Google lägger ner RSS-läsaren Reader – här är alternativen

google-reader-issues
Google har precis gått ut med information om att de i samband med deras vårrensning av produkter nu stänger ner Google Reader från och med 1:a juli 2013. 
Google reader är en RSS-läsare som används som en slags mejlbox för att fånga upp vad som är nytt på bloggar och sajter. Under bloggens storhetstid var RSS-läsarens Reader förstavalet för att hålla koll på bloggar i Sverige.
Anledningen till att Google väljer att stänga ner Google Reader är för att de ser hur användarantalet sjunker för varje år som går även om tjänsten fortfarande har en del lojala följare. Här ser vi hur Google tar en tjänst som de faktiskt inte tjänar tillräckligt med pengar runt omkring och stänger ner, för hade det varit så att det fortfarande fanns ett värde för Google att hålla tjänsten vid liv hade de inte släckt den.
Urs Hölzle, SVP Technical Infrastructure på Google skriver i sin bloggpost:

We launched Google Reader in 2005 in an effort to make it easy for people to discover and keep tabs on their favorite websites. While the product has a loyal following, over the years usage has declined. So, on July 1, 2013, we will retire Google Reader. Users and developers interested in RSS alternatives can export their data, including their subscriptions, with Google Takeout over the course of the next four months.

Kan det vara så att RSS tappat så mycket de senaste åren i samband med att Twitter och Facebook har blivit så stort att folk hämtar sina nyheter via dessa kanaler i stället? Det finns ju en uppsjö med tjänster som samlar ihop de mest populära nyheterna i din omgivning, som exempelvis news.me och liknande tjänster.
Det är ett hårt slag mot de (bland annat mig) som tycker om att följa olika sidor och flöden smidigt. Jag använder själv Google Reader till att gå igenom en hel del olika sidor löpande och sortera ut viktigt material jag vill läsa mer om under dagen. Nu är det ju inte så att Google har avslutat hela RSS-protokollet men de har tagit död på en av de största RSS-läsarna där ute och frågan är hur det kommer att påverka hur vi använder RSS framöver?
Övriga tjänster som Google har bestämt sig för att stänga ner är dessa:

 • Snapseed Desktop for Macintosh and Windows (today)
 • Google Voice App For Blackberry (next week)
 • Google Cloud Connect (April 30)
 • Google Building Maker (June 1)
 • GUI Builder and five UiApp widgets for AppsScript (September 16)
 • CalDAV API for non-whitelisted developers (September 16)
 • Search API for Shopping (September 16)

Vad finns det för alternativ till Google Reader?
Feedly var snabba ut med att de har jobbat ett tag med ett projekt som de kallar Normandy vilket är en klon baserat på Google Readers API. Fördelen med Feedly är att de faktiskt redan har riktigt bra appar för både iOS och Android vilket gör att man kommer igång riktigt snabbt.
Även Mashable har skrivit en artikel om alternativ till Google Reader.
Vill man sedan göra sin röst hörd kan man skriva på denna namninsamling gällande att man vill ha kvar Google Reader. Jag tror att det är lönlöst för Google har redan bestämt sig, men det är helt klart intressant att se hur många som skriver upp sig på den.
TEXT: Daniel Carlbom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. […] till Google Reader, och något som Mashable också har gjort. Svenska Ajour har också skrivit och tipsat om alternativ till Google Reader. Själv har jag använt Feedly ett tag, och där kopplat ihop det med Reader i realtid. Det kommre […]

 2. Katastrof, hur ska man då följa alla nyheter?
  Sociala medier i all ära men man kan inte så enkelt som Google Reader löst det följa nyheter och ha koll på vilka man läst och inte läst osv.
  Uppenbarligen finns det ingen som har en lika enkel lösning som Google Reader, vilket gör att jag som utvecklare blev nu sugen på att starta eget projekt för detta.
  Får se om jag får tiden att göra det men ett gränssnitt likt Google Reader och grundfunktionerna, borde inte vara så svårt…

 3. Anna Jensen says:

  Jag förstår inte riktigt tekniken, kan någon hjälpa mig eller ge tips?
  Jag har mitt RSS-flöde i Google Reader idag, men använder mest appen Reeder, där jag valt att lägga till mitt Google-konto (finns även Readability och Fever) som då hämtat mitt RSS-flöde över till appen.
  Om Google Reader nu stängs ner, så undrar jag vad som händer med mitt flöde i Reederappen – försvinner det så att jag måste bygga upp mitt prenumerationsflöde igen eller är jag ”safe”? Eller är det bara Feedly som funkar i det hänseendet?
  Eller måste jag använda t ex Google Takeout, som beskrivs ovan?
  (Dessutom är jag ett hängivet Evernote-fan och har i Reeder-appen möjlighet att med bara ett (1) klick spara artikeln/texten till Evernote. Vill därför ogärna byta om jag inte måste) 🙂

 4. Jag har alltid använt Firefox’s inbyggda ”Live Bookmarks” som tillsammans med pluginet ”Brief” gör det till en fullvärdig RSS-läsare direkt i browsern.
  Eftersom alla flöden sparas som bokmärken så synkar den dem såklart också till alla ens datorer och mobiler! Tips till alla som använder Firefox.

 5. […] till Google Reader, och något som Mashable också har gjort. Svenska Ajour har också skrivit och tipsat om alternativ till Google Reader. Själv har jag använt Feedly ett tag, och där kopplat ihop det med Reader i realtid. De på […]