Metro backar efter Timbuktus kritik om seriestripp

Det här är lite halvgammalt nu, en dag efteråt, men värt att notera tycker jag. Inte minst för en känd twittrares stora genomslag och påverkan, på grund av ett mejl och några tweets. I tisdags införde Metro införde tidningen följande stripp av Frode Överli:

faksimil, Metro, 10/1Strippen väckte snabbt starka reaktioner, till exempel tog bloggen Aphophobia upp den som ett exempel upp afrofobi. Men starkast var reaktionen från artisten Timbuktu:
 

 
Timbuktu skickade ett mejl till ansvarig utgivare, Per Gunne, och publicerade mejlet på Twitter med en uppmaning till sina 47 000 följare att göra detsamma:

Snart kom reaktionen från Per Gunne, ansvarig utgivare på Metro, som svarade med ett mejl Timbuktu publicerade. Han ber om ursäkt och menar att strippen inte borde ha publicerats.

Även Frode Överli beklagar och ursäktar strippen.
Saken blev stor i Överli:s hemland Norge, där kritiken har blåsts upp med stora rubriker.
Samtidigt har det funnits starka motreaktioner, som menar att Metro överreagerat och att strippen inte var så farlig.
Skriv gärna en kommentar om du har fler länkar till reaktioner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Anders says:

  Vill bara säga att även kannibalerna gjort sig skyldiga till ett och annat övertramp..

 2. Em says:

  Avpixlat tyckte att Timbuktu var kinkig och att han överreagerade som klagade hos utgivaren, medan deras egna anhängare försökte polisanmäla Damon Rasti för ”knarklangning” för att han organiserade antibotika till en papperslös person. Tragiskt.

 3. KaptenKlänning says:

  Är det bara jag som inte förstår varken poängen i serien eller vad Timbukti reagerar på? Någon får gärna förklara…

  • Em says:

   Han reagerar pa att mörkhyade framställs som kannibaler och ett ociviliserat folk, sasom var vanligt förr när de sags som ”mindervärdiga”. Skämtet är ”roligt” för att det anspelar pa kannibalism (han vill itne gifta sig med dotttern, han vill äta henne).

   • KaptenKlänning says:

    Tackar!

   • Pär Olson says:

    Jag tycker du misstolkar. Du säger att han reagerar på att mörkhyade framställs som kannibaler, men man kan lika gärna hävda att det är kannibaler som framställs som mörkhyade. Detta bekräftas av faktiskt historien (och även i den mån kannibalism fortfarande existerar), att kannibalism faktiskt har utförts främst av folkgrupper i delar av världen där hydfärgen har varit mörkare.
    Det ”roliga” i skämtet är naturligtvis ordvitsen ”be om hennes lår”, inget annat.

    • Em says:

     Det var självklart en subjektiv tolkning, vad tycker du att Timbuktu reagerade pa da? Utveckla gärna.
     Du skriver ”man kan lika gärna”, fragan var dock vad Timbuktu reagerar pa.

 4. Jesper says:

  Är inte helt säker på var bilderna kommer ifrån, men det var otroligt svårt att läsa texten i Timbuktus, och Per Gunnes svarsbrev eftersom de var så lågupplösta. Eftersom dagbladet har en högre upplöst bild iallafall på ena brevet, kanske ni skulle kunna länka till dem om ni har problem att få plats på bredden.

 5. Josef says:

  Senaste nytt! Överli framställer även andra folkgrupper som korkade:
  http://i200.photobucket.com/albums/aa42/Aglarech/frode-overli-rutetid-famous-last-wo.gif

 6. Sabina Arvidsson says:

  Timbuktu skriver att ”Toleransen för rasism i svensk media har nu nått gränsen.”Min uppfattning är att det är en nolltolerans på rasism i svensk media. Eller vad tycker ni?

 7. Veritas Aequitas says:

  Ja, hysteriska fjollor som försöker vinna billiga poäng genom att peka och skrika ”Rasist!” har tagit över vårt land. Ett billigt sätt att sätta helgonglorian på sin egen skalle, och att peka på andra kräver varken kunskap, arbete, eller ens intelligens. Små människor med små själar har pekat i alla tider för att vinna egna fördelar på andras bekostnad. Men pekade och ropade ”Kättare!” eller ”Häxa!”, och någon fick brinna på bålet.
  I Sovjet pekade man ut ”kapitalister”, som hamnade i Gulag eller fick ett nackskott direkt, ungefär samma hände senare i Kina. Sedan pekade man och ropade ”Jude!” – och någon hamnade i gaskammaren. I USA pekade en senator som siktade på Vita huset ut vänsterfolk som kommunister, och pekade ut homosexuella, fastän det var känt av mediafolk att han själv var homosexuell. I Pol Pots Kampuchea/Kambodja pekade man ut så kallade intellektuella – de var automatiskt folkets fiender och hamnade på the Killing Fields.
  De som pekar i dagens Sverige vill bara ha uppmärksamhet, och skaffa meriter för en nästan arbetsfri inkomst som andra eller tredje klassens politiker, följt av en furstlig pension. (Ni vet väl vem som får betala?) Däremot är det ingen som pekar på dem som vrålar ”hora!” efter helt vanliga skolflickor – för enligt de professionella antirasisterna kan bara vita européer vara rasister. Så somliga kan fullt öppet förklara att de absolut måste förhindra att deras barn ska bli ”svenska”. Nej det är inte rasism!
  Till slut – vad i bilden säger att det handlar om Afrika? Kunde lika gärna vara en av många öar i Stilla havet. Och förnekelsen av kannibalism är de färgade folkens egen ”Förintelseförnekelse”. Och har inte folket i Afrika i genomsnitt betydligt tjockare läppar än den genomsnittlige europén? Ska den detaljen utelämnas om man tecknar en afrikan? Ska man bara få rita av afrikaner av blandad ras med europeiska anletsdrag? Är inte det en sorts rasism i sig? Att man anser vissa anletsdrag så fula, att man måste förneka dem?