REVA-protest ledde till våld från ordningsvakter

Tumult uppstod i T-Centralen i Stockholm vid en protestaktion mot det kritiserade REVA-samarbetet i lördags. Ordningsvakter och polis försökte avvisa demonstranter från platsen, men till slut kunde inte ordningsvakterna håll sig och använde batong mot aktivister. Ajour sammanställer här filmer på tumultet.
Spåren från ordningsmaktens övervåld 9/3 lever kvar på aktivisternas kroppar, skriver Aktion mot Deportation på sin Facebook-sida.
blåmärkeUnder lördagseftermiddagen hade flera demonstranter öppnat upp spärrar i T-Centralen som en aktion mot REVA-samarbetet. När några av dem senare stod och delade ut flygblad om REVA och de utökade ID-kontrollerna i tunnelbanan kom ordningsvakter till platsen.


I det här klippet syns en ordningsvakt slå en demonstrant med batong vid 01:30 i klippet.
http://youtu.be/i2Ayrat-oGI
En man säger att ”man får inte misshandla” och blir knuffad ut ur trygghetsrummet.
Anton Ullerstam, vittne till händelsen, filmade och berättar för Ajour om hur han upplevde det hela:
– Händelseförloppet är för mig lite oklart eftersom jag inte var med hela tiden. Jag och min mamma hade bestämt oss för att åka in lite tidigare än demonstrationen mot Reva för att köpa lite barnböcker åt min brorsdotter. Det första vi såg när vi kom upp för rulltrappan var hur fem ordningsvakter bar bort en person mot ett rum och uppståndelsen kring det. I övrigt såg jag inte så mycket av vad som hände, dels på grund av att det var så mycket folk, dels för att jag försökte få med så mycket som möjligt med min Ipod.
Niklas (som egentligen heter något annat), var också vittne till händelserna och var aktiv i själva demonstrationen.
– Det som hände var att vi delade ut flygblad och pratade med folk och sen kom ordningsvakterna helt plötsligt. Det kändes som att de på en gång sökte den här konfrontationen. De svarade inte på några frågor om varför de agerade som de gjorde. Vanligtvis brukar ordningsvakter kunna förklara ”ni får inte göra så här, om ni gör så här måste vi avvisa er från den här platsen”. Men de kom direkt och började rycka i folk och knuffas.
Han såg även att en av ordningsvakterna deltog i det våldsamma avvisandet helt utan uniform.
– En av dem hade inte ens börjat på sitt skift, han bytte om till ordningsvaktsuniform senare. I TV4:s snabbklipp kan man se hur han inte har uniform.
Inrikessvep
– När de inte svarade på frågan om vad de gjorde och försökte frihetsberöva vår kompis började folk protestera och förhindra dem från att ta honom, berättar Niklas. De förklarade aldrig på vilken grund de omhändertog honom, vilket stöd de hade i lagen. De bara slog folk och skrek ”Backa! Backa!”. Jag själv blev aldrig slagen, men knuffad vid flera tillfällen.
http://youtu.be/SzPZ6pPY9_Q
Vid 01:02 i klippet syns ordningsvakten slå en demonstrant med batong. Man kan senare i klippet också se hur polisen tillrättavisar ordningsvakten för användandet av batong. Niklas menar att det är samma ordningsvakt som i TV4-klippet inte hade uniform på sig.
Lovisa Åbom på SL:s presstjänst menar att filmklippen inte visar hela bilden av vad som hände i lördags.
– Det man kan säga generellt om de där klippen är att de är filmade av personer som är intresserade av att visa en sida av de här händelserna. Bara baserat på de här klippen är det väldigt svårt att säga nånting.
SL har inte sett att ordningsvakter har betett sig på ett felaktigt sätt.
– I de rapporter vi har fått om incidenterna har vi inte fått några indikationer på att någonting har varit fel, säger Lovisa Åbom. Men nu kanske vi inte har fått alla detaljer.
Niklas berättar att polisen kom efter att ordningsvakterna hade frihetsberövat en person.
– En blev tagen till det här förhörsrummet, som syns i klippen. Sen blev tre till gripna av polis, men det såg inte jag. Men det polisen gjorde sen var att de skulle transportera de personerna till Kronobergshäktet.
– Det jag känner till är att det var en person som vid något tillfälle blev gripen för våldsamt motstånd, säger Lovisa Åbom på SL. Personen blev placerad i ett trygghetsrum, som det kallas, som används i de situationer då någon blir gripen ute i trafiken och man tillkallar polis. För det är polisen som gör en bedömning om vad som ska ske.
Om ordningsvakternas beteende menar hon att det är en fråga för polisen, då polisen tar över befälet för ordningsvakterna när de är på plats.
– Om det är så att någon har gått utanför sina befogenheter, så är det på polisnivå, så det kan inte jag svara på.
Niklas tror själv att det handlar om att ordningsvakterna upplevde aktionen som provocerande och att våld då skulle vara befogat.
– Sånt där händer aldrig vanligtvis, men eftersom det är politisk aktion kan våldet bli normaliserat. De kanske kände att det vid det här tillfället är okej att bruka våld. Att de då kan komma undan med det. Det känns som ordningsvakterna såg det som en chans att få använda sina batonger, att många av dem gick igång på det.
batong1
Det kan vara svårt att avgöra om användandet av batonger var felaktigt utifrån videoklippen, menar Lovisa Åbom.
– Ja, de har ju batonger för att de har rätt att använda dem om det är så att situationen kräver det. Sen kan inte jag säga om just den här situationen krävde det, för det går inte att avgöra baserat på de här klippen. vi ser ju bara en väldigt liten del av händelseförloppet. Jag vet heller inte i vilket sammanhang som den här personen blev gripen för våldsamt motstånd eller kring vilka omständigheter det skedde.
– Enligt de rapporter vi har fått var den här situationen var väldigt trängd, och det var därför man kallade på polis senare, säger Lovisa Åbom. Det man inte ser är hur många människor var på plats när det här hände. Då kallade ordningsvakterna på förstärkning, och det var även andra ordningsvakter enligt den information jag har fått som tillhörde Åhléns City som försökte få lugn på den här situationen.
Vänner till Niklas som blev utsatta för slagen stöttar nu varandra.
– De mår väl inte så bra, folk har fått stöd av varandra. Det de mest är förbannade över är hur ordningsvakterna misshandlar människor helt godtyckligt, att de använder våld utan något egentligt stöd i lagen.
Nu har en polisanmälan gjorts mot ordningsvakterna av aktivister som deltog i demonstrationen.
– Vi vet inte hur det kommer gå, förmodligen kommer det inte hända någonting, säger Niklas. Det är svårt att få ordningsvakter fällda för sånt här.
Men förutom de kameror som vittnen har använt för att filma, finns det även övervakningskameror runt om i T-Centralen, vilket skulle kunna ge polisen en mer heltäckande bild av vad som hände.
Protesterna fortsatte ut på gatan där aktivister ställde sig framför polisbilen, och försökte förhindra dem från gripandet.
http://youtu.be/WTY_QPudEoo
Ajour har varit i kontakt med Citypolisen i Stockholm som inte vill kommentera pågående utredningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Martin says:

  ”SL har inte sett att ordningsvakter har betett sig på ett felaktigt sätt.
  – I de rapporter vi har fått om incidenterna har vi inte fått några indikationer på att någonting har varit fel, säger Lovisa Åbom. Men nu kanske vi inte har fått alla detaljer.”
  Påminner det inte litet om resonemanget kring städerskan på Saltsjöbanan?

 2. Oscar says:

  Hahahaa! Men backa undan när man säger till er istället men ni ska vara där o skrika o stöka och hålla i dörren ….alltså backa undan bara när folk ber er göra det…backar man inte så får man ett batongslag…o ni stöttar varandra..usch va dåligt ni måste må…stackars er…håll era möten nån annanstans på typ gärdet eller nått ..där kan ni skrika o springa runt om ni vill..

 3. Erik says:

  Oscar hur kan du säga så var du ens där? Hur ska man inte kunna reagera mot detta övervåld misshandel av sammhällen den väktaren dom slog en kvinna med batång hur kunde han. Han kunde löst det på andra sätt pratat komunicerat be henne på ett normalt sätt.. Tänk om det var nån du kände dom råkade vara på fel plats på felmtilgälle.. Vidgigt att se på dig låter det som att du själv är väktare!? Har du själv slagit nån någon gång förstår du hur ont det gör. Varför detta våld.

  • Anton says:

   polisen har våldsmonopol och ordningsvakterna (inte väktare eller tågkonduktörer som många säger) är en del av det våldsmonopolet, ja dom har rätt att använda våld vid såna här situationer, det ser kanske våldsamt ut men om dom tycker det är så farligt kan dom ju bara vända och gå !

 4. Tomten says:

  Va fan, lär er att lyssna istället,.. Säger vakten ”backa” x antal gånger så kan det vara bra att göra det, annars får man ett välförtjänt batongslag…
  Ta era demonstrationer och håll dom ngn annanstans, så vanligt folk slipper se er dvärg parasiter gapa och skrika.
  Backa..

 5. Erik says:

  Jasså persoliga påhopp det är som att jag skulle säga att vakter är outbildade mon okej. Har du hört talas om demonstrations frihet grundlagen yttrandefrihet. Sååå äggd

 6. Erik says:

  Vad har du för rätt att bruta bot den bara för att du inte gillar oss ?? Får du äns avisa folk som väktare??? Det är nog bara polisen som får läs på lite lagar till nästa gång

  • Anton says:

   inte som väktare, men som tur e så finns det inga väktare i tunnelbanan utan ordningsvakter. som har polisiära befogenheter att använda våld, följer man inte uppmaningar som dom först ber om så har dom både rättighet och skyldighet att anväda våld. En demokrati innebr att man underkastar sig att följa överänskommande regler, om inte så blir det konsekvenser och jag såg flera aggresiva demonstranter som gjorde sig skylldiga till skadgörelse, främjande av flykt, våldsamt motstånd. gör som dom säger annars kommer våld att användas, detta är varken nytt eller konstigt

 7. Erik says:

  Dess utom var det en vakt som jobbade hemligt utan uniform det är värsta jag sett.. Borde gripas på plats..

 8. Erik says:

  Å mannen som blir utputtad vad hade han gjort han försökte bara hjälpa sin vän.. Inte ens något brott vart är världen påväg

 9. Oscar says:

  Klart han blir utputtad..han har inget där inne o göra..är mongot frihetsberövad så har han inget där inne o göra..och försker han hjälpa sin vän o ta loss honom så JA ..då gör han sig skyldig till ett brott…herregud..

 10. Oscar says:

  Dom är Ordningsvakter! Inte väktare….Ännu en som inte kan ett skit..Hahahaaa va fan …

 11. Erik says:

  Det är ju samma skit! Över agresiva bittra men nu finns det ju på film till å med polisen sa till dom varför skulle dom göra det annars..

 12. Nordisk4life says:

  Ska försöka skriva så du inte tar illa upp Erik så du inte börjar kasta sten för du verkar extremt obildad å lätt provoserad. Vet inte vad det beror på men kan tänka mig. Ska vara tydlig för du verkar dummare än tåget.
  han du syftar på är ordningsvakt i tunnelbanan orkar inte ens förklara vilka befogenheter en ov har. Och för information så är det ett brott att försöka fri ta en som är gripen.(främjande av flykt) och i det fallet du beskriver så begår mannen i fråga nått som heter hindrande av tjänste utövning. Och sist men inte minst så har alla i sveriges rike rätt att gripa någon annan som begår ett brott som har föngelse i straffskalan(inga bötesbrott vill säga) sen så finns det nått som heter nödvärn i den paragrafen finns även hjälper annan.
  Orkar inte ödsla mer tid på att förklara för du fattar däkert inte vad jag menar för du har bestämt dig för att vara en stenkastande lobotomerad ****

 13. Erik says:

  Jaha nordisk ?? Är du ny nynassist??
  Som om jag skulle lyssna på en rassist fy antar att du är vakt eller..

 14. Erik says:

  Rassist!

 15. Gustaf says:

  Bra att de slår på pöbeln!

 16. Rettaw says:

  Tanvir, du verkar ha två snubbar från avpixlat som hänger här och gillar sig själva. Kanske bra att ändra default sorteringen till senast först?
  Vidare är vakterna i tunnelbanan kända som typ de slöddrigaste uniformerna som finns i stockholm, så det är klart att dom känner sig hotade när någon ifrågasätter deras agerande! Vi minns kaske videon från förra året när dom grep en fjortonåring i Slussen för förberedelse till tjuvåkning och satte sig på honom…
  Så som SL behandlar sina övriga anställda kan vi förutsätta att väktarna inte känner sig ha några vidare befogenheter att fatta självständiga beslut, för jag har svårt att se någon annan anledning att bete sig som idioter.

 17. Vaktjävel says:

  För att vara vänsteraktivister (vilket man får anta då demonstrationen har varit MOT följande av lag och föreskrift) så verkar många – både av skribenterna här och på plats – sanslöst okunniga om svensk lagstiftning, rättspraxis, och så vidare.
  En OV (ordningsvakt…) FÅR bruka försvarligt våld för att utföra en tjänsteåtgärd, som tex att avvisa folk, eller frihetsberöva.
  Ni snackar om övervåld från vakter, men vart fan är ni när vanligt folk blir stampade till döds av ”ungdomsgäng”?
  Självklart har vi alla rätt till vår åsikt, och eran är lika mycket värd som min, men det är tråkigt att läsa så mycket åsikter som grundar sig helt på eget tyckande och inte på kunskap eller fakta.
  Väl mött imorgon (onsdag), gissar jag.

 18. Verkligen deprimerande att se denna grova misshandel på offentlig plats, och att så många är benägna att också försvara denna. Nästa gång kanske ni själva blir utsatta, då blir det kanske annan ton i skällan. Extra tragiskt när dessa människor var där för en viktig sak – att reagera och göra motstånd mot det till synes alltmer hårda och rasistiska kontrollsamhälle som växer fram.

 19. Robin says:

  Alltså ni vänster vridna människor är så efterblivna att det är ett mirakel att ni tar er ur sängen på morgonen.
  ”Vi bara stod där, och helt plötsligt slog vakten oss”
  Åhhh ni är så mongo att det gör ont i hela kroppen.
  REVA 4 life ut med smutset!

 20. Patrik H says:

  Hej
  Först allmän information till alla er som blandar ihop lagstöd väktare och ordningsvakter.
  Väktare är inte med på någon utav sekvenserna, de har förstärkt rättsskydd och rätt att bära och använda batong samt fängsel.
  Ordningsvakter har vissa polisära befogenheter, de som är relevanta i det här sammanhanget är:
  Pl 13 ordningsvakt får avvisa/avlägsna en person som stör den allmänna ordningen. Om detta inte fungerar får personen omhändertas (frihetsberövas)
  I tunnelbanan finns ytterligare lagstöd bla ordningslagen 4 kap där i 7 § beskrivs att ordningsvakten får avvisa eller avlägsna en person som uppträder på ett sådant sett att det kan antas att denne kommer störa ordningen eller äventyra trafiksäkerheten.
  Har några frågor skribenten gärna får svara på
  1: Var någonstans står det att en ordningsvakt direkt skall förklara en åtgärd för alla de som frågar? Om jag skulle bli omhändertagen av en ordningsvakt vill jag inte att vakten berättar för förbipasserande varför då detta är mellan mig och polisen.
  2: Om de som demonstrerar uppfattar avvisningen/avlägsningen som felaktig, bör väl personerna lämna och direkt knata upp till näpo (300 M) därifrån och lämna in en anmälan samt be ngn följa med dem tillbaka för att tillrättavisa beslutet (polisen är ovs förman och kan beordra hur de skall agera)
  3:Varför skapa sådant kaos istället för att hörsamma ov och polis beslut, är mycket intresserad av de åsikter som demonstranterna vill föra fram men budskapet försvinner i det allmänna kaos som demonstranterna står för. Är även mycket svårt för mig att ta demonstranterna seriöst när de hetsar/uppviglar/vägrar lyssna osv.
  4:Jag hoppas de som anmäler polis och ov´s våldsanvändning (vilket ni självklart skall göra om ni anser brott begåtts) även anmäler de demonstranter som tydligt syns slita i personer som med laga stöd frihetsberövats (främjande av flykt) samt i ov och polis (ofredande/förgripelse mot tjänsteman/ våld mot tjänsteman).
  5:Jag upplever att många demonstranter är ute efter att slåss med polis och ov för att sedan gråta ut i media. Vad finns det annars för funktion att lägga sig framför en polisbil, tror den/de personerna att polisen kommer stanna, släppa ut den frihetsberövade, be om ursäkt och sedan åka hem?
  Missförstå mig rätt,var inte där och lägger inte någon energi på att utreda vem som gjort vad utan önskar att vissa kommentatorer och demonstranter funderar en gång till vad de vill med sina budskap och hur de önskar att allmänheten uppfattar dem.
  Önskar att sådana här händelser inte skall inträffa och att alla skall kunna föra fram sina budskap med dialog.
  Mvh Patrik

  • Patrik says:

   Hej igen!
   Snart har det gått ca 4 månader från det att jag skrev föregående inlägg. Jag har ej blivit kontaktad av skribenten, ej heller har skribenten svarat här i kommentatorstråden. Lite underligt att skriva en så hård och vinklad artikel men inte vara tillgänlig för de som är intresserade av att disskutera ämnet. Ett svar från Tanvir på mina föregående frågor skulle kanske ge nytt ljus på demonstranternas tillvägagångsätt.
   Mvh Patrik

 21. […] Läs om hur ordningsvakter tagit till våld mot fredliga anti-REVA-demonstranter. […]

 22. Markus says:

  det verkar ju som att många är där för att provocera fram polisvåld så de kan fortsätta hata poliser för att de fick ett batongslag på benet. att stå ivägen för polisbilen och trängas med pliserna är bara jävligt onödigt, och polisen har all rätt i världen att mota bort de som ställer sig i vägen och förhindrar dem att göra sitt jobb. om man backar när polisen ber en att backa kan de göra sitt jobb i lugn och ro, sedan kan man lugnt fråga dem varför de gjorde vad de nu gjorde och vilken rätt de har att göra det, då kan man ju dessutom få video på en polis som faktiskt förklarar vad de håller på med. de här videorna visar egentligen ingenting.

 23. Micke L says:

  DEMOKRATI – ett ord som missanvänds ofta.
  Ni som vill demonstrera och exekvera eran demokratiska rätt till de grundlagsskyddade rättigheter ni har – fine!!, men ropar ni demokrati så måste ni verkligen respektera ordet demokrati.
  När ni utför era ”protester” på ett sådant sätt att det strider mot svensk lag (demokratiskt framröstad), får ni ju kallt räkna med att man eventuellt använder annan del av svensk lag för att stävja eventuella brott ni begår (skadegörelse, främjande av flykt, ordningsstörande mm).
  Hade ni nu använt er av det moderna ordet dialog, och kontrollerat med SL att det var okej att genomföra eran protest hade nog inget av det som senare hände hänt. Men att idka skadegörelse iform av att öppna spärrgrindarna med buntband är definitivt inte okej och bäddar ju för att det blir konflikt. Att ni sedan inte åtlyder de order och uppmaningar som ges er, bäddar ju för ytterligare konflikt.
  Tyvärr märker jag dagligen att allmänheten (såväl vanligt hederligt folk som ni autonoma) inte känner till Ordningslagen och dess 4:e kapitel gällande ”Ordning och säkerhet i viss kollektiv persontrafik”. Denna del av lagen borde införas som ett obligatoriskt läromoment i både grundskola och gymnasium. Kanske hade vi då sluppit liknande uppträden och onödiga konflikter.

 24. Peter says:

  Hjälper man som civil person en ordningsvakt eller polis så har man samma befogenheter som denne under ingripandet

 25. Peter A says:

  Det är för mig skrämmande hur många människor i Sverige som faktiskt kommenterar saker och ting i detta händelseförlopp som med all uppenbar tydlighet inte vet vad de pratar om. Jag blir nästan rädd när jag läser vissa av kommentarerna här på forumet. Ett mycket bra sätt att inte göra bort sig, är och kommer alltid att vara att vara påläst om det ämne man ska kommentera. Att en kompis sagt ”Så får de inte göra” betyder inte att det i fakto förhåller sig så. Jag läser bland annat en kommentar från en mindre påläst person som anser sig ha rätt att gripa en civil person, som tydligen också arbetar som ordningsvakt och hjälper sina kollegor under tummultet. Ytterliggare människor som läser denna kommentar som naturligtvis är fullständigt uppåt väggarna, kan faktiskt tro att det denne person skriver är sant. Detta utsätter ju i slutändan okunniga ignoranta människor för den uppenbara faran att göra fel och för detta bli gripen och lagförd. Så för Er som tagit Er tid att läsa detta inlägg, och mer tror än vet vad som är rätt och fel i Juridiken, snälla ta reda på faktum innan ni gör bort Er och kanske sätter andra mindre pålästa människor i klistret.
  Tack för ordet
  / P

  • Anton says:

   Ett envarsgripande innebär att en privatperson griper en person som påträffats på bar gärning eller flyende fot efter att han begått ett brott, eller att en privatperson griper en person som är efterlyst för ett brott. I de fall då ett envarsgripande är tillåtet får alltså vem som helst gripa en misstänkt brottsling.
   källa: http://www.lag24.se/a/s%C3%A4rskilt-om-envarsgripande
   ren fakta, läs på själv !

   • Patrik H says:

    Peter kan lagen, givetvis kan en privat person gripa enligt envarsrätten om ett brott begås. Det Peter syftar på är att den civila personen som tydligen är en ledig kollega till ordningsvakterna inte kan gripas då denne ej begår brott utan använder antingen laga befogenhets våld alternativt nödvärns våld i den här situationen.
    Med vänlig hälsning, Patrik H

 26. Danne says:

  Jag var med om en liknande sak nu i powermeet helgen och vart gravt misshandlad av ordningsvakter fasten jag till och med innan berättade att jag har pectus escavatum och inte ville något annat än att fråga vart ordningsvakterna ville att jag skulle gå, jag hade planer i mitt liv om att studera inom teknologi och försöka bli professor, men efter det jag var med om så är det enda jag vill är att starta ett företag som skyddar den privata personens integritet och välfärd när man inte gör något fel, Och det är vad jag tänker göra!