Arkiv för
demonstration

29 februari

24 februari

Utvisningen av Pastor Jean gjordes under stort hemlighetsmakeri

Igår skrev Ajour om Pastor Jean Kabuidibuidi som skulle utvisas från Sverige. Uppgifterna om vad som har hänt honom går isär, men enligt Kabuidibuidis advokat, Claes Strömvall, har han redan utvisats och är framme i Kongo Kinshasa. Han hade ingen kännedom att hans utvisning skulle ske nu och på vilket sätt, och är förvånad över polisens tystnad.
– Polisen ville inte ge mig några uppgifter igår och hänvisade till säkerhetsskäl. Vi har velat få information om när Jean Kabuidibuidis plan ska landa i Kongo Kinshasa för att vänner ska kunna möta upp på flygplatsen, säger advokat Claes Strömvall.
Regimkritikern Kabuidibuidi från Kongo Kinshasa utvisades under stort hemlighetsmakeri igår kväll från Skavsta flygplats, trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsaktivister. Mannen, som heter Jean Kabuidibuidi, är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet ha kritiserat regimen i sitt hemland. Gränspolisen utförde utvisningen trots att Kabuidibuidis ombud inte fått detta bekräftat förrän imorse, ett förfarande som hans advokat uppfattar som märkligt.
Den kongolesiske pastorn har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 130 dagar och gränspolisen har försökt verkställa utvisningsbeslutet vid tre tidigare tillfällen. Pastor Jean Kabuidibuidi har vittnat om polisbrutalitet, trakasserier och mycket omild behandling i samband med dessa tidigare utvisningsförsök.
Läs vidare →

22 februari

Västtrafik stänger busshållplats vid blockad

Under tisdagkvällen anordnades en blockad utanför Sagaåsens förvar i Kållered mot utvisningen av flyktingar till Irak. Enligt polisen var ett 40-tal aktivister på plats. Aktivisterna pekar på att dessa utvisningar kritiseras av FN, EU och människorättsorganisationer som Amnesty. I oktober 2011 mördades Khaled Komena i Irak efter att ha utvisats från Sverige.
Västtrafik stängde av busshållplatsen Stretered, den hållplats som är närmast Sagaåsens förvar där blockaden ägde rum. Till P4 Göteborg berättade Kristian Lans på Västtrafiks informationsavdelning att beslutet att stänga hållplatsen skedde på uppmaning av polisen: Läs vidare →

14 januari

21 november

Rektor i pepparspraysskolan utsätts för knäpptyst protest

’https://www.youtube.com/watch?v=8775ZmNGFY8″ frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Ni har sett det här youtubeklippet, där en grupp lugnt demonstrerande och stillasittande studenter sprayas med pepparspray utanför sin skola UC Davis, va? Det dök upp i veckan och har sedan dess cirkulerat bland medier och på nätet, och har med andra ord varit lite svårt att missa. Nu har ett nytt klipp dykt upp, där skolans rektor Linda Katehi under sin promenad från skolbyggnaden till sin bil passerar hundratals helt knäpptysta studenter som bara tittar på henne. Det är en av de starkare protestaktionerna jag sett på sistone, så missa inte.