Ett graviditetstest avslöjade testikelcancer

En kille kissade på skoj på ett graviditetstest och upptäckte till sin förvåning att det gav ett positivt utslag. Att han var gravid. Humor, tänkte han och berättade det för sin kompis, som skapade en s.k. rage-comic av historien, och la upp på Reddit. Där började kommentarer strömma in om att han nog borde gå till doktorn, eftersom samma ämnen som visar gravididet även i vissa fall visar förekomst av testikelcancer. Han gick till doktorn, och det visade sig att han faktiskt hade en knöl i en av sina testiklar.

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos män mellan 20 och 45 år, skriver vårdguiden. 250–300 män drabbas varje år, och 95 procent av dessa botas för gott. Dock tas den sjuka testikeln bort och man har möjlighet att frysa ner spermier innan operationen, eftersom det händer att sjukdomen orsakar sterilitet.
Tips: Under november varje år genomförs en internationell kampanj kallad Movember med syfte att både samla donationer och öka medvetenheten om mäns hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Maria Bergvall says:

  Varför kan man inte rekommendera alla män att göra detta som självtest?

  • Jag vet faktiskt inte hur säkert det är att det ger utslag, när jag läst runt så trycker många på att det KAN göra utslag. Men vem vet, sa just det i en annan diskussionstråd, en sån här grej kanske fördubblar gravtestmarknaden…

  • Josefine says:

   Anledningen till att det blir ett positivt utslag är att testet bygger på att det reagerar på ett hormon som kallas hCG. Detta hormon produceras i kvinnor som är gravida.
   En del testikeltumörer, dock absolut inte alla, producerar också detta hormon och därför kan man upptäcka det på ett graviditetstest.
   Utan någon vetenskaplig källa mer än min egen uppfattning efter att ha läst om dem i böckerna på läkarlinjen så bör man söka om man får ett positivt test som kille. (Varför nu killar skulle gå och köpa grav-tester…)
   Däremot kan man inte utnyttja testet för att utesluta testikelcancer då det finns en hel drös med tumörer som inte producerar något hCG.