Arkiv för
cancer

7 november

Ett graviditetstest avslöjade testikelcancer

En kille kissade på skoj på ett graviditetstest och upptäckte till sin förvåning att det gav ett positivt utslag. Att han var gravid. Humor, tänkte han och berättade det för sin kompis, som skapade en s.k. rage-comic av historien, och la upp på Reddit. Där började kommentarer strömma in om att han nog borde gå till doktorn, eftersom samma ämnen som visar gravididet även i vissa fall visar förekomst av testikelcancer. Han gick till doktorn, och det visade sig att han faktiskt hade en knöl i en av sina testiklar.

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos män mellan 20 och 45 år, skriver vårdguiden. 250–300 män drabbas varje år, och 95 procent av dessa botas för gott. Dock tas den sjuka testikeln bort och man har möjlighet att frysa ner spermier innan operationen, eftersom det händer att sjukdomen orsakar sterilitet.
Tips: Under november varje år genomförs en internationell kampanj kallad Movember med syfte att både samla donationer och öka medvetenheten om mäns hälsa.

29 mars

Batmanspaning i USA


Lite varstans har man kunnat stöta på bilder och filmsnuttar av Batman som kör runt i en Lamborghini. Bilden av Batman som stoppats av polisen blev smått viral och frågan ställdes om han behövde ta av sig masken. Det behövde han inte, enligt en artikel i Washington Post. Det är en affärsman som besöker barn med cancer, för att muntra upp dem. Lamborghinin planeras bytas ut mot en Batmobil framöver. Uppdatering 30 mars: Polisen har nu släppt filmen för händelsen när han blev stoppad pga registreringsskylten på bilen.

18 oktober

Memekollen: en ledsam sjukdom som behöver en glad maskot

Mr Hankey


Den förmodligen mest bortglömda cancerformen är förmodligen rektalcancer. Det finns ju så att säga inget Brunt Band. Det är något som Michelle L. Dobrawsky, själv drabbad av cancerformen, vill ändra på. Därför har hon skrivit ett öppet brev till South Parks skapare Trey Parker och Matt Stone, där hon ber dem om tillstånd att få använda Mr Hankey, julaftonsbajskorven som introducerades i ett avsnitt ur första säsongen av serien, som ”officiell ambassadör” och maskot för sjukdomen.
Hennes öppna brev har rönt stor uppmärksamhet på nätet, och visst är väl detta ett så lovvärt initiativ att det ska beredas utrymme även här.