Stor protestaktion mot "teflonministern" Carl Bildt

Det är många som på senaste tiden i olika forum krävt Carl Bildts avgång. På lördag arrangeras demonstrationer i minst fem städer i Sverige, mot utrikesministern. Syftet med demonstrationerna är inte att kräva Bildts avgång, utan att få honom att svara på frågor och redogöra för sina förehavanden i Lundin Petrolium. Initiativtagare är Damon Rasti, som också är en av våra medarbetare här på Ajour.
På Facebook, som givetvis är huvudforum för förberedelserna, ställs följande frågor:

Hur kan en utrikesminister som har suttit i styrelsen för ett oljebolag som troligen medverkade till ett folkmord i Sudan, få sitta kvar utan att behöva ta ansvar?
Varför gör inte Carl Bildt mer för journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien, där de var för att undersöka Lundin Petroleums förehavanden?

Hur kan Carl Bildt jobba för att lätta på sanktionerna mot regimen i Syrien som mördat tusentals människor senaste månaderna, med ursäkten att han försöker hjälpa oppositionen, när han egentligen springer Ericssons ärenden?

I skrivande stund har drygt 1800 personer anmält sitt deltagande i demonstrationen i Stockholm. Samtidigt arrangeras demonstrationer i Göteborg, Malmö, Helsingborg och Borås.
Under demonstrationen kommer det hållas tal från olika politiska företrädare, journalister och artister. Bland annat talar regissören Maj Wechselmann (”Det är upp till dig!”), rapparen Jason Diakité (Timbuktu) och Mattias Irving (redaktör Seglora Smedja).
Demonstrationen är inte ett vänsterarrangemang, utan ett politiskt obundet upprop mot en utrikesminister som vägrar svara på alldeles för många väldigt viktiga frågor.
Jag frågade Tanvir Mansur, en av medarrangörerna, varför han gör den här demonstrationen:

– Jag tror att det svenska folket behöver uppmärksammas på utrikesministerns förehavanden och kräva tydligare svar från honom.
Bör Bildt avgå?
– Jag tycker personligen inte att Carl Bildt måste avgå, utan att vi helt enkelt måste fråga oss hur lämpligt det är att Sverige har en utrikesminister som har har suttit i en styrelse som bland annat har förhandlat med diktatorer om olja och som nu utreds för medverkan i brott mot mänskligheten i Sudan. Det skadar Sveriges anseende i världen och måste tas på större allvar av regeringen och svensk media. Den här regeringen har haft ministrar som har avgått på grund av obetald TV-avgift och svart hemhjälp, då borde den här frågan om Carl Bildts lämplighet som utrikesminister engagera oss lika mycket.
Hur ser du på svenska mediers och övriga politikers hantering av Bildt-frågan?
– Jag tycker att många inom media har gjort en bra granskning av Carl Bildts tid i Lundin Petroleum, men att fler borde ta frågan om hans lämplighet på allvar. Han har inte heller svarat på allmänhetens frågor ordentligt. Att flera borgerliga riksdagsledamöter också ifrågasätter utrikesministern visar just att det här inte är en partipolitisk fråga.
Vad händer sen?
– Jag hoppas att det här håller debatten vid liv och att fler läser på och pratar med varandra om vår utrikesminister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Pi Enell says:

  Vad åsyftas med ”teflonministern”?

  • Reb says:

   Pi Enell: Gissningsvis att ingenting fastnar på honom (=teflonbelagd). Det är ju ganska stora och ganska allvarliga anklagelser mot honom som får förvånansvärt lite konsekvenser, eller ens kommentarer/klargöranden från honom själv.

   • Pi Enell says:

    Ok. Frånvaron av konsekvener har sannolikt att göra med att det faktiskt inte har presenterats några konkreta bevis för de anklagelser som har förts fram.

  • Det står i eventet på Facebook om Carl ”teflon” Bildt.

 2. Petter says:

  Varför gör inte Carl Bildt mer för journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien, där de var för att undersöka Lundin Petroleums förehavanden?
  Tycker att frågan är lite väl ledande, vad vet vi om vad han har gjort? Han kan ha lagt ner mycket jobb på att hjälpa dem utan att det har gett effekt. Tycker att ni borde omformulera frågan till något liknande som ”Vad har Carl Bildt gjort för att hjälpa etc” eller ”Har Carl Bildt gjort tillräckligt etc…” Öppnare frågor som är bättre för debatten för annars är det bara rena påhopp som han verkligen inte kommer att kommentera. (Stödjer inte Calle B agerande utan vill bara ha en schysst diskussion)

 3. Joche says:

  Det verkar finns de som inte kommer att ge sig förrän Utrikesministern gett de svar som passar dem. Tänk om han redan sagt allt som finns att säga? Är det någon som tänkt så?

  • GKarperyd says:

   Sannolikt gäller 80/20-regeln här, dvs 80 % av svenska folket anser att CB redan har sagt det som finns att säga 😉

 4. Carina Svendsen says:

  Hur kan fröken Mirjamsdotter ifrågasätta andra människors agerande utan att överhuvudtaget ha kommenterat eller förklarat den falska ”gräsrotskampanjen” #prataomdet som man skulle kunna säga har bidragit till ganska allvarliga konsekvenser för Julian Assange (av många, kanske inte mig själv inräknad, ansedd som en av dom stora journalisterna idag, apropå Martin och Johan)?
  Nja, jag tycker du har sprungit etablisemangets ärenden lite för snällt för att ha någon trovärdighet.
  Men det är klart man kan haka på ”vänsterpackets” frågor om det genererar lite klick, vad är taxan på Ajour per vidarebefordrad läsare?

  • Jag har vid ett flertal tillfällen i flera olika forum kommenterat och förklarat precis allt som finns att säga om #prataomdet.
   Bland annat här: http://mymlanthereal.wordpress.com/2011/03/10/vad-prataomdet-ar/

   • Carina Svendsen says:

    Jo men det där är vad #prataomdet är för dig, på samma sätt kan man, eller Carl Bildt, säga att Lundin bara är ett styrelseuppdrag för honom, inget av det som påstås ha hänt har hänt inom ramarna för det uppdraget.
    Ni vill ställa honom till svars för konsekvenserna, vilket jag också kan tycka är rimligt, men du är ju lika oförmögen att se dom ”sekundära” konsekvenserna av det du gör.
    Du ville bara #prataomdet, Carl Bildt ville bara sitta i Lundins styrelse, bakom dom bästa intentioner…

    • Carina Svendsen says:

     Men vi kanske bara vill/kan #prataomdet så länge vi är offer?
     Den dagen ni drar igång en diskussion om något, valfritt ämne, där ni är ”förövare”, så är ni verkligen värda respekt.
     Dels för att ställa dom traditionella offer/förövare begreppen på sin spets, men också för att visa att ni _verkligen_ gör något ingen annan vågar göra.
     Det är ju ändå lite anmärkningsvärt att när ni har en plattform som tar er ut till hela världen, så väljer ni att inta den som ”offer”, eller är det bara då världen tycker det är intressant, och behovet av bekräftelse är så stort, att man tar den plats man får?
     Men om det är _så_, hade #prataomdet verkligen er som avsändare, eller var det bara ni som var villiga att ta den rollen som någon tillsatte?

 5. GKarperyd says:

  Det förefaller som det viktiga är att Carl Bildt ska avgå och i andra hand kommer de fängslade jornalisterna öde.
  Den naivitet som präglar agerandet av grupperingen bakom ”… Demonstrationen är inte ett vänsterarrangemang…” är beklämmande.
  Är det så att ”svenska folket” ska tro på att journalisterna friges om Carl Bildt avgår.
  Tror ”svenska folket” att Carl Bildt ligger bakom att journalisterna fängslades och dömdes.

  • Vet inte hur du läser, men arrangörerna av demonstrationen kräver alltså inte Bildts avgång.

   • GKarperyd says:

    Läser också vilka som deltar i denna ”opolitiska demonstration” och hur de tidigare uttalat sig.
    Vidhåller att det är naivt att tro att denna demonstration kommer att bidra till att regimen i Syrien faller, journalisterna friges, etc, etc

 6. Markus Larsson says:

  Himla vänster-pretto-skitsnack är vad det är.
  CB har redan sagt allt som finns att säga om hans tid i Lundin.
  Svenska journalister bröt medvetet mot etiopisk lag och får väl ta sina straff precis som alla andra människor.

 7. Erik Ferrari says:

  Detta har hänt. En kristen lobbyorganisation (ECOS) släpper en rapport (Unpaid Debt). En filmare på yttersta vänsterkanten (Maj Wechselmann) gör en film baserad på samma rapport. Utifrån detta beslutar sig sedan en åklagare att inleda en förundersökning.
  Ingen ifrågasätter ECOS syfte? Vilka är medlemmar i ECOS? Varför tas ECOS rapport som en absolut sanning?
  Oavsett Bildts skuld i det hela så är jag inte förvånad över att han inte vill svara på en PARTSINLAGA. Vem skulle vilja det?
  Hallå Ajour, jag trodde ni var journalister??

  • Sofia says:

   Vi rapporterar/informerar om en demonstration som uppenbarligen engagerar en hel del folk. Det är inte grävande eller på något minsta lilla vis ett försök att ta reda på vad som hänt i Lundin Oil eller så.

   • Erik Ferrari says:

    Att rapportera vad som händer på Facebook kan förvisso vara intressant för många, men min tanke var kanske att ni siktade högre än så.
    Så här är ett gratis uppslag från mig. Sök vad ECOS är för något och vad dess syften är och varför deras rapport fick sånt stort genomslag i svensk media.
    Damon Rasti följer jag redan på Facebook och Twitter, tackar som frågar.

    • Sofia says:

     ”Händer på Facebook?”
     Vad som händer är ju att en massa människor i morgon ska demonstrera mot vår utrikesminister, live. Du tycker inte att det är värt att berätta?

     • Erik Ferrari says:

      Absolut. Men inte utan reflektion. Annars följer det den vanliga höger-vänster dramaturgin. Eftersom traditionell media inte tagit upp alla aspekter och ifrågasatt ECOS så tycker jag att det finns en lucka som t ex ni kunde fylla.
      Att många i Sverige avskyr Alliansen i allmänhet och Carl Bildt i synnerhet känns inte som någon nyhet.

     • GKarperyd says:

      Undrar vart ”en massa människor” tog vägen som skulle ”demonstrera mot vår utrikesminister, live”.
      Det verkar trots alla kampanjförsök som om ”svenska folket” har förstått de svar som Carl Bildt gett tidigare.

 8. 2000aldrig says:

  Jorden går under 2012!
  Så vad gör vi nu?
  http://bit.ly/zXVNo7

 9. […] från demonstrationen i Stockholm mot utrikesminister Carl […]

 10. Stor? Något hundratal förvirrade människor. Pinsamt Ajour!

  • Pi Enell says:

   Verkligen. Det märks att Sofia använder Ajour som någon slags kanal för hennes egna politiska ambitioner. Tyvärr drar det ner både henne och Ajour, som annars är ett kul koncept (Jack nästan enbart).

 11. Martin Magnusson says:

  Avgå Bildt! du har gjort tillräcklig skada nu. Ogaden/tvivelaktigt aktieinnehav-försäljning/jäv/ryska gasaffärer/kompisbeslut i Arktiska Rådet/Lundin….räcker det?