Arkiv för
reddit

19 januari

14 januari

Bakom kulisserna på Obamas frågestund på Reddit

Bild: Christopher Dilts, CC BY by flickr.com/barackobamadotcom

Bild: Christopher Dilts, CC BY by flickr.com/barackobamadotcom


I slutet av augusti förra året gjorde president Barack Obama en så kallad AMA (Ask me anything) på den stora sociala nyhetssidan Reddit. Något som Ajour också skrev om. I ett kapitel ur den kommande boken “Panic 2012: The Sublime and Terrifying Inside Story of Obama’s Final Campaign” av Buzzfeed-journalisten Michael Hastings får vi nu följa med bakom kulisserna när Obama slog sig ner framför datorn för att svara på Reddit-användarnas frågor, och det är verkligen underhållande läsning.
Läs vidare →

7 november

Ett graviditetstest avslöjade testikelcancer

En kille kissade på skoj på ett graviditetstest och upptäckte till sin förvåning att det gav ett positivt utslag. Att han var gravid. Humor, tänkte han och berättade det för sin kompis, som skapade en s.k. rage-comic av historien, och la upp på Reddit. Där började kommentarer strömma in om att han nog borde gå till doktorn, eftersom samma ämnen som visar gravididet även i vissa fall visar förekomst av testikelcancer. Han gick till doktorn, och det visade sig att han faktiskt hade en knöl i en av sina testiklar.

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos män mellan 20 och 45 år, skriver vårdguiden. 250–300 män drabbas varje år, och 95 procent av dessa botas för gott. Dock tas den sjuka testikeln bort och man har möjlighet att frysa ner spermier innan operationen, eftersom det händer att sjukdomen orsakar sterilitet.
Tips: Under november varje år genomförs en internationell kampanj kallad Movember med syfte att både samla donationer och öka medvetenheten om mäns hälsa.

6 november

21 juli

Reddit ett av de viktigaste nyhetsnaven för dödskjutningarna på Batmanpremiären


Ett enormt arbete med att följa dödskjutningarna i Aurora, USA, på Batmanpremiären grupparbetades fram på forumet Reddit.com. Där tog en kille initiativ till att lägga upp rapporter om skeendet minut-för-minut och många hjälpte till att leta information för att fylla på. Bevakningen innehöll länkar till nyheter, tweets, youtube-videor, ljudupptagningar av räddningspersonal, uttalanden från myndigheter, var man kan donera pengar till offren osv, och man hjälptes åt att skilja rykten från fakta. Där kunde man även hitta länkar till människor som var på plats och bevittnat händelsen och allmänheten kunde ställa frågor och ge tröst och stöd direkt till dem. I underforumet /Denver har flera postat om sin upplevelse på biografen och där finns även människor som erbjuder hjälp på olika sätt.
 

22 april

Överlevande från Utöya kör öppen frågestund – på Reddit


En av de överlevande från Utöya, Silje Melhus Tobiassen, gick i helgen in på internationella Reddit och öppnade en ”ask me anything”. En vanlig sak där människor som upplevt något särskilt, är kända för något, låter användarna ställa frågor direkt till personen.
Tråden blev snabbt uppröstad på Reddit och är hjärtskärande läsning.
Silje berättar hur hon såg Breivik totalt sex gånger och gömde sig hela tiden på nya platser.
Föräldrar till barn som dött på Utöya ställer frågor om deras barns sista timme i livet. Utan resultat. Föräldern: ”Today i can account for most of his movements the last hour of his life, but I’m still looking for details. So when i saw you mentioning ’pumpehuset’ I just had to ask…”
Intressant är också hennes syn på media efter det senaste året. ”De är bullshit” Kanske säger det något om varför hon valde att berätta i ett forum där hon själv kunde styra informationen.
Läs hela tråden här.

14 april

Krönika: Vem ska man tro på?

När jag stötte på den här tråden på Reddit, skrev jag ”Ibland kan det kännas lite svårt att försvara ’internet’, men det här är ett sånt där exempel som påminner om varför det är värt besväret.” på G+. Paul Millers son la upp sin pappas musikvideo på forumet och bad folk lyssna på låten, och fick ett överväldigande positivt mottagande. Såpass att Paul la upp en tacklåt lite senare. Så skrev Fredrik Larsson följande:

Jag börjar nog bli lite för avtrubbad, när bland det första jag tänker är: ”Äkta, eller någon avancerad marknadsföringskampanj?”

Läs vidare →

7 mars

15 januari

Veckans nätsnackisar

Händelserik vecka, minsann. Tråkigt för mig att jag inte hängt med på den så bra, utan istället jobbat med min monsterintervju med bloggaren och soon-to-be-författaren Fredrik Backman. Det jag missat är till exempel att satirikern Stephen Colbert siktar på att bli USA:s nästa president och att New York Times frågat sina läsare om de verkligen ”borde eftersöka sanningen” i sitt rapporterande. Det, och mycket mer, i veckans nätsnackisar. Som för övrigt kan tänkas bli min sista omgång snackisar för Ajour på ett tag, i och med att jag imorgon bitti börjar på Sveriges Radio. Jag tänker dock försöka uppehålla traditionen att lista snackisar, var det nu blir någonstans. På återseende, kära läsare och vänner!
Läs vidare →

10 januari

Veckans nätsnackisar

Ugh. Klockan är fem i två, imorgon ska jag intervjua Fredrik Backman, och jag har inte ens köpt ananasen än. Så inget onödigt kringsnack, läs bara om veckans nätsnackisar. Som denna vecka innehåller historier om alldeles för många personer på en gitarr, en TV-seriekaraktär som anhållits för ett verkligt brott samt en betaltjänst på nätet och deras bristande respekt för gamla instrument. Mycket nöje – här är veckans nätsnackisar.
Läs vidare →