Överlevande från Utöya kör öppen frågestund – på Reddit


En av de överlevande från Utöya, Silje Melhus Tobiassen, gick i helgen in på internationella Reddit och öppnade en ”ask me anything”. En vanlig sak där människor som upplevt något särskilt, är kända för något, låter användarna ställa frågor direkt till personen.
Tråden blev snabbt uppröstad på Reddit och är hjärtskärande läsning.
Silje berättar hur hon såg Breivik totalt sex gånger och gömde sig hela tiden på nya platser.
Föräldrar till barn som dött på Utöya ställer frågor om deras barns sista timme i livet. Utan resultat. Föräldern: ”Today i can account for most of his movements the last hour of his life, but I’m still looking for details. So when i saw you mentioning ’pumpehuset’ I just had to ask…”
Intressant är också hennes syn på media efter det senaste året. ”De är bullshit” Kanske säger det något om varför hon valde att berätta i ett forum där hon själv kunde styra informationen.
Läs hela tråden här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. […] följer ajour’s nyhetsflöde. Ibland läser jag inte alls, men ibland slår deras reportage ur luften ur mina […]

 2. fredrik kullberg says:

  Intressant är också Sarah Palins syn på media under senaste presidentvalskampanjen. ”De är bullshit”. Kanske säger det något om varför hon valde att berätta i ett forum där hon själv kunde styra informationen.

  • Fast… jämförelse mellan en privatperson som med nöd och näppe överlevt en massmördare kan väl knappast jämföras med någon som kandiderar för politiska val? Eller hur menar du?

   • fredrik kullberg says:

    Man kan givetvis göra vilka jämförelser som helst. Undertexten i ovanstående Ajour-inlägg är att det är alldeles utmärkt att Utöya-överlevaren kan ”styra informationen” för att slippa stygga äktmedia. Jag vill därför, i all välmening, peka på myntets andra sida: även diktaturer, storföretag, Sahra Palin har i högsta grad lärt sig ”styra informationen” via sk sociala medier för att slippa kritiska frågor. Tycker kanske inte alla gånger att den aspekten kommer fram här. Palin, en aspirant på världens näst mäktigaste ämbete, svarade inte på några frågor alls utan (envägs-)kommunicerade enbart via Twitter och FB. ”Ogilla!”

    • Man kan väl tycka att den jämförelsen var särskilt olämplig här.
     Det är ju skillnad på att känna olust inför hur man behandlas i ett politiskt val (där man själv sökt den absoluta offentligheten) och att vara offer för ett fruktansvärt dåd.

     • fredrik kullberg says:

      Det är just detta jag menar – att avfärda de negativa effekterna av info-styrningen på sk sociala medier som något ”olämpligt” att diskutera kan tyda på en viss enögdhet.

     • Sofia says:

      Jag förstår din poäng, och vi behöver inte gå utanför Sverige för att finna politiker som använder sig av sociala medier på det sättet. Carl Bildt är ett lysande exempel. Och det är inte olämpligt att prata om, men kanske lämpar sig bättre än just i anslutning till detta inlägg.