Arkiv för
utöya

21 juli

22 april

Överlevande från Utöya kör öppen frågestund – på Reddit


En av de överlevande från Utöya, Silje Melhus Tobiassen, gick i helgen in på internationella Reddit och öppnade en ”ask me anything”. En vanlig sak där människor som upplevt något särskilt, är kända för något, låter användarna ställa frågor direkt till personen.
Tråden blev snabbt uppröstad på Reddit och är hjärtskärande läsning.
Silje berättar hur hon såg Breivik totalt sex gånger och gömde sig hela tiden på nya platser.
Föräldrar till barn som dött på Utöya ställer frågor om deras barns sista timme i livet. Utan resultat. Föräldern: ”Today i can account for most of his movements the last hour of his life, but I’m still looking for details. So when i saw you mentioning ’pumpehuset’ I just had to ask…”
Intressant är också hennes syn på media efter det senaste året. ”De är bullshit” Kanske säger det något om varför hon valde att berätta i ett forum där hon själv kunde styra informationen.
Läs hela tråden här.

16 april

Rättegången är akt tre i Breiviks show

Det är obehagligt att följa rättegången mot Utöya-terroristen idag. Men det är ännu värre att tänka på att det här är planerat, efterlängtat.
När Anders Behring Breivik gråter till sin terror-film är det inte för att den är vacker, utan för att han lyckades. Han klarade sig igenom första akten – terrordådet – andra akten – spridandet av propagandan – och nu tredje akten: rättegången.
Inför en hel värld får terroristen ge röst och ansikte till en övertygelse och ett manifest vars spridning var själva anledningen till dådet.
Läs vidare →