Videokameror strömmar live utan ägares vetskap

För ett år sedan kom det fram att TRENDnets videokameror uppsatta i folks hem, strömmade bilderna ut på internet och var relativt enkla att koppla upp sig mot. Det innebär att det kameran fångar upp, kan vem som helst se. Företaget skapade en s.k. ”patch” för att laga säkerhetshålet, men fortfarande är det många som inte vet om att kameran sänder publikt. Nu har en grupp som kallar sig TRENDnet Exposed skapat en översiktskarta, skriver io9, där alla kameror som skickar ut bilder markeras, och man kan enkelt klicka in och titta.

De skriver att de vill öka medvetandet om problemet, och förhoppningen är att fler ska nås av informationen så de kan täppa igen säkerhetshålet. Över kartan kan man hitta en länk med uppgraderingen som säkrar videoströmmen. Baksidan är att det för ”digitala fönstertittare” blir något av en guldgruva. The Verge kallar det för en ”creepstream” och Network World har till och med lagt upp bilder från strömmar som de hittat, från både hem och arbetsplatser.

Uppdatering: Det ser ut som att Google har inaktiverat gränssnittet för kartöversikten länkad ovanför, då den bryter mot användarreglerna. Kameraströmmarna fortsätter dock att finnas åtkomliga. Läs gärna Ludvigs förklaring i kommentarerna till hur man kan göra.