Stor protestaktion mot ”teflonministern” Carl Bildt

Det är många som på senaste tiden i olika forum krävt Carl Bildts avgång. På lördag arrangeras demonstrationer i minst fem städer i Sverige, mot utrikesministern. Syftet med demonstrationerna är inte att kräva Bildts avgång, utan att få honom att svara på frågor och redogöra för sina förehavanden i Lundin Petrolium. Initiativtagare är Damon Rasti, som också är en av våra medarbetare här på Ajour.

På Facebook, som givetvis är huvudforum för förberedelserna, ställs följande frågor:

Hur kan en utrikesminister som har suttit i styrelsen för ett oljebolag som troligen medverkade till ett folkmord i Sudan, få sitta kvar utan att behöva ta ansvar?

Varför gör inte Carl Bildt mer för journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien, där de var för att undersöka Lundin Petroleums förehavanden?

Hur kan Carl Bildt jobba för att lätta på sanktionerna mot regimen i Syrien som mördat tusentals människor senaste månaderna, med ursäkten att han försöker hjälpa oppositionen, när han egentligen springer Ericssons ärenden?

I skrivande stund har drygt 1800 personer anmält sitt deltagande i demonstrationen i Stockholm. Samtidigt arrangeras demonstrationer i Göteborg, Malmö, Helsingborg och Borås.

Under demonstrationen kommer det hållas tal från olika politiska företrädare, journalister och artister. Bland annat talar regissören Maj Wechselmann (”Det är upp till dig!”), rapparen Jason Diakité (Timbuktu) och Mattias Irving (redaktör Seglora Smedja).

Demonstrationen är inte ett vänsterarrangemang, utan ett politiskt obundet upprop mot en utrikesminister som vägrar svara på alldeles för många väldigt viktiga frågor.

Jag frågade Tanvir Mansur, en av medarrangörerna, varför han gör den här demonstrationen:

– Jag tror att det svenska folket behöver uppmärksammas på utrikesministerns förehavanden och kräva tydligare svar från honom.

Bör Bildt avgå?

– Jag tycker personligen inte att Carl Bildt måste avgå, utan att vi helt enkelt måste fråga oss hur lämpligt det är att Sverige har en utrikesminister som har har suttit i en styrelse som bland annat har förhandlat med diktatorer om olja och som nu utreds för medverkan i brott mot mänskligheten i Sudan. Det skadar Sveriges anseende i världen och måste tas på större allvar av regeringen och svensk media. Den här regeringen har haft ministrar som har avgått på grund av obetald TV-avgift och svart hemhjälp, då borde den här frågan om Carl Bildts lämplighet som utrikesminister engagera oss lika mycket.

Hur ser du på svenska mediers och övriga politikers hantering av Bildt-frågan?

– Jag tycker att många inom media har gjort en bra granskning av Carl Bildts tid i Lundin Petroleum, men att fler borde ta frågan om hans lämplighet på allvar. Han har inte heller svarat på allmänhetens frågor ordentligt. Att flera borgerliga riksdagsledamöter också ifrågasätter utrikesministern visar just att det här inte är en partipolitisk fråga.

Vad händer sen?

– Jag hoppas att det här håller debatten vid liv och att fler läser på och pratar med varandra om vår utrikesminister.