Västtrafik stänger busshållplats vid blockad

Under tisdagkvällen anordnades en blockad utanför Sagaåsens förvar i Kållered mot utvisningen av flyktingar till Irak. Enligt polisen var ett 40-tal aktivister på plats. Aktivisterna pekar på att dessa utvisningar kritiseras av FN, EU och människorättsorganisationer som Amnesty. I oktober 2011 mördades Khaled Komena i Irak efter att ha utvisats från Sverige.
Västtrafik stängde av busshållplatsen Stretered, den hållplats som är närmast Sagaåsens förvar där blockaden ägde rum. Till P4 Göteborg berättade Kristian Lans på Västtrafiks informationsavdelning att beslutet att stänga hållplatsen skedde på uppmaning av polisen:
– Vi har ju ingen möjlighet som kollektivtrafikbolag att göra säkerhetsbedömningar som polisen kan. Så vi får lita på den bedömningen polisen gör av säkerhetsläget.
Till Ajour berättade en telefonist på Västtrafik att det främst handlade om att polisen bedömde det vara en säkerhetsrisk för busschaufför och passagerare.
Polisens presstalesman Jan Strannegård uppger däremot en annan anledning till till P4 Göteborg:
– Vi har ett område där vi behöver jobba och för att kunna genomföra den här insatsen och det beror på det.
En snabb titt i Twitter-flödet på hashtaggen #blockad och aktivisternas Bambuser-sändningar visar att aktivisterna varken agerade våldsamt eller hotfullt. Enligt aktivisterna var det en enorm polisinsats vid utvisningen med flertalet piketbilar.
De sände live på Bambuser.
Efter att bussarna med flyktingarna åkte från förvaret fortsatte en del av aktivisterna vid halv tio-tiden att åka till Landvetter för att stoppa flygplanet från att åka mot Irak. En del av dem fick skjuts av en flygbussförare.
Vid 23:21 uppgav Aktion mot Deportation att aktivister har omhändertagits av polisen. De planerar en demonstration i Göteborg under onsdagen kl. 18:00.
Rättelse: Vi skrev tidigare att det var presschefen Kristian Lans som talade med Ajour, det stämmer inte, det var en annan telefonist på Västtrafik under tisdagkvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *