Veckans nätsnackisar

Hej. Apropå det vanliga ”vilken jävla vecka”-snacket – vilken jävla vecka, va! Jag har hängt med bäst jag kunnat, men det har inte varit helt lätt eftersom jag, tja, ni vet, representerat Sverige på Twitter. Nå, bland de saker jag identifierat som mest uppseendeväckande hittar vi ingenting om mig (det får ändå finnas någon måtta på navelskådandet, right?), men däremot både hundar och aborter. Läs veckans hetaste nätsnackisar!

Prettovargar och börsmäklarbarn


I veckan har två nämnvärda bildmeme dykt upp, och båda spelar på den gamla vanliga ”djur och barn härmar vuxna människor”-poängen som så mycket näthumor baseras på. Den första är Condescending Literary Pun Dog, här sammanställd i en bästa-lista av UpRoxx. Den går, som titeln inte bara antyder utan säger fullt ut, ut på att en glasögonbeklädd hund tummandes en bok drar lite lätt översittande ordvitsar baserade på kända böcker. Den andra, Financial Advisor Kid, baseras på en bild på en sjuåring i slips och glidarmin som pryds med olika finanshajscitat. Naturligtvis även den med blinkningar till hans faktiska status som barn.

SOPA skjuts upp – men hur länge?

Det amerikanska lagförslaget Stop Online Pirating Act, som Ajour skrivit om förut och Kjell Häglund beskriver ypperligt här, stoppades temporärt från att införas vid en genomröstning den 15 december. Det inledande glädjebeskedet – att lagen flyttades fram till sent 2012 – var dock baserat på en missuppfattning, och i själva verket ska en ny omröstning genomföras redan den 21:a december. Lagförslaget, som under den senaste veckan fått fler och fler motståndare, väntas dock inte röstas igenom som det ser ut idag. SOPA skulle inneburit att copyrightägare fick rätten att stänga ned hemsidor som de misstänkte länkade till deras material.

”No more till abortions end”-rörelsen

En sann uppoffring

I ett utslag av typisk USA-trångsynthet har organisationen Human-rights Education and Relief Organization (HERO) tillsammans med ett par kristna grupper satt igång kampanjen Until Abortions Ends. Idén är att abortmotståndare ska filma sig själva när som de ger upp en vardagsnjutning, och förklarar att de minsann inte tänker unna sig den igen förräns abort är olagligt. Ovan har jag lagt in ett exempel på en sådan, i och med ett par som bestämt sig för att aldrig mer äta på Taco Bell om inte blir ett slut på aborterna. Och för att citera en youtube-kommentator:

Årsbästalistorna fortsätter regna

Jag nämnde att årsbästalistorna började förekomma redan förra veckan, men denna vecka har varit minst lika listig. Buzzfeed har legat i och listat bland annat årets 10 bästa virala Youtubefilmer på barnFox News 45 värsta nyhetsögonblick 2011, årets sjukaste mugshots och årets 30 viktigaste katter, A.V. Club har listat årets 20 sämsta filmer och Neatorama gjorde en sammanställning av årets 24 häftigaste bilder på världsrymden. Har du snubblat över fler listor? Tipsa gärna i kommentarerna!

En Kalle och Hobbe-hyllning till jul

För alla oss som vuxit upp med Bill Wattersons fantastiska serie om en pojke och hans tygtiger, som kommer till liv när de vuxna inte ser, är detta rent ögongodis. En fanfilm, baserad på de morbida snögubbar Kalle har som trademark att göra, med ett rörande budskap jag gärna skriver under på i slutet. Filmen lades upp i onsdags, och har sedan dess skrapat ihop över 400 000 visningar. PS. Blev du sugen på mer Kalle och Hobbe-nostalgi? Kolla in denna Reddittråd, där reglerna i Kalleboll äntligen klaras upp.

Louis CKs nätexperiment

Ståuppkomikern Louis CK, som sedan många år är en av västvärldens mest uppskattade i sitt skrå, bestämde sig i höstas för att genomföra ett experiment. Han spelade in, klippte och redigerade själv sin senaste show, och lade sedan upp den på sin hemsida för nedladdning à 5 dollar – ca 35 kronor – styck. Förra helgen gick han ut med den efterlängtade nyheten att han också lyckats gå plus på hela projektet – med stor kvarstående potential att tjäna ännu mer. Denna direkt-till-publiken-metod för att skapa och sälja material har gått hem så det viner om det hos nätbefolkningen, och i en massintervju han genomförde i tisdags på Reddit fick han motta omåttligt mycket beröm för det. Det visar att företag i bästa fall inte behöver blanda sig i distributionen av film, musik och nöjesmaterial på nätet, och det löser både nätpiratsproblemet och svåråtkomligheten och priset på traditionellt distribuerat material i ett slag. Den svenska ståuppkomikern Magnus Betnér har gått ut med att han funderar på att göra samma sak med sin kommande ståuppfilm, och han är säkert en av många. Åh, och du kanske undrar hur Louis CKs show var? Jag älskade den, men en mer utförlig recension hittar ni hos Martin på Weird Science. Seså, köp den nu.

sKate Bush

Veckans bästa Tumblr heter sKate Bush, och den presenterar bilder på Kate Bush när hon gör det som hennes namn antyder att hon vanligtvis gör: (s)katear. Får ej missas.

Google visar före- och efterbilder på förödelsen i Japan

Bild: Google Maps

Google Maps släppte i förra veckan sin minnessida över tsunamikatastrofen i Japan, där man kan se bilder på hur miljön och städerna i Japan såg ut före och efter flodvågen. På Googles officiella blogg förklarar man initiativet:

A virtual tour via Street View profoundly illustrates how much these natural disasters have transformed these communities. If you start inland and venture out toward the coast, you’ll see the idyllic countryside change dramatically, becoming cluttered with mountains of rubble and debris as you get closer to the ocean. In the cities, buildings that once stood proud are now empty spaces.

Googlecitat och bild hämtat från The Daily What

Improv Everywhere blir långfilm

Teasern

Flash mob-gruppen som tagit världen med storm via Youtube, Improv Everywhere, samlar nu ihop pengar till en dokumentär i långfilmsformat. För oss som följt detta fantastiska gäng glädjespridare i New Yorks och världens vardag är det ett välkommet besked, och jag bidrar gärna med $10 – inte minst för att man sedan är utlovad en digital kopia av den färdiga produkten. Känner du inte igen namnet på gruppen är jag ändå säker på att du känner igen någon av deras greatest hits – t.ex. när Grand Central Station i New York frös till is, eller när de åkte tunnelbana utan byxor.

#GodIsNotGreat

När författaren Christopher Hitchens i torsdags gick bort var många snabba på att beklaga det på Twitter. Så snabba och många var de att en av Hitchens boktitlar, ”God Is Not Great”, hann bli ett trending topic. Eftersom många amerikanska kristna är ignoranta och struntar i att kolla fakta på saker de säger (se ovan) trodde de att detta var en generell hatkampanj mot gud, och reagerade därefter. Men den riktiga debatten kom igång först då hashtaggen #GodIsNotGreat försvann från listan över de hetaste, och spekulationer kring om Twitter censurerade den kom igång. Detta stack i mångas ögon, särskilt som den något tveksamma hashtaggen #ReasonstoBeatYourGirlfriend trendade samtidigt. Sedan visade det sig att Twitter troligen inte alls censurerade någon av hashtaggarna. Och för ett ögonblick slutade det därmed klucka i ankdammen Twitter.