Veckans nätsnackisar

Jag noterade att Brian Einarsen, Ajours egna Spotifyguru, inledde sin sammanställning av veckans musiknyheter med formulering snarlik min egen från förra nätsnackisposten: ”Inför varje ny musikvecka hinner jag tänka att den här kan väl ändå inte producera något av värde? Jo, uppenbarligen, bra musik – vecka ut och vecka in”. Jag tror vi kan sätta detta som permanent inledning av alla dessa poster, för det är verkligen sjukt hur mycket nytt som dyker upp varenda vecka, varje gång roligare, häftigare och mer spektakulärt än den förra. Det går dock att utläsa en trend i denna veckas sammanställning av veckans största nätsnackisar: årslutet, julen – och idiotiska människor.

Årssammanfattningarna börjar trilla in

https://www.youtube.com/watch?v=3_dAtGhltac” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>Know Your Memes årsbästa

Och det gäller naturligtvis nätet också. Nätkultursauktoriteten Know Your Meme har gjort en sammanställning där de utan några överraskningar betar av årets 10 viktigaste memes, och som Feber säger om filmen de också gjort på temat: ni som hänger någorlunda mycket på nätet känner säkert igen de flesta. Buzzfeed har gjort detsamma, fast ambitiösare, och listat årets 40 bästa memes. Ovanstående har också listat årets mest minnesvärda tweetsårets mest WTF-mässiga ögonblick, och dessutom årets 40 bästa protestskyltar, en minst sagt diger uppgift detta så demonstrationstäta år. Till råga på allt kom Cracked idag ut med sin topp-8 av allt 2011-lista, en oumbärlighet för dig som vill veta vad du missat under året som gått. Jag kan för övrigt berätta för er som sitter och hoppar i väntan på min egen topplista över årets memes att den jag gjorde inför Halloween, för någon månad sedan, fortfarande håller väldigt bra.

Rick Perry slår in sista spiken i sin egen kista

https://www.youtube.com/watch?v=0PAJNntoRgA” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>Rick Perry gör ett svanhopp rakt ner i klaveret

När Rick Perry för några veckor sedan glömde bort vad han ville avskaffa i en direktsänd TV-debatt skrev jag att han ”gjorde bort sig för all framtid”. Men då var jag helt uppenbart naiv. Nu har han, som många av er redan vet, nämligen överträffat sig själv genom att i ett kampanjklipp på Youtube säga att man inte behöver vara kristen ”för att förstå att det är något fel på ett land där homosexuella får tjänstgöra i armén, men barn inte får be i skolan”. Han fortsätter med att säga att han som president skulle göra slut på Obamas ”krig mot religionen”. Klippet visade under en period rekord i tittarmedverkan, då fler än varannan tittare klickade på dislike-knappen. Idag är klippet det näst mest ogillade på Youtubes, bara Justin Biebers hitlåt Baby har lyckats uppreta fler tittare. Dessutom gav det upphov till en fullkomlig flod av remixar och parodier, där såväl rumpor och dolda homobudskap som andra likartat puckade uttalanden har tagit över filmen. Det har uppmärksammats att Perry bär samma jacka som en man i en känd bergsanknuten cowboyfilm, och att hans budskap är mer vettigt om man bara tolkar det från hans läpprörelser. Filmsvar har gjorts av alla från kristna tjejer till Jesus själv, och till och med Youtube själva har kommenterat filmens spridning och parodierna på densamma. Kort och gott: det har fått en jävla spridning. Men tyvärr förmodligen inte på det sätt Perrys kampanjkontor väntade sig.
19-åring arresterad för plankande
Efter att han laddat upp ett gäng bilder på Facebook där han ”plankar” på en rad olika föremål, däribland en polisbil, arresterades 19-årige Alexander Hart från Wisconsin för sin ”planking spree”. Detta enligt Daily Mail, som också konstaterar att Hart dömdes till $303 för upptåget. Planking blev en grej i början av 2011, och det går ut på att man ligger raklång på olika platser och fotar. Det har krävt ett dödsoffer och är, enligt mig, en korkad sysselsättning. Men, tja, böter… Kanske känns lite hårt.
Keanu Reeves är artig på tunnelbanan

https://www.youtube.com/watch?v=EMB1EOnUwX8″ frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>Good Guy Keanu

Keanu Reeves är en såndär kändis som nätet älskar. Han har gett upphov till såväl ”Sad Keanu”, som föddes ur en bild på honom när som han satt och såg nere ut på en bänk som det senare, ”Conspiracy Keanu”, som vi på Ajour tidigare berört. Nu går han nätet runt ännu en gång – men i ett betydligt gosigare sammanhang. En person på tunnelbanan i New York har nämligen spelat in hur Reeves reser sig upp för en tjej, och erbjuder henne sitt säte. En vacker gest i all sin enkelhet – och dessutom snart en miljon visningar på Youtube.
Kukmäteri i julutsmyckningar
Det är som ni eventuellt har märkt juletid, och i USA innebär det att man smyckar sin trädgård med olika lampor och sånt. Klassikern i sammanhanget är den fullkomligt galna festpyntningen på elektroremixhuset, men många andra starka kandidater dyker upp varje år. En som fångat särskilt många blickar den senaste veckan är Kalle och Hobbe-huset, på bild till höger. För oss som någonsin läst något av geniet Bill Watterson, mannen bakom succéserien om en pojke och hans tygtiger, gör detta gott i själen.
Tidernas konstigaste talk show

https://www.youtube.com/watch?v=IFt6MyiVx54″ frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>80-talet, how are you so funny?

Den här filmen, som i veckan cirkulerade på Twitter och Facebook, är inte bara ett utmärkt exempel på väldigt konstig sysselsättning och hur dåligt med vettigt talkshowmaterial man hade på 80-talet, utan presenterar också dels det enskilt bästa ”ung pojke är uppslukad”-ansiktsuttrycket jag någonsin sett (0.39) och dels ”medelålders man förstår ingenting och blir irriterad”-ditot (hela filmen igenom, mannen i turkos tröja precis framför ”musikanten”). Se, bli fascinerad och en gnutta äcklad, och fundera sedan på om detta ändå inte är snäppet mer konstruktivt än dokusåpor om olyckliga människor som inte kan hålla i sina pengar.
Hon tog in Angry Birds i finska presidentpalatset
I veckan högtidlighölls finska självständighetsdagen, och höjdpunkten var som alltid ”linnan juhlat”, festen i det finska presidentpalatset. Fler än 2000 personer var bjudna, och finska folket följde festligheterna framför TV:n. På evenemanget kom Peter Vesterbacka, skaparen av det kända mobilspelet Angry Birds, och hans fru Teija. Och hon slog till med kvällens stora röda mattan-spektakel genom sin Angry Birds-inspirerade klänning (se bilderna hos Telegraph). Tilltaget gjorde att ”linnan juhlat” blev worldwide trending topic på Twitter under en period, och dessutom diskuterades bilderna flitigt Reddit, och eftersom det är Finland vi snackar om här måste väl det räknas som en nätsnackis.
Mythbusters misslyckade experiment

Bild: Reddit


Discovery Channels populärvetenskapliga vandringssägensshow ”Mythbusters” skulle i veckan spela in ett program där en ospecifierad myt om kanonkulor testades. Tyvärr brast säkerhetsrutinerna. Leonel Marjavaara på DN rapporterar:

Programledarna Adam Savage och Jamie Hyneman stod på ett polisskjutfält i staden Dublin, Kalifornien och skulle skjuta en kanonkula in i en stor vattenbehållare. Men tydligen var den inte tillräckligt stor, eftersom kanonkulan missade målet och flög rakt in mot samhället. Där tog den några helt otroliga studsar på vägar, genom sovrum och slutligen in i en bil som en familj just parkerat tio minuter tidigare.

Ovanstående har naturligtvis lett till mycket ståhej på nätet. Ställen som Reddit och Flashback kokar formligen över, och trots att avsnittet som experimentet var tänkt för ställts in och programmet bett om ursäkt lär detta leva kvar i nätets medvetenhet länge.
Nytt bildmeme: ”Super High Guy”

Behövs det någon kommentar? Se mer på Know Your Meme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Dalle says:

  Vad betyder meme?

  • Typ ”nätsnackis”. En kultförklarande händelse som genom bild, text eller film blir en grej som får spridning på nätet.

   • Jack Werner says:

    Kan förtydliga ännu lite mer: en idé, fras, bild, film eller koncept i största allmänhet som sprids från person till person. En religion är ett meme, så också en slogan eller en reklamjingel. Saker som fastnar och färdas vidare, remixas och formas om utefter de som får begreppet i sina händer. Termen härrör från boken Den själviska genen av Richard Dawkins, 1976, och har sedan mitten av 2000-talet kommit att användas just om nätfenomen som får stor spridning.

  • Dalle says:

   Tack båda för svar! Intressant med att den sprids från person-till-person. En generell (dock ej muntlig) tradering av berättelser vilken ofta förknippas med tiden före tryckkonstens spridning!

 2. Bra inlägg, tack för goda skratt. Idag lärde jag mig även ”Arrow To The Knee”. Check 🙂

 3. AL says:

  Här, en annan Kalle&Hobbe-hyllning sprungen ur idén om att det borde göras en långfilm. http://youtu.be/pq8iyhMFLYE

 4. […] nämnde att årsbästalistorna började förekomma redan förra veckan, men denna vecka har varit minst lika listig. Buzzfeed har legat i och listat bland annat årets […]

 5. […] något som jag trogen mina ideal om att aldrig missa en vansinnigt konstig Youtubefilm naturligtvis rapporterade om. Trots att filmen var rolig och sjuk är det emellertid inget emot de parodier som under veckorna […]