Google lägger ner RSS-läsaren Reader – här är alternativen

google-reader-issues

Google har precis gått ut med information om att de i samband med deras vårrensning av produkter nu stänger ner Google Reader från och med 1:a juli 2013. 

Google reader är en RSS-läsare som används som en slags mejlbox för att fånga upp vad som är nytt på bloggar och sajter. Under bloggens storhetstid var RSS-läsarens Reader förstavalet för att hålla koll på bloggar i Sverige.

Anledningen till att Google väljer att stänga ner Google Reader är för att de ser hur användarantalet sjunker för varje år som går även om tjänsten fortfarande har en del lojala följare. Här ser vi hur Google tar en tjänst som de faktiskt inte tjänar tillräckligt med pengar runt omkring och stänger ner, för hade det varit så att det fortfarande fanns ett värde för Google att hålla tjänsten vid liv hade de inte släckt den.

Urs Hölzle, SVP Technical Infrastructure på Google skriver i sin bloggpost:

We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months.

Kan det vara så att RSS tappat så mycket de senaste åren i samband med att Twitter och Facebook har blivit så stort att folk hämtar sina nyheter via dessa kanaler i stället? Det finns ju en uppsjö med tjänster som samlar ihop de mest populära nyheterna i din omgivning, som exempelvis news.me och liknande tjänster.

Det är ett hårt slag mot de (bland annat mig) som tycker om att följa olika sidor och flöden smidigt. Jag använder själv Google Reader till att gå igenom en hel del olika sidor löpande och sortera ut viktigt material jag vill läsa mer om under dagen. Nu är det ju inte så att Google har avslutat hela RSS-protokollet men de har tagit död på en av de största RSS-läsarna där ute och frågan är hur det kommer att påverka hur vi använder RSS framöver?

Övriga tjänster som Google har bestämt sig för att stänga ner är dessa:

  • Snapseed Desktop for Macintosh and Windows (today)
  • Google Voice App For Blackberry (next week)
  • Google Cloud Connect (April 30)
  • Google Building Maker (June 1)
  • GUI Builder and five UiApp widgets for AppsScript (September 16)
  • CalDAV API for non-whitelisted developers (September 16)
  • Search API for Shopping (September 16)

Vad finns det för alternativ till Google Reader?

Feedly var snabba ut med att de har jobbat ett tag med ett projekt som de kallar Normandy vilket är en klon baserat på Google Readers API. Fördelen med Feedly är att de faktiskt redan har riktigt bra appar för både iOS och Android vilket gör att man kommer igång riktigt snabbt.

Även Mashable har skrivit en artikel om alternativ till Google Reader.

Vill man sedan göra sin röst hörd kan man skriva på denna namninsamling gällande att man vill ha kvar Google Reader. Jag tror att det är lönlöst för Google har redan bestämt sig, men det är helt klart intressant att se hur många som skriver upp sig på den.

TEXT: Daniel Carlbom