spela är hon idag en av de främsta StarCraft2-spelarna i Sverige. Spelet StarCraft2 som hon spelar är ett så kallat ”real-time-strategy”-spel som bäst kan liknas vid ett parti schack som utspelar sig i realtid. Spelarna måste hela tiden ta snabba beslut och sedan utföra dem. Under en match på mellan 10-20 minuter snittar de professionella spelarna flera hundra tangenttryckningar och musklick i minuten. E-sport har de senaste åren vuxit till att bli ett begrepp även utanför gaming-världen. Traditionella medier som AftonbladetSVT och TV4 sänder och rapporterar numera regelbundet från svenska och internationella tävlingar. Ajour har pratat med Madeleine för att få en inblick i hur det känns att vara en av de bästa kvinnorna i en sport som domineras av män.

Med +2000 likes på Facebook och över 4000 följare på Twitter är du med sociala mått en av Sveriges mest populära gamers, hur är det att vara stor inom e-sport?
– Jag har inte tänkt på det riktigt på det sättet, det har gått så fort. Jag skulle dock inte vilja kalla mig stor inom esport men att det finns så många som vill följa mig känns ganska fantastiskt. Jag tyckte i och för sig att det var lika fantastiskt då det bara var ett fåtal.
Hur blev du stor inom e-sport?
– En stor anledning är just det faktum att jag är tjej. Jag var en av de första tjejerna som blev upplockad av ett lite större lag och vid den tidpunkten var det väldigt få tjejer som syntes inom StarCraft 2. Jag gjorde bra ifrån mig på så kallade tjejturneringar och många valde att följa mig efter det. I början tyckte jag att det var riktigt jobbigt och jag kände mycket press att prestera men var inte i närheten av nivån på de bästa killarna. Som tur var kom jag över det och vände det till min fördel. Jag har en massa människor som hejar på mig, peppar mig och skriver upplyftande och positiva meddelanden till mig. Att människor talar om mig som en förebild gör mig otroligt glad och jag kan inte annat än att tacka alla de fina människor som följer och supportar mig. Det är nog mycket tack vara alla dem som det går som det gör. Jag tror att en annan anledning till att jag lyckats så bra som jag har är att jag aldrig sökt efter berömmelse.
– Såklart räcker det inte bara med att vara tjej för att folk ska vilja följa en men jag tror att många ser hur hårt jag jobbar för att bli bättre, både som spelare och kommentator, och uppskattar det.
Vad är det roligaste med att tävla i respektive att kommentera e-sport?
– Det roligaste med att tävla är att få mäta sig mot andra spelare. Det gäller både online på laddern och på turneringar offline. Jag gillar att klura ut strategier och hitta det bästa att göra beroende på vad min motståndare gör och vad som händer i matchen. Att kommentera är roligt på ett annat sätt. Då gäller det dels att sätta sig in i hur spelarna tänker och dels att återberätta det på ett bra sätt. Jag gillar att försöka sätta mig in i hur de tänker, det kan ibland även hjälpa mitt eget spel. Dessutom har jag väldigt roligt tillsamman med min kommentatorskollega Tom och hela teamet som står bakom produktionen av esportsm är underbara. Det betyder mycket.
Varför tror du att det finns så få professionella kvinnliga gamers?
– Jag tror att en stor anledning är att det tidigare (och delvis fortfarande) varit mer accepterat av samhället att spela som kille, och därmed blivit vanligare. Jag tror att det håller på att förändras men kulturen lever kvar ett tag. Just nu är min uppfattning att det är färre tjejer som verkligen vill satsa och att det helt enkelt är mindre socialt accepterat för tjejer. Jag tycker dock det är konstigt att det inte finns någon tjej i Europa som lyckats ta sig in bland de 200 bästa spelarna i Europa någon gång (vad jag vet). Jag skulle också gärna vilja veta exakt vad det beror på.
Stöter du som kvinna på någon form av motstånd inom e-sport och upplever du att det finns fördomar om att det skulle vara svårare för tjejer att hålla på med e-sport?
– Allt är vad man gör det till och att se saker negativt är inte riktigt min grej. Visst får man höra sexistiska kommentarer av så kallade haters ibland. Men jag tror knappast att kända kvinnliga spelare får mer hat än manliga, ordvalet är bara ett annat ibland. Jag kan dock bara tala om StarCraft 2 eftersom det är det enda spel jag spelar och från mitt perspektiv. Jag ser det snarare som att jag fått många möjligheter på grund av att jag är tjej. Eftersom jag är tjej fick jag mer uppmärksamhet, mer fans etcetera.. Allt tillsammans gjorde i slutändan att jag fick möjligheten att gå med i ett riktigt bra lag, Millenium. Jag spelar inte på samma nivå som killarna gör men blir ändå behandlad som en spelare i laget, får support att åka till turneringar och hjälp med det mesta. Som tjej sticker man ut för att man är tjej, men även killar som sticker ut på brukar behandlas på samma sätt. Exempelvis de som är riktigt roliga på sina streams.
– Som tjej är det lättare att synas och man väljer själv på vilket sätt man vill synas. Om man väljer att spela på det, visar upp sig och bara vill ha uppmärksamhet kan jag tänka mig att man får många obehagliga kommentarer. Väljer man å andra sidan att spela, visa sin passion för spelet och göra sitt bästa för att bli så bra som möjligt får man i princip bara kärlek och uppmuntran.
– Jag tror att det finns fördomar om hur svårt och tufft det är att vara tjej inom esport och jag tror att det skrämmer bort några. Det är väldigt tråkigt. Men det behöver verkligen inte vara så. Om någon hatar på det jag gör eller säger brukar jag inte ta åt mig utan se det för vad det är. Glada människor sprider inte hat, glada människor sprider glädje. Sorgsna människor hatar och vill försöka få andra till deras nivå. Man väljer själv om man låter dem lyckas eller inte. Det gäller alla, inte bara tjejer.Som kommentator tror jag inte att jag mött något som helst motstånd för att jag är tjej. Nu när jag tänker på det kan jag inte minnas en enda nedlåtande kommentar ställd till mig som beror på mitt kön. Snarare har jag fått otroligt många kommentarer om att det är kul att se en tjej kommentera esport. Jag har dock inte möjlighet att läsa chatten under sändningen, vilket brukar vara det vanligaste stället för den typen av kommentarer.
– För mig har det alltså inte varit något större motstånd men jag vet andra som känner annorlunda, dels inom andra spel men också inom andra delar av esporten. Jag har sett det själv och visst är det tråkigt att inte alla tjejer tas på allvar men som sagt är det var man gör det till. Jag kanske har haft tur? Alla killar tas inte heller på allvar inom esporten och jag tror det är lätt att se problemen för kvinnor inom esport men glömma att det finns många liknande för män.
Vad händer för dig härnäst?
– Jag kommer åka till DreamHack Summer i mitten av juni. Där ska jag både kommentera esportsm och själv spela i den stora turneringen. Jag ser verkligen fram emot det. Det är svårt rent tidsmässigt att kombinera spelandet med att doktorera men jag kommer fortsätta göra mitt bästa för att bli så bra som möjligt. Under sommaren när jag har semester kommer jag även att besöka mitt lags hus i Frankrike för lite extra hårdträning.
– Stort tack till alla som följer och supportar mig!
 
Namn: Madeleine Leander aka MaddeLisk
Aktuell med: Spelar StarCraft2 för franska Team Millenium, expertkommentator för e-sport på AftonbladetTV
Framgångar:
1:a plats i University Star League – februari 2013
1:a plats i Female Fatale StarCraft 2 Cup – augusti 2012
1:a plats i National E-sports League – februari 2012 & augusti 2011

Andra svenska kvinnor inom e-sport:

Laejten – World of WarCraft-, CounterStrike GO-spelare
QueenE – StarCraft2-spelare

Minneh – StarCraft2-spelare
Nattkatt – StarCraft2-/CounterStrike GO-spelare
Ina Bäckström – Initiativtagare till BarCraft och programledare i SVT E-sport
Helena Kristiansson – Grundare av e-sportphoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. HankThePank says:

    Hallå! Vad doktorerar hon i?